SZTE Info

ATOMENERGIÁRÓL – MINDENKINEK - IX. regionális ismeretterjesztő konferencia

A Szegedi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézete, az Országos Atomenergia Hivatal, a TIT Stúdió Egyesület 2011. december 8-án (csütörtökön) rendezi meg az Atomenergiáról mindenkinek című regionális ismeretterjesztő konferenciát az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Napjainkban az atomenergia szerepe sok országban felértékelődött, ugyanakkor a nemzetközi felmérések szerint az emberek döntő többsége kevés, illetve bizonytalan információval rendelkezik az atomenergiáról. Ezért 2005-ben az Országos Atomenergia Hivatal a TIT Stúdió Egyesülettel közösen elhatározta, hogy tematikus konferenciasorozaton adja közre az atomenergiával kapcsolatos aktuális ismereteket Budapesten, majd a régiókban. Az azóta megszervezett ismeretterjesztő rendezvénysorozatnak közel 4 ezer résztvevője volt: egyéni érdeklődők, közép- és felsőfokú intézmények diákjai, tanárok, kutatók, a média munkatársai.

Az ismeretterjesztő konferenciasorozaton az érdeklődők neves szakemberektől közvetlenül szerezhetnek ismereteket az atomenergiáról. A konferencia címe is jelzi, hogy nem elsősorban szakemberekhez, hanem az érdeklődő nagyközönséghez kívánnak szólni az előadók. Az első országos konferenciát 2005-ben Budapesten tartották a Magyar Tudományos Akadémia székházában, körülbelül 500 résztvevőnek. Ekkor fogalmazódott meg, hogy szervezzenek regionális konferenciákat az egyetemi városokban. Így aztán 2005 és 2010 között nyolc regionális konferenciát tartottak - többek között Szegeden is, a tudományegyetem közreműködésével. A regionális konferenciák alkalmanként 250-280 érdeklődőt vonzottak az egyetemi hallgatók mellett középiskolásokat és tanáraikat, egyetemi kutatókat, főiskolai és egyetemi hallgatókat, tudományos-, oktatási- és környezetvédelmi civil szervezetek képviselőit, a közigazgatásban dolgozókat.

A 2011. évi magyar tudomány ünnepe keretében rendezik meg a IX. regionális konferenciát – immár második alkalommal a Szegedi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézetével közösen a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A 2011. december 8-án 10 óra 30 perctől tartandó konferencián neves előadók tekintik át az olyan, atomenergiával kapcsolatos kérdéseket, amelyek gyakran előfordulnak a médiában és érdekelhetik a hallgatóságot. Kísérőprogramként a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. kiállítását, valamint a Magyar Nukleáris Társaság „Fiatalok a Nukleáris Energetikáért” szakcsoportja által tartott műszeres bemutatót tekinthetik meg az érdeklődők. Az előadás a konferenciát követően az Országos Atomenergia Hivatal honlapján (www.oah.hu) elérhető lesz.

További információt ad az Országos Atomenergia Hivatal tájékoztatási vezetője, dr. Besenyei Gáborné – e-mail: besenyei@haea.gov.hu, mobiltelefon: 06-20-915-5695.

A konferencia plakátja innen letölthető

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. július 09.

Kiemelt_Medicina_Juhasz_A

Kóboroljuk be, fedezzük fel Európát Juhász Árpáddal! A nyári vakáció startjánál a magyar geológust, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakját a 90. Ünnepi Könyvhét szegedi programján bemutatott legújabb könyvéről, az Egzotikus Európáról kérdeztük. Kíváncsiak voltunk a kiadványt gondozó Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója és a szerkesztő véleményére is.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 8. 08:00 - 26. 16:00
  Az Intézet munkatársai tantermi órákon nyújtanak betekintést a magyar büntetőjog elméletébe. A nyári program célja nem csupán az elméleti ismeretek megalapozása, hanem a gyakorlati tapasztalatszerzés is. Így a programot igazságügyi orvostanhoz kötődő boncolás, bírósági tárgyalás-szimuláció és intézménylátogatások színesítik. A kínai hallgatók ellátogatnak – többek között – a Szegedi Fegyház-és Börtön I. számú objektumába, és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra is.
 • július 14. 08:00 - augusztus 10. 16:00
  A magyar nyelv alapjait és szabályait öt különböző szinten 90 perces órákon sajátíthatják el a világ több pontjáról érkező résztvevők. A nyelvórák mellett kirándulások, nemzetközi est és számos érdekes előadás várja a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődőket. A tanfolyam résztvevői Szeged látnivalói mellett Budapestre és Ópusztaszerre is ellátogatnak, így is ismerkedve a magyar kultúrával.
 • július 15. 08:00 - 19. 23:59
 • július 24. 17:00 - 25. 05:00
  Részletes program: 17:00 Pont Ott Warm Up Parti GNU-val. 19:00 Carson Coma koncert. 19:50 Egyetemi köszöntő. 20:00 Hivatalos felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése. 20:30 Supernem koncert. 22:00 Pont Ott Parti After Buli a JATE Klubban és a teraszán.
 • július 27. 10:00 - 28. 20:00