SZTE Info

jogaszbal_2011

Csoki-szökőkút és karaoke a Jogászbálon

Justitia istennő jégszobra és vörös szőnyeg fogadta 2011. november 25-én a Jogászbál vendégeit. A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának bálját immár hatvanötödik alkalommal rendezték meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE TIK ünnepi díszbe borított tereit már koraeste elfoglalták a szebbnél szebb ruhába öltözött jogászhallgatók. A vendégeket Szabó Imre, a kar dékánja köszöntötte megnyitóbeszédével, majd a diákok nyitótáncával megkezdődött az este.

jogaszbal_2011A vacsorát követően a stand-up comedy műfajának egyik képviselője, az egyébként szintén jogász végzettségű humorista, Kovács András Péter nem kímélte a közönséget a joghallgatókra és oktatókra szabott viccektől sem. Már éjfél is elmúlt, amikor felszólalt a Jogászhimnusz, amit hamarosan a teljes vendégsereglet kántálni kezdett, erősítve ezzel is a kari identitást és összetartást. „Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a hagyományokat ápoljuk, illetve továbbvigyük. A Szegedi Jogászbál immár a 65. életévébe lépett, mely egy kötetlenebb lehetőséget nyújt arra, hogy a hallgatók találkozhassanak oktatóikkal, illetve a jogász szakma elismert képviselőivel. Emellett persze tökéletes alkalom egy utolsó kikapcsolódásra a vizsgaidőszak előtt” – mondta a bált szervező ÁJTK Hallgatói Önkormányzata elnöke, Keresztes Ábel.

Szintén tradíciónak számít az év oktatója választás, amely címnek idén Karsai Krisztina és Zámbó Géza egyetemi tanár örülhetett. A bál szépéről a helyszínen szavaztak a vendégek, az est végén Bulyáki Zsuzsanna vehette át a díjat. Idén tombola cédulára is érdemes volt költeni, hiszen a színvonalas nyeremények mellett a fődíj értékes ékszerutalvány és sítábor részvétel volt. Még a színpadon és a tánctéren zajlott a műsor, a karaoke sarokban mutathatták meg tudásukat azok a bálozók, akik nemcsak a jog művelésében, de az éneklésben is jeleskednek. Akinek mindez nem lett volna elég, megrajzoltathatta saját karikatúráját, betérhetett a pókerterembe, vagy meríthetett a látványos csokoládé-szökőkútból.

A bálozás egészen hajnalig tartott és úgy tűnt, a közeledő reggel sem tántorítja el a táncolókat. „Amiért megéri szervezni az, hogy jó látni, hogy mind az oktatók, mind a hallgatók milyen jól érezik magukat – – foglalta össze az estét a szervező, Keresztes Ábel. – Évről-évre többen jönnek, idén is csúcsot döntöttünk több mint 650 résztvevővel”.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. január 09.

SZEM_2018_dekanok_nyito

Mi a szegedi egyetem küldetése? A 2000-ben született 12 karú szegedi universitas kari vezetőinek válaszai az SZTE honlapján a Pillanatfölvétel a dékánoktól interjúsorozatban olvashatóak. Ezekre épül a Szegedi Egyetem Magazin alábbi összeállítása, amely az SZTE 12 karának hasonlóságait, az összetartó és előre vivő erőket villantja föl.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 21.
  14:00 - 18:00
  A SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék a Bonni Egyetem Médiatudományi Tanszékével közösen nemzetközi workshopot szervez május 21-én Screen Cultures címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 • május 21.
  17:00 - 18:00
  Pászka Imre professzorral, a SZAB Szociológiai Munkabizottság alapító elnökével 70. születésnapja és készülő kötete kapcsán beszélget Jancsák Csaba a SZAB Szociológiai Munkabizottság elnöke és Dávid Benjámin hallgató.
 • május 21.
  19:30 - 20:30
  A Bharatanatyam Dél-India klasszikus tánca, amely leszármazottja a több évezredes múltra visszatekintő templomi táncosnők, a dévadászik művészetének. A 20. században a Bharatanatyam színpadi műfajjá vált. A táncos a zene, tánc, színészet és költészet egységét hivatott megidézni, hogy ezzel spirituális magasságokba emelje nézőjét és önmagát. Subhashini Goda indiai származású táncművész, tánctanár; Erasmus Mundus – Choreomundus ösztöndíjat nyert táncelmélet és -gyakorlat, illetve kulturális örökség témakörben, jelenleg az SZTE BTK Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszéken folytatja tanulmányait. Egyéni táncelőadások, valamint csoportos tradicionális és kortárs táncdrámák kimagasló előadója és alkotója. Többszörös szakmai elismerésben részesült: 2013-ban és 2014-ben legjobb előadói díjat, valamint kiváló táncművész minősítést kapott. A Kala Sangam Tánccsoport 2003 óta működik Szegeden. A tánccsoport vezetője, Kiss Tímea Somi Panninál kezdte, majd Indiában folytatta tanulmányait Anuradha Shinde tanárnőnél és Adyar K. Lakshman táncmesternél. Tanítványaival számos fellépésen, fesztiválon vettek részt, adtak önálló táncestet. A fellépők csoportos és szóló tánckoreográfiákat adnak elő, mely alkalmon az összes tánccsoport megmutatja magát, magyar és indiai származású tanítványok egyaránt. Belépőjegy elővételben és SZTE diákigazolvánnyal 990 Ft, a rendezvény napján 1300 Ft
 • május 22.
  09:30 - 10:30
 • május 22.
  18:00 - 19:00
  Radhika gyermekkora óta foglalkozik klasszikus indiai tánccal, hivatásos táncossá azonban csak később vált, miután informatikai diplomát szerzett és több évig programozóként dolgozott. Rájött azonban, hogy semmi sem teszi annyira teljessé az életét, mint a tánc. Azóta teljes idejét e művészeti formának szenteli, elméleti előadásokat, workshopokat tart és járja az iskolákat, hogy az új nemzedékekhez is eljusson ez az ősi műfaj. Táncelőadásai nagy sikert arattak szerte a világon, Indián kívül fellépett Amerikában és Magyarországon is. Erőssége lenyűgöző arcjátékában áll, és ahogyan a különböző karaktereket életre kelti a színpadon. Az est során egy klasszikus margamot láthatunk tőle. Belépőjegy 1000 Ft