SZTE Info

ATOMENERGIÁRÓL – MINDENKINEK - IX. regionális ismeretterjesztő konferencia

A Szegedi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézete, az Országos Atomenergia Hivatal, a TIT Stúdió Egyesület 2011. december 8-án (csütörtökön) rendezi meg az Atomenergiáról mindenkinek című regionális ismeretterjesztő konferenciát az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Napjainkban az atomenergia szerepe sok országban felértékelődött, ugyanakkor a nemzetközi felmérések szerint az emberek döntő többsége kevés, illetve bizonytalan információval rendelkezik az atomenergiáról. Ezért 2005-ben az Országos Atomenergia Hivatal a TIT Stúdió Egyesülettel közösen elhatározta, hogy tematikus konferenciasorozaton adja közre az atomenergiával kapcsolatos aktuális ismereteket Budapesten, majd a régiókban. Az azóta megszervezett ismeretterjesztő rendezvénysorozatnak közel 4 ezer résztvevője volt: egyéni érdeklődők, közép- és felsőfokú intézmények diákjai, tanárok, kutatók, a média munkatársai.

Az ismeretterjesztő konferenciasorozaton az érdeklődők neves szakemberektől közvetlenül szerezhetnek ismereteket az atomenergiáról. A konferencia címe is jelzi, hogy nem elsősorban szakemberekhez, hanem az érdeklődő nagyközönséghez kívánnak szólni az előadók. Az első országos konferenciát 2005-ben Budapesten tartották a Magyar Tudományos Akadémia székházában, körülbelül 500 résztvevőnek. Ekkor fogalmazódott meg, hogy szervezzenek regionális konferenciákat az egyetemi városokban. Így aztán 2005 és 2010 között nyolc regionális konferenciát tartottak - többek között Szegeden is, a tudományegyetem közreműködésével. A regionális konferenciák alkalmanként 250-280 érdeklődőt vonzottak az egyetemi hallgatók mellett középiskolásokat és tanáraikat, egyetemi kutatókat, főiskolai és egyetemi hallgatókat, tudományos-, oktatási- és környezetvédelmi civil szervezetek képviselőit, a közigazgatásban dolgozókat.

A 2011. évi magyar tudomány ünnepe keretében rendezik meg a IX. regionális konferenciát – immár második alkalommal a Szegedi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézetével közösen a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A 2011. december 8-án 10 óra 30 perctől tartandó konferencián neves előadók tekintik át az olyan, atomenergiával kapcsolatos kérdéseket, amelyek gyakran előfordulnak a médiában és érdekelhetik a hallgatóságot. Kísérőprogramként a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. kiállítását, valamint a Magyar Nukleáris Társaság „Fiatalok a Nukleáris Energetikáért” szakcsoportja által tartott műszeres bemutatót tekinthetik meg az érdeklődők. Az előadás a konferenciát követően az Országos Atomenergia Hivatal honlapján (www.oah.hu) elérhető lesz.

További információt ad az Országos Atomenergia Hivatal tájékoztatási vezetője, dr. Besenyei Gáborné – e-mail: besenyei@haea.gov.hu, mobiltelefon: 06-20-915-5695.

A konferencia plakátja innen letölthető

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. január 09.

SZEM_2018_dekanok_nyito

Mi a szegedi egyetem küldetése? A 2000-ben született 12 karú szegedi universitas kari vezetőinek válaszai az SZTE honlapján a Pillanatfölvétel a dékánoktól interjúsorozatban olvashatóak. Ezekre épül a Szegedi Egyetem Magazin alábbi összeállítása, amely az SZTE 12 karának hasonlóságait, az összetartó és előre vivő erőket villantja föl.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 21.
  14:00 - 18:00
  A SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék a Bonni Egyetem Médiatudományi Tanszékével közösen nemzetközi workshopot szervez május 21-én Screen Cultures címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 • május 21.
  17:00 - 18:00
  Pászka Imre professzorral, a SZAB Szociológiai Munkabizottság alapító elnökével 70. születésnapja és készülő kötete kapcsán beszélget Jancsák Csaba a SZAB Szociológiai Munkabizottság elnöke és Dávid Benjámin hallgató.
 • május 21.
  19:30 - 20:30
  A Bharatanatyam Dél-India klasszikus tánca, amely leszármazottja a több évezredes múltra visszatekintő templomi táncosnők, a dévadászik művészetének. A 20. században a Bharatanatyam színpadi műfajjá vált. A táncos a zene, tánc, színészet és költészet egységét hivatott megidézni, hogy ezzel spirituális magasságokba emelje nézőjét és önmagát. Subhashini Goda indiai származású táncművész, tánctanár; Erasmus Mundus – Choreomundus ösztöndíjat nyert táncelmélet és -gyakorlat, illetve kulturális örökség témakörben, jelenleg az SZTE BTK Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszéken folytatja tanulmányait. Egyéni táncelőadások, valamint csoportos tradicionális és kortárs táncdrámák kimagasló előadója és alkotója. Többszörös szakmai elismerésben részesült: 2013-ban és 2014-ben legjobb előadói díjat, valamint kiváló táncművész minősítést kapott. A Kala Sangam Tánccsoport 2003 óta működik Szegeden. A tánccsoport vezetője, Kiss Tímea Somi Panninál kezdte, majd Indiában folytatta tanulmányait Anuradha Shinde tanárnőnél és Adyar K. Lakshman táncmesternél. Tanítványaival számos fellépésen, fesztiválon vettek részt, adtak önálló táncestet. A fellépők csoportos és szóló tánckoreográfiákat adnak elő, mely alkalmon az összes tánccsoport megmutatja magát, magyar és indiai származású tanítványok egyaránt. Belépőjegy elővételben és SZTE diákigazolvánnyal 990 Ft, a rendezvény napján 1300 Ft
 • május 22.
  09:30 - 10:30
 • május 22.
  18:00 - 19:00
  Radhika gyermekkora óta foglalkozik klasszikus indiai tánccal, hivatásos táncossá azonban csak később vált, miután informatikai diplomát szerzett és több évig programozóként dolgozott. Rájött azonban, hogy semmi sem teszi annyira teljessé az életét, mint a tánc. Azóta teljes idejét e művészeti formának szenteli, elméleti előadásokat, workshopokat tart és járja az iskolákat, hogy az új nemzedékekhez is eljusson ez az ősi műfaj. Táncelőadásai nagy sikert arattak szerte a világon, Indián kívül fellépett Amerikában és Magyarországon is. Erőssége lenyűgöző arcjátékában áll, és ahogyan a különböző karaktereket életre kelti a színpadon. Az est során egy klasszikus margamot láthatunk tőle. Belépőjegy 1000 Ft