SZTE Info

Kutatók Éjszakája kisfilmpályázat

14 és 25 év közötti fiatalok kisfilmeit várják szeptember 14-éig a Kutatók Éjszakája programsorozatának szervezői.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
„Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi” (Einstein)

Illik rád ez a mondat? Érdeklődsz a világ dolgai iránt? Szeretsz utánajárni, mi van a jelenségek hátterében? Esetleg az is megfordult már a fejedben, hogy kutatói pályára lépj?
Mutasd meg ezt másoknak is egy kisfilmben!
Ki vehet részt a pályázaton?

Minden 14-25 év közötti fiatal, aki úgy érzi, róla szól ez az Einstein-idézet.
A pályázatok benyújtása és értékelése két életkori kategóriában történik:
a) 14-18 évesek
b) 19-25 évesek
A pályázatra történő nevezés a jelen pályázati kiírás és feltételek teljes körű elfogadását jelenti.

A kisfilmmel kapcsolatos elvárások:
 
 • A kisfilm témája a 2009-es Kutatók Éjszakájának mottója: „Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi”.
 • A Kutatók Éjszakájának célja, hogy bemutassa a kutatók hétköznapi arcát és a kutatási eredményeiket is közérthető, kipróbálható formában, ezáltal népszerűsítve a kutatói életpályát és a tudományt, elsősorban a fiatalok körében. A kisfilm témájának kapcsolódnia kell ezen célkitűzésekhez. További tartalmi és műfaji megkötés nincs.
 • A kisfilm időtartama legalább 1 perc, legfeljebb 3 perc lehet.
 • A felvétel bármilyen technikával készülhet (videókamera, mobiltelefon stb.)
 • A kisfilmeket mpg, mpeg, avi, divx, mp4, flv, mov és moov formátumban lehet feltölteni.
 • A film mérete nem haladhatja meg az 50 Mb-ot.
Pályázati feltételek
 
A pályázónak – regisztrációt követően – a www.kutatokejszakaja.hu honlapon keresztül elérhető site-ra kell feltöltenie a kisfilmet. A feltöltés 2009. augusztus 14. és szeptember 11., éjfél között lehetséges.
Egy pályázó csak egy kisfilmmel pályázhat.
A pályázó az általa feltöltött kisfilm tartalmáért saját maga felel. A pályázó kijelenti, hogy az általa készített kisfilm saját szellemi terméke, nem sért szerzői jogot vagy egyéb jogot, jogszabályi előírást. Ezen irányelv megszegéséért és az ebből eredő esetleges károkért a pályázó maga felel.
A pályázó gondoskodik arról, hogy a kisfilmben kizárólag olyan személyek szerepeljenek, akik a felhasználáshoz feltétel nélkül hozzájárultak.
A pályázó a pályázaton való részvétellel hozzájárul, hogy a kisfilmet a Tempus Közalapítvány – az alkotó nevének feltüntetésével – a Kutatók Éjszakája kezdeményezés népszerűsítése céljából honlapjain és egyéb médiumokban, rendezvényeken korlátozás nélkül felhasználja.

Pályázati határidő: 2009. szeptember 11. éjfél
A pályázatok elbírálása 
A megadott határidőre beérkező pályázatok előszűrésen vesznek részt. Az alapvető kritériumoknak megfelelő pályaművek szeptember 12-től megtekinthetők lesznek a www.kutatokejszakaja.hu honlapon.
A kisfilmeket szakmai zsűri bírálja el 2009. szeptember 21-ig. A zsűri döntésének eredményéről minden pályázót e-mailben értesítünk legkésőbb 2009. szeptember 22-ig. A zsűri döntése végleges, ellene fellebbezésnek helye nincs.
 
Díjak 
Az 1. kategóriában (14-18 évesek) győztes kisfilm alkotójának díja: egy mobiltelefon érintőképernyővel és beépített kamerával
A 2. kategóriában (19-25 évesek) győztes kisfilm alkotójának díja: egy notebook kamerával és beépített wifivel
A közönségdíjas kisfilm alkotójának díja mindkét kategóriában: egy-egy MP4 lejátszó érintőképernyővel és bővíthető memóriával
Minden díjazott részesül egy tudományos ajándékcsomagban, melynek tartalma egy Rubik-gömb, egy Csillagatlasz és két fő részére szóló tudományos program belépő.
A győztesek között egy-egy szakmai és közönségdíj kerül kiosztásra. Közönségdíjban részesül az a két (kategóriánként egy) pályázó, akinek a kisfilmje a www.kutatokejszakaja.hu oldalon 2009. szeptember 21. éjfélig saját kategóriájában a legtöbb szavazatot kapja.
A díj készpénzre nem váltható és nem átruházható.
A díjátadásra szeptember 25-én, a Kutatók Éjszakája központi eseményén kerül sor.
A Tempus Közalapítvány a pályázók személyes adatait a hatályos adatvédelmi előírásoknak megfelelően kezeli, és kizárólag ehhez a pályázathoz használja fel.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex