SZTE Info
kezfogas_2

Októberben indul a Dugonics téri épület felújítása

A beruházásról szóló kivitelezési szerződést Prof. Dr. Szabó Gábor rektor és Nemesi Pál, a Ferroép Zrt. elnök-vezérigazgatója írta alá szeptember 10-én.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Október elején elkezdődik a Szegedi Tudományegyetem központi, Dugonics téri épületének felújítása, a rekonstrukciót a Ferroép Zrt. egy év alatt fejezi be. A beruházásról szóló kivitelezési szerződést Prof. Dr. Szabó Gábor rektor és Nemesi Pál, az építőipari cég elnök-vezérigazgatója szeptember 10-én írta alá a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

A 4200 négyzetméteres, jövő őszre régi szépségében pompázó épületben az SZTE vezetése mellett a külügyekért és nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatóság, valamint a kutatás-fejlesztést és innovációt kiszolgáló egységek kapnak majd helyet.

A munkálatokra közbeszerzési eljáráson választották ki a műemlék épületek felújításában már komoly tapasztalatokat szerzett Ferroép Zrt.-t, amely nevéhez olyan egyetemi beruházások kötődnek, mint a Patológiai Intézet vagy a klinikák energetikai rendszerének korszerűsítése.

Az épület – a tervezéssel és eszközbeszerzéssel együtt mintegy 2,5 milliárd forintos összköltségű – rekonstrukciója az első eleme annak a műszaki-természettudományos képzés fejlesztését célzó programnak, melyre az SZTE a bajai és a szarvasi főiskolákkal konzorciumban 6,424 milliárd forintnyi támogatást nyert el a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program pályázatán. A 2011-ig tartó munka során tizenegy ingatlant újítanak föl, elkészül az SZTE Mérnöki Karának új, 3300 négyzetméteres oktatási épülete, beszereznek több mint 1600, az oktatást és kutatást szolgáló laboreszközt, műszert. A program része az egyetem informatikai hálózatának korszerűsítése is.

A 21. századi színvonalnak megfelelően felújítják a Természettudományi és Informatikai Kar és az Általános Orvostudományi Kar tizenhárom laboratóriumát is a Dóm tér körül, melyek még Klebelsberg Kunó egykori kultuszminiszter kezdeményezésére épültek a múlt század húszas éveiben.

Az egyetem most megújuló központi épülete Szkalniczky Antal tervei alapján 1873-ban készült el eredetileg főreáliskolának, de már 1880-tól a Somogyi-könyvtár, három évvel később pedig a városi múzeum működött itt. 1894-ben az ítélőtábla költözött az épületbe, melyet végül 1921-ben kapott meg a Kolozsvárról áttelepülő egyetem. 1925 őszéig a ház adott otthont a bölcsészkarnak, és ekkoriban ebben az épületben tanult József Attila is.

nfu2 eu_erfa umft

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. július 09.

Kiemelt_Medicina_Juhasz_A

Kóboroljuk be, fedezzük fel Európát Juhász Árpáddal! A nyári vakáció startjánál a magyar geológust, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakját a 90. Ünnepi Könyvhét szegedi programján bemutatott legújabb könyvéről, az Egzotikus Európáról kérdeztük. Kíváncsiak voltunk a kiadványt gondozó Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója és a szerkesztő véleményére is.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 8. 08:00 - 26. 16:00
  Az Intézet munkatársai tantermi órákon nyújtanak betekintést a magyar büntetőjog elméletébe. A nyári program célja nem csupán az elméleti ismeretek megalapozása, hanem a gyakorlati tapasztalatszerzés is. Így a programot igazságügyi orvostanhoz kötődő boncolás, bírósági tárgyalás-szimuláció és intézménylátogatások színesítik. A kínai hallgatók ellátogatnak – többek között – a Szegedi Fegyház-és Börtön I. számú objektumába, és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra is.
 • július 14. 08:00 - augusztus 10. 16:00
  A magyar nyelv alapjait és szabályait öt különböző szinten 90 perces órákon sajátíthatják el a világ több pontjáról érkező résztvevők. A nyelvórák mellett kirándulások, nemzetközi est és számos érdekes előadás várja a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődőket. A tanfolyam résztvevői Szeged látnivalói mellett Budapestre és Ópusztaszerre is ellátogatnak, így is ismerkedve a magyar kultúrával.
 • július 24. 17:00 - 25. 05:00
  Részletes program: 17:00 Pont Ott Warm Up Parti GNU-val. 19:00 Carson Coma koncert. 19:50 Egyetemi köszöntő. 20:00 Hivatalos felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése. 20:30 Supernem koncert. 22:00 Pont Ott Parti After Buli a JATE Klubban és a teraszán.
 • július 27. 10:00 - 28. 20:00
 • augusztus 2. 08:00 - 10. 20:00
  Az Olimpia fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az esemény fő kivitelezője a Szegedi Tudományegyetem. Az esemény fő szakmai szervezője a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Csillagászat Nonprofit Kft.