Bezár

Hírarchívum

Négy szfinx vigyázza a Dugonics téri főépületet

Négy szfinx vigyázza a Dugonics téri főépületet

2010. július 08.
2 perc

rektori_latvanyLátványosan haladnak a szegedi egyetem Dugonics téri főépülete felújítási munkálatai, melynek keretén belül a kivitelező Ferroép Zrt. újra elkészítette azt a négy szfinxszobrot, ami egy 1870-es évekből származó képleltári anyagon volt látható az épület tetején.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nemsokára eltűnik az állványzat, hiszen végeznek a homlokzat felújításával, és a beltéri munkák következnek. 2009 októberének elején kezdődött a Szegedi Tudományegyetem Dugonics téri központi épületének felújítása. A várhatóan egy évig tartó, több mint bruttó 2,2 milliárd forintból megvalósuló beruházásnál figyelembe kell venni az épület műemlék jellegét, ilyenkor ugyanis az eredeti állapot visszaállítása a cél.

A Dugonics tér 13. szám alatti épület, az egykori Főreáltanoda mellvédjének sarkain egy-egy szfinx állt egy 1876-ból származó Letzter-fotósorozat tanúsága szerint. Tolnay József, a Magyar Kulturális Örökség Alapítvány elnöke, a Móra Ferenc Múzeum munkatársa úgy tájékoztatott, hogy egy, a Fekete Ház gyűjteményének tulajdonában levő 1899-es kép szintén megerősíti ezt a tényt, sőt a szfinxek mellett Justitia, az igazság istennőjének horganyból készült szobra is, hiszen – miután 1883-tól 1894-ig a Somogyi-könyvtárnak adott otthont – 1894-ben ítélőtábla lett a Dugonics téri épületből. A Justitia-szobrot a második világháború után távolították el, de nem tudnak a szobor további sorsáról.



1921-től a Dugonics tér 13. az egyetem központi épülete. Egy 1926-ból származó, Tonelli által közölt fényképen már nem szerepelnek a szfinxek, és nincs is tudomásunk róla, mi lett a sorsuk, ezért kellett az egyetem központi épületének felújítását végző Ferroép Zrt.-nek újra elkészíttetnie az eredeti, 1872-es épületen álló szobrokat, mivel az ő tudomásuk szerint is eltűnt a négy szobor – tájékoztatta a Szegedi Egyetemet Tóth Zoltán termelési igazgató.

 

Arany Mihály

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek