SZTE Info
DSC_2748_2

Minden eddiginél sikeresebb felvételi az SZTE-n

Az eredményesen pótfelvételizőkkel együtt több mint 9200 elsőéves hallgató kezdheti meg felsőfokú tanulmányait szeptembertől a Szegedi Tudományegyetemen.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Sikeresen zárta az augusztus végén befejeződött pótfelvételi időszakot is a Szegedi Tudományegyetem: a korábban felvett 7925 hallgató és a 221 keresztféléves diák mellett az előzetes várakozásokhoz képest jóval nagyobb számú, újabb 1073 elsős nyert felvételt a vidék legnépszerűbb felsőoktatási intézményébe. A pótfelvételi során valamennyi kar tovább tudta növelni hallgatói létszámát. A legtöbben az Állam- és Jogtudományi, illetve a Juhász Gyula Pedagógusképző Karra kerültek be: 257, illetve 251 fő, de a Bölcsészettudományi Kar is 187 új gólyát fogadhat.

A tavalyihoz képest 33%-kal több hallgató jutott be pótfelvételivel az SZTE-re: 2008-ban 804-en jártak sikerrel. Összességében is páratlanul eredményes, országos szinten is kiemelkedő felvételi időszakot tudhat maga mögött az egyetem: a 2008-ban tanulmányait megkezdő 7357 elsőssel szemben most szeptembertől 9219 újdonsült szegedi egyetemista ül a padokba, ami 25%-os növekedést jelent. Mindez rekordnak számít a Szegedi Tudományegyetem történetében, soha még ennyi elsős diákot nem fogadhatott az intézmény.

A legtöbb elsős egyébként a Természettudományi és Informatikai Karra (2257 fő), a Juhász Gyula Pedagógusképző Karra (2021 fő), valamint a Bölcsészettudományi Karra (a Budapesti Médiaintézettel együtt 1888 fő) nyert felvételt.
A Szegedi Tudományegyetem ünnepélyes tanévnyitójára szeptember 5-én (szombaton) 10 órai kezdettel kerül sor a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.
 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. július 09.

Kiemelt_Medicina_Juhasz_A

Kóboroljuk be, fedezzük fel Európát Juhász Árpáddal! A nyári vakáció startjánál a magyar geológust, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakját a 90. Ünnepi Könyvhét szegedi programján bemutatott legújabb könyvéről, az Egzotikus Európáról kérdeztük. Kíváncsiak voltunk a kiadványt gondozó Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója és a szerkesztő véleményére is.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 3. 09:00 - 28. 18:00
  Kiállítók: Dér Julianna, Hegedus Ioan Andrei, Héjja János, Kálmán Áron, Kálmán Luca, Katona Márk, Kovács Gyula A., Kóthay Kata, Nizák Júlia, Palaga Nikolett, Pipei Borbála, Sztanó Zsuzsanna, Varga Dániel.
  A SZAB Művészeti Szakbizottság szervezésében.
  A kiállítás látogatható július 3-tól július 28-ig naponta 9 órától 18 óráig.
 • július 8. 08:00 - 26. 16:00
  Az Intézet munkatársai tantermi órákon nyújtanak betekintést a magyar büntetőjog elméletébe. A nyári program célja nem csupán az elméleti ismeretek megalapozása, hanem a gyakorlati tapasztalatszerzés is. Így a programot igazságügyi orvostanhoz kötődő boncolás, bírósági tárgyalás-szimuláció és intézménylátogatások színesítik. A kínai hallgatók ellátogatnak – többek között – a Szegedi Fegyház-és Börtön I. számú objektumába, és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra is.
 • július 14. 08:00 - augusztus 10. 16:00
  A magyar nyelv alapjait és szabályait öt különböző szinten 90 perces órákon sajátíthatják el a világ több pontjáról érkező résztvevők. A nyelvórák mellett kirándulások, nemzetközi est és számos érdekes előadás várja a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődőket. A tanfolyam résztvevői Szeged látnivalói mellett Budapestre és Ópusztaszerre is ellátogatnak, így is ismerkedve a magyar kultúrával.
 • július 24. 17:00 - 25. 05:00
  Részletes program: 17:00 Pont Ott Warm Up Parti GNU-val. 19:00 Carson Coma koncert. 19:50 Egyetemi köszöntő. 20:00 Hivatalos felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése. 20:30 Supernem koncert. 22:00 Pont Ott Parti After Buli a JATE Klubban és a teraszán.
 • július 24.
  17:00 - 18:30
  A legutóbbi, 6. verseskönyve tavaly jelent meg a szerzőnek – de versek születnek ma is. Ezekből kapnak ízelítőt az érdeklődők Julesz Jánostól.
  Beszélgetőtársak: Baradnay Gyula professzor és Tráser László újságíró
  A Közéleti Kávéház szervezésében