SZTE Info

Kutatók Éjszakája kisfilmpályázat

14 és 25 év közötti fiatalok kisfilmeit várják szeptember 14-éig a Kutatók Éjszakája programsorozatának szervezői.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
„Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi” (Einstein)

Illik rád ez a mondat? Érdeklődsz a világ dolgai iránt? Szeretsz utánajárni, mi van a jelenségek hátterében? Esetleg az is megfordult már a fejedben, hogy kutatói pályára lépj?
Mutasd meg ezt másoknak is egy kisfilmben!
Ki vehet részt a pályázaton?

Minden 14-25 év közötti fiatal, aki úgy érzi, róla szól ez az Einstein-idézet.
A pályázatok benyújtása és értékelése két életkori kategóriában történik:
a) 14-18 évesek
b) 19-25 évesek
A pályázatra történő nevezés a jelen pályázati kiírás és feltételek teljes körű elfogadását jelenti.

A kisfilmmel kapcsolatos elvárások:
 
 • A kisfilm témája a 2009-es Kutatók Éjszakájának mottója: „Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi”.
 • A Kutatók Éjszakájának célja, hogy bemutassa a kutatók hétköznapi arcát és a kutatási eredményeiket is közérthető, kipróbálható formában, ezáltal népszerűsítve a kutatói életpályát és a tudományt, elsősorban a fiatalok körében. A kisfilm témájának kapcsolódnia kell ezen célkitűzésekhez. További tartalmi és műfaji megkötés nincs.
 • A kisfilm időtartama legalább 1 perc, legfeljebb 3 perc lehet.
 • A felvétel bármilyen technikával készülhet (videókamera, mobiltelefon stb.)
 • A kisfilmeket mpg, mpeg, avi, divx, mp4, flv, mov és moov formátumban lehet feltölteni.
 • A film mérete nem haladhatja meg az 50 Mb-ot.
Pályázati feltételek
 
A pályázónak – regisztrációt követően – a www.kutatokejszakaja.hu honlapon keresztül elérhető site-ra kell feltöltenie a kisfilmet. A feltöltés 2009. augusztus 14. és szeptember 11., éjfél között lehetséges.
Egy pályázó csak egy kisfilmmel pályázhat.
A pályázó az általa feltöltött kisfilm tartalmáért saját maga felel. A pályázó kijelenti, hogy az általa készített kisfilm saját szellemi terméke, nem sért szerzői jogot vagy egyéb jogot, jogszabályi előírást. Ezen irányelv megszegéséért és az ebből eredő esetleges károkért a pályázó maga felel.
A pályázó gondoskodik arról, hogy a kisfilmben kizárólag olyan személyek szerepeljenek, akik a felhasználáshoz feltétel nélkül hozzájárultak.
A pályázó a pályázaton való részvétellel hozzájárul, hogy a kisfilmet a Tempus Közalapítvány – az alkotó nevének feltüntetésével – a Kutatók Éjszakája kezdeményezés népszerűsítése céljából honlapjain és egyéb médiumokban, rendezvényeken korlátozás nélkül felhasználja.

Pályázati határidő: 2009. szeptember 11. éjfél
A pályázatok elbírálása 
A megadott határidőre beérkező pályázatok előszűrésen vesznek részt. Az alapvető kritériumoknak megfelelő pályaművek szeptember 12-től megtekinthetők lesznek a www.kutatokejszakaja.hu honlapon.
A kisfilmeket szakmai zsűri bírálja el 2009. szeptember 21-ig. A zsűri döntésének eredményéről minden pályázót e-mailben értesítünk legkésőbb 2009. szeptember 22-ig. A zsűri döntése végleges, ellene fellebbezésnek helye nincs.
 
Díjak 
Az 1. kategóriában (14-18 évesek) győztes kisfilm alkotójának díja: egy mobiltelefon érintőképernyővel és beépített kamerával
A 2. kategóriában (19-25 évesek) győztes kisfilm alkotójának díja: egy notebook kamerával és beépített wifivel
A közönségdíjas kisfilm alkotójának díja mindkét kategóriában: egy-egy MP4 lejátszó érintőképernyővel és bővíthető memóriával
Minden díjazott részesül egy tudományos ajándékcsomagban, melynek tartalma egy Rubik-gömb, egy Csillagatlasz és két fő részére szóló tudományos program belépő.
A győztesek között egy-egy szakmai és közönségdíj kerül kiosztásra. Közönségdíjban részesül az a két (kategóriánként egy) pályázó, akinek a kisfilmje a www.kutatokejszakaja.hu oldalon 2009. szeptember 21. éjfélig saját kategóriájában a legtöbb szavazatot kapja.
A díj készpénzre nem váltható és nem átruházható.
A díjátadásra szeptember 25-én, a Kutatók Éjszakája központi eseményén kerül sor.
A Tempus Közalapítvány a pályázók személyes adatait a hatályos adatvédelmi előírásoknak megfelelően kezeli, és kizárólag ehhez a pályázathoz használja fel.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. március 20.

IMG_5825

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 24.
  09:30 - 17:00
 • május 24.
  09:30 - 10:30
 • május 24.
  09:30 - 16:00
  A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Tudományok Intézete és a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság tisztelettel meghívja a Szegeden megrendezésre kerülő „Schultheisz 120” Emlékkonferenciára, melyet Schultheisz Emil egykori debreceni, majd szegedi professzor, hadbíró születésének 120. évfordulója tiszteletére rendezünk. A konferencián bemutatjuk a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság kiadásában és Fejes Erik gondozásában megjelent, Schultheisz Emil katonai büntetőjogi értekezéseit tartalmazó kötetet.
 • május 25.
  17:00 - 18:00
 • május 27.
  18:00 - 19:00
  Melyek a halogatás leggyakoribb okai? Mit tehetünk ellene? Tudjuk-e befolyásolni a halogatást? Kik halogatnak inkább? A nők vagy férfiak? A fiatalok vagy az idősebbek? Vendégünk a téma 1. számú hazai szakembere, dr. Takács Ildikó halogatáskutató, pszichológus! Az előadás a halogatók jellemzőit, magatartási sajátosságait mutatja be, olyan pszichológiai jelenségek kapcsán, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés.