SZTE Info

Az MRK Elnökségének Nyilatkozata a 2009. évi egészségügyi finanszírozás drámai alakulásáról

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A Magyar Rektori Konferencia Elnöksége mélységes aggodalommal követi a 2009. évi egészségügyi (gyógyító-megelőző) finanszírozás alakulását és a 2010. évi költségvetés tervezett egészségügyi fejezetének számait. Aggodalmunk oka - az egészségügy iránt érzett elkötelezettségen túl - az a tény, hogy a hazai egészségügyi szolgáltatásokban a négy egyetem Klinikai Központjai (Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged) meghatározó módon vesznek részt. A négy egyetem alapvető jelentőségű szerepet tölt be a magyar felsőoktatásban, de a kutatás-fejlesztés-innováció folyamatában is. Az érintett régiók gazdaságának fejlettségéhez a Klinikai Központok munkahelyek biztosításával, s másodlagosan az egészségipar fenntartásával, valamint a munkaerő egészségének helyreállításával járulnak hozzá. A gyógyító-megelőző betegellátásban az egyetemek jelentik mindenütt a világon a progresszív ellátás csúcsát. A hazai intézmények nemzetközi összefüggésben is jelentős feladatot vállalnak fel, elég, ha csak a több ezer náluk tanuló külföldi orvostanhallgató hatására gondolunk.
 
A 2009. évi egészségügyi finanszírozás lehetetlen helyzetbe hozta a Klinikai Központokat, s ezáltal a négy egyetemet is. A gyógyító-megelőző kassza csökkentése oda vezetett, hogy az év utolsó harmadában még az első félévhez képest is 75-80%-os áron tervezik a betegellátás szolgáltatásait finanszírozni.
 
Ez az egyetemeken összességében mintegy 5 milliárd forint hiány felhalmozását eredményezi.
 
A Klinikai Központok nem rendelkeznek a túléléshez szükséges tartalékkal, mivel azokat már felélték. A finanszírozás 2009. és 2010. évi tervezetei ellehetetlenítik az orvosképzést végző és a betegellátás csúcsán munkálkodó, egyben felelősségteljesen gazdálkodó egyetemeket. Hatása nemcsak a romló betegellátásban lesz érezhető, de negatívan befolyásolja az egészségipart is, amely ma már több mint 8%-kal emeli a GDP értékét. Meggátolja továbbá a PÓLUS, és más NFÜ által kiemelten támogatott egyéb programok időben történő szerződéskötését és megvalósítását, és külön aggasztó, hogy veszélyezteti a szükséges önerő biztosítását, amely a programok megvalósítását kockáztathatja.
 
A fentiek alapján az MRK Elnöksége támogatja:
 • a Magyar Kórházszövetség,
 • az Egyetemi Klinikák Szövetsége,
 • a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület,
 • az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete,
 • és a Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátás Szövetsége közös, 2009. szeptember 16-án elfogadott állásfoglalását.

A Magyar Rektori Konferencia elvárja, hogy a Magyar Köztársaság Kormánya azonnali intézkedéssel - mintegy 5 milliárd forint plusz forrás bevonással - stabilizálja az egyetemi Klinikai Központok 2009. évi finanszírozását.
 
A Magyar Rektori Konferencia Elnöksége nyomatékosan felhívja a felelősen gondolkozó döntéshozókat, parlamenti képviselőket arra, hogy az egyetemi betegellátás komplex helyzetét és hatásait figyelembe véve ne hozzanak olyan döntést, amelynek hatásai már rövidtávon is káros hatásúak az egészségügyre, a felsőoktatásra, a felsőoktatás nemzetközi kapcsolataira, a hazai egészségiparra, s ezáltal az egész nemzetgazdaságra.
 
Jelen nyilatkozatunkat megküldjük:
 
Magyar Köztársaság Miniszterelnökének,
Parlament Elnökének,
Parlamenti Pártok Frakcióvezetőinek,
Országgyűlés Egészségügyi és Szociális Bizottsága Elnökének,
Oktatási Bizottság Elnökének,
valamint közzétesszük a Magyar Rektori Konferencia honlapján is: www.mrk.hu

Budapest, 2009. szeptember 22.


 
MRK Elnökség nevében:
Prof. Dr. Szabó Gábor
Elnök
 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. január 09.

SZEM_2018_dekanok_nyito

Mi a szegedi egyetem küldetése? A 2000-ben született 12 karú szegedi universitas kari vezetőinek válaszai az SZTE honlapján a Pillanatfölvétel a dékánoktól interjúsorozatban olvashatóak. Ezekre épül a Szegedi Egyetem Magazin alábbi összeállítása, amely az SZTE 12 karának hasonlóságait, az összetartó és előre vivő erőket villantja föl.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 20.
  18:00 - 19:00
  Születni kell a vezetésre vagy az tanulható? Ha születni kell rá, miért tanítjuk? Mi teszi sikeressé a 21. század vezetőit? Mit üzen Dzsingisz kán és Steve Jobs a ma vezetőinek? Mi a vezetés felelőssége? Mi a morál, az etika szerepe a vezetésben? Mit hoz a jövő, hogyan alkalmazkodik a változáshoz a (tudás)társadalom? Hogyan alakítja a munka és az iskola világát, mindennapi életünket az AI (mesterséges intelligencia), a VR (virtuális valóság), az AR (kiterjesztett valóság) és az 5G? Izgalmas kérdések, hiteles válaszok - vendégünk dr. Baráth Tibor, a Szegedi Tudományegyetem Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézetének igazgatója!
 • május 20.
  18:30 - 19:30
  Joe Vitone-nal Kis Péter beszélget a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumban is kiállított képeiről. "Joe Vitone 'Családi felvételek: Portrék az amerikai rozsdaövezetből' című sorozata az alkotó az ohiói Akronben és környékén élő családtagjairól készült. Az 1998 óta készülő anyag az amerikai rozsdaövezet (az USA észak-keleti, egykori nagyipari régiója) munkásosztálybeli közösségeiben élők személyes kapcsolatainak alakulását dokumentálja. Vitone a képeket nyári látogatásai alkalmával készíti, és olyan családi ünnepekkel, házasélettel, válással, függőséggel, munkanélküliséggel vagy gyermekszületéssel kapcsolatos pillanatokat örökít meg, melyek az egész országban részei a családi életnek." (Theresa Bembnister, segédkurátor, Akron Művészeti Múzeum) Joe Vitone dokumentarista fotóművész és oktató a texasi Austin városából. Művei főként nagyformátumú portrék és az Egyesült Államokban készült tájképek, panorámaképein pedig különböző kultúrák hagyományait vizsgálja. Hagyományos és digitális fotográfiával, illetve elektronikus médiával kapcsolatos kurzusokat tart a St. Edwards Egyetemen. Elnyerte a National Endowment for the Arts ösztöndíját, Fulbright-ösztöndíjasként pedig Costa Ricában dolgozott egy családi gazdálkodással kapcsolatos projekten. Számos kiállítása volt többek között a New York University-n, a Limában található Perui-Észak-amerikai Kulturális Intézetben, a portlandi Oregon Fotóművészeti Központban és a Houstoni Fotográfiai Központban. Fotói részét képezik a Clevelandi Művészeti Múzeum, a Kreatív Fotográfiáért Központ, a Houstoni Szépművészeti Múzeum és a Smithsonian Intézet Amerikai Történelem Múzeuma gyűjteményének. American Corner fotópályázata: Parafrázis Fotópályázat / Paraphrase Photo Contest https://www.facebook.com/events/856167818100087/
 • május 21.
  14:00 - 18:00
  A SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék a Bonni Egyetem Médiatudományi Tanszékével közösen nemzetközi workshopot szervez május 21-én Screen Cultures címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 • május 21.
  17:00 - 18:00
  Pászka Imre professzorral, a SZAB Szociológiai Munkabizottság alapító elnökével 70. születésnapja és készülő kötete kapcsán beszélget Jancsák Csaba a SZAB Szociológiai Munkabizottság elnöke és Dávid Benjámin hallgató.
 • május 21.
  19:30 - 20:30
  A Bharatanatyam Dél-India klasszikus tánca, amely leszármazottja a több évezredes múltra visszatekintő templomi táncosnők, a dévadászik művészetének. A 20. században a Bharatanatyam színpadi műfajjá vált. A táncos a zene, tánc, színészet és költészet egységét hivatott megidézni, hogy ezzel spirituális magasságokba emelje nézőjét és önmagát. Subhashini Goda indiai származású táncművész, tánctanár; Erasmus Mundus – Choreomundus ösztöndíjat nyert táncelmélet és -gyakorlat, illetve kulturális örökség témakörben, jelenleg az SZTE BTK Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszéken folytatja tanulmányait. Egyéni táncelőadások, valamint csoportos tradicionális és kortárs táncdrámák kimagasló előadója és alkotója. Többszörös szakmai elismerésben részesült: 2013-ban és 2014-ben legjobb előadói díjat, valamint kiváló táncművész minősítést kapott. A Kala Sangam Tánccsoport 2003 óta működik Szegeden. A tánccsoport vezetője, Kiss Tímea Somi Panninál kezdte, majd Indiában folytatta tanulmányait Anuradha Shinde tanárnőnél és Adyar K. Lakshman táncmesternél. Tanítványaival számos fellépésen, fesztiválon vettek részt, adtak önálló táncestet. A fellépők csoportos és szóló tánckoreográfiákat adnak elő, mely alkalmon az összes tánccsoport megmutatja magát, magyar és indiai származású tanítványok egyaránt. Belépőjegy elővételben és SZTE diákigazolvánnyal 990 Ft, a rendezvény napján 1300 Ft