SZTE Info

Véget ért a Szabadegyetem ötödik szemesztere

Hénoch, a bibliai próféta kultúrtörténete zárta a Szabadegyetem előadás-sorozatot május 12-én a TIK-ben. Szőnyi György Endre (SZTE BTK Angol-Amerikai Intézet) előadásában Hénoch széles körű hatását mutatta be a Bibliától egészen napjainkig.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szőnyi György Endre John Dee (1528-1609) kutatása közben figyelt fel Hénoch alakjára. Dee egy matematikus volt, aki egy idő után úgy érezte, hogy a tökéletes tudást nem lehet pusztán a tudományokból megszerezni, ezért az angyalokhoz fordult segítségért. Hénoch példáját állította maga elé, aki beszélt Istennel.

De ki is volt Hénoch? Alakja többször is megjelenik a Bibliában, de nem olyan ismert, mint mondjuk Noé vagy Illés története. Hénoch hetedik generációs pártiárka, aki 365 évig élt. 65 évesen nemzette Mehuséláht, majd Isten elragadta, és a társalkodójává tette, s ezzel mintha Ádám bűnét feloldotta volna.

Bár a Bibliában nem, az apokrif iratokban viszont hosszú történeteket olvashatunk Hénochról. A közös bennük, hogy a 18-19. századig egyiket sem ismerték Európában. Az első szöveg etióp nyelvű (az etióp keresztény egyház kanonizált könyve), mely a Kr. e. 3. sz. és a Kr. u. 1. század között keletkezett. A második szöveg ószláv (1-3. század), melyet valószínűleg egy görög változatból fordítottak, a harmadik pedig héber nyelvű.

A szövegekből kiderül, hogy amikor néhány angyal lejött az égből, földi lányokat választottak maguk mellé, majd nászukból borzasztó óriások születtek. Ezek az angyalok tanították olyan gonosz művészetekre az embereket, mint a vasművesség vagy a kozmetika. Mikor Isten ezt megelégelte, akkor küldte a Földre a vízözönt. Ebben a történetben az ősbűn áthelyeződik az angyalokra. Az egyik történet még azt is elbeszéli, hogy amikor Isten fölemelte magához Hénochot, akkor átalakította őt egy vezető angyallá, ő Metatron.

Hénochot a középkorban az írás és tudományok feltalálójaként emlegetik, és Hermész Triszmegisztosszal azonosítják. A reneszánszban végig keresik Hénoch elveszett, mitikus könyvét, ami majd a romantika korában kerül napvilágra. Hénoch könyvét 1821-ben fordítja angolra Richard Laurence, ezután elindul egy Hénoch-divat. Érdekes és nagyon sokrétű ábrázolást találhatunk például William Blake költészetében.

A 19-20. században szintén megjelenik az irodalomban például Margaret Barkernél, magyar vonatkozásban pedig érdemes megemlíteni Hamvas Béla Henoch apocalypsise című fordítását, továbbá napjainkból Alton Gansky Enoch című keresztény „thrillerjét.”

Hénoch alakja nemcsak az irodalomban, hanem a képzőművészetben és filmművészetben is felfedezhető, ez utóbbit jól példázza Kevin Smith Dogma (1999) című filmje. S szerepe nem hanyagolható el a modern okkultizmusban sem. Aleister Crowley, aki magát a 666-os számú Vadállatnak hívta (az apokalipszisből), felfedezi John Dee életművében a hénoch-i referenciát, s ettől kezdve a mágiáját hénoch-i mágiájának nevezi.

A fenti példákból is látszik, hogy Hénoch személye a Bibliától egészen napjainkig végigkíséri kultúrtörténetet a filozófiától a teológián át egészen a filmművészetig. Egy komplex műfaji és médiabeli gyűjteményt lehet összeállítani a róla szóló művekről.

E sorok szerzőjében felmerült a kérdés, hogy Hénoch személye miért ennyire vonzó. Azért, mert Hénoch története a megistenülés lehetőségét példázza, s ahogy ő, talán más is szeretne ilyen kapcsolatot Istennel, vagyis kicsit minden ember szeretne Hénoch lenni.(?)

Tóth Boglárka

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex