SZTE Info

Az MRK Elnökségének Nyilatkozata a 2009. évi egészségügyi finanszírozás drámai alakulásáról

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A Magyar Rektori Konferencia Elnöksége mélységes aggodalommal követi a 2009. évi egészségügyi (gyógyító-megelőző) finanszírozás alakulását és a 2010. évi költségvetés tervezett egészségügyi fejezetének számait. Aggodalmunk oka - az egészségügy iránt érzett elkötelezettségen túl - az a tény, hogy a hazai egészségügyi szolgáltatásokban a négy egyetem Klinikai Központjai (Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged) meghatározó módon vesznek részt. A négy egyetem alapvető jelentőségű szerepet tölt be a magyar felsőoktatásban, de a kutatás-fejlesztés-innováció folyamatában is. Az érintett régiók gazdaságának fejlettségéhez a Klinikai Központok munkahelyek biztosításával, s másodlagosan az egészségipar fenntartásával, valamint a munkaerő egészségének helyreállításával járulnak hozzá. A gyógyító-megelőző betegellátásban az egyetemek jelentik mindenütt a világon a progresszív ellátás csúcsát. A hazai intézmények nemzetközi összefüggésben is jelentős feladatot vállalnak fel, elég, ha csak a több ezer náluk tanuló külföldi orvostanhallgató hatására gondolunk.
 
A 2009. évi egészségügyi finanszírozás lehetetlen helyzetbe hozta a Klinikai Központokat, s ezáltal a négy egyetemet is. A gyógyító-megelőző kassza csökkentése oda vezetett, hogy az év utolsó harmadában még az első félévhez képest is 75-80%-os áron tervezik a betegellátás szolgáltatásait finanszírozni.
 
Ez az egyetemeken összességében mintegy 5 milliárd forint hiány felhalmozását eredményezi.
 
A Klinikai Központok nem rendelkeznek a túléléshez szükséges tartalékkal, mivel azokat már felélték. A finanszírozás 2009. és 2010. évi tervezetei ellehetetlenítik az orvosképzést végző és a betegellátás csúcsán munkálkodó, egyben felelősségteljesen gazdálkodó egyetemeket. Hatása nemcsak a romló betegellátásban lesz érezhető, de negatívan befolyásolja az egészségipart is, amely ma már több mint 8%-kal emeli a GDP értékét. Meggátolja továbbá a PÓLUS, és más NFÜ által kiemelten támogatott egyéb programok időben történő szerződéskötését és megvalósítását, és külön aggasztó, hogy veszélyezteti a szükséges önerő biztosítását, amely a programok megvalósítását kockáztathatja.
 
A fentiek alapján az MRK Elnöksége támogatja:
 • a Magyar Kórházszövetség,
 • az Egyetemi Klinikák Szövetsége,
 • a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület,
 • az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete,
 • és a Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátás Szövetsége közös, 2009. szeptember 16-án elfogadott állásfoglalását.

A Magyar Rektori Konferencia elvárja, hogy a Magyar Köztársaság Kormánya azonnali intézkedéssel - mintegy 5 milliárd forint plusz forrás bevonással - stabilizálja az egyetemi Klinikai Központok 2009. évi finanszírozását.
 
A Magyar Rektori Konferencia Elnöksége nyomatékosan felhívja a felelősen gondolkozó döntéshozókat, parlamenti képviselőket arra, hogy az egyetemi betegellátás komplex helyzetét és hatásait figyelembe véve ne hozzanak olyan döntést, amelynek hatásai már rövidtávon is káros hatásúak az egészségügyre, a felsőoktatásra, a felsőoktatás nemzetközi kapcsolataira, a hazai egészségiparra, s ezáltal az egész nemzetgazdaságra.
 
Jelen nyilatkozatunkat megküldjük:
 
Magyar Köztársaság Miniszterelnökének,
Parlament Elnökének,
Parlamenti Pártok Frakcióvezetőinek,
Országgyűlés Egészségügyi és Szociális Bizottsága Elnökének,
Oktatási Bizottság Elnökének,
valamint közzétesszük a Magyar Rektori Konferencia honlapján is: www.mrk.hu

Budapest, 2009. szeptember 22.


 
MRK Elnökség nevében:
Prof. Dr. Szabó Gábor
Elnök
 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. július 09.

Kiemelt_Medicina_Juhasz_A

Kóboroljuk be, fedezzük fel Európát Juhász Árpáddal! A nyári vakáció startjánál a magyar geológust, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakját a 90. Ünnepi Könyvhét szegedi programján bemutatott legújabb könyvéről, az Egzotikus Európáról kérdeztük. Kíváncsiak voltunk a kiadványt gondozó Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója és a szerkesztő véleményére is.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 8. 08:00 - 26. 16:00
  Az Intézet munkatársai tantermi órákon nyújtanak betekintést a magyar büntetőjog elméletébe. A nyári program célja nem csupán az elméleti ismeretek megalapozása, hanem a gyakorlati tapasztalatszerzés is. Így a programot igazságügyi orvostanhoz kötődő boncolás, bírósági tárgyalás-szimuláció és intézménylátogatások színesítik. A kínai hallgatók ellátogatnak – többek között – a Szegedi Fegyház-és Börtön I. számú objektumába, és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra is.
 • július 14. 08:00 - augusztus 10. 16:00
  A magyar nyelv alapjait és szabályait öt különböző szinten 90 perces órákon sajátíthatják el a világ több pontjáról érkező résztvevők. A nyelvórák mellett kirándulások, nemzetközi est és számos érdekes előadás várja a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődőket. A tanfolyam résztvevői Szeged látnivalói mellett Budapestre és Ópusztaszerre is ellátogatnak, így is ismerkedve a magyar kultúrával.
 • július 15. 08:00 - 19. 23:59
 • július 24. 17:00 - 25. 05:00
  Részletes program: 17:00 Pont Ott Warm Up Parti GNU-val. 19:00 Carson Coma koncert. 19:50 Egyetemi köszöntő. 20:00 Hivatalos felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése. 20:30 Supernem koncert. 22:00 Pont Ott Parti After Buli a JATE Klubban és a teraszán.
 • július 27. 10:00 - 28. 20:00