Bezár

Hírarchívum

Nyitórendezvény a Szegedi Tudományegyetemen

Elindult a Szegedi Tudományegyetem Kutatóegyetemi Kiválósági Központja

Elindult a Szegedi Tudományegyetem Kutatóegyetemi Kiválósági Központja

2010. szeptember 04.
2 perc

Prof. dr. Szabó Gábor rektor 2010. augusztus 30-án az egyetem Bölcsészettudományi Karának tárgyalójában tartott rendezvény keretében megnyitotta a Szegedi Tudományegyetem Kutatóegyetemi Kiválósági Központját, amelyben 2010. július 1. és 2012. június 30. között végeznek alapkutatási feladatokat az egyetem vezető és ifjú kutatói.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

tamop_nyitoProf. dr. Szabó Gábor rektor vezetésével elindult a Szegedi Tudományegyetem Kutatóegyetemi Kiválósági Központja, amelyre az egyetem az Európai Uniótól és a magyar államtól 2.856.331.580 Ft-ot nyert a TÁMOP-4.2.1/B pályázat keretében. A 2010. márciusában benyújtott pályázat Támogatási Szerződésének aláírására július elején került sor, amelyet követően 5 alprogramban indulhattak meg a munkák. A Szuperlézer alprogram keretében a kutatók új diagnosztikai módszereken, lézerimpulzusok alkalmazásán, illetve lézer erősítők fejlesztésén dolgoznak majd többek között Szabó Gábor professzor úr irányítása alatt.

A kémia, anyagtudomány és gyógyszerkutatás alprogramban farmakológiai kutatások, modern gyógyszerbeviteli formák és gyógyhatású fémkomplexek munkáit kezdte meg az egyetem Fülöp Ferenc akadémikus vezetése mellett. A neuropszichiátriai zavarok kutatása és neurodegenerációs betegségek terápiás lehetőségeinek kutatását Benked Botond akadémikus irányítja majd, míg a klímaváltozással, megújuló energiákkal kapcsolatos kutatásokat Kovács Kornél professzor fogja össze a Környezettudomány, energetika nevű alprogramban. Az Információs Társadalom címet viselő ötödik alprogram, Z. Karvalics László vezetésével általános és tudományos kompetenciafejlesztési feladatokat végez majd.

Ahogy Prof. dr. Szabó Gábor rektor elmondta, „Arra kell törekednünk, hogy két év múlva olyan eredményei legyenek a projektnek, amelyek révén tovább fejlődik az intézményen belüli együttműködés, és olyan fiatalok kerüljenek kinevelésre, akik tovább tudják folytatni az elkezdett munkát, megalapozva a Kutatóegyetemi Cím megőrzését.

Kovács Tibor programigazgató, aki a pályázati végrehajtó egységért felel elmondta, kiemelt feladat előtt áll az egyetem hiszen központ kutatási tevékenységét a nemzetközi trendekhez kell igazítani és közre kell működni új nemzetközi kapcsolatok és kutatási projektek építésében.

nfu2nfuumft

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek