SZTE Info

Egy nap egyetem középiskolásoknak – EHÖK Junior Program

Több mint nyolcvan gimnazista látogatott a Szegedi Tudományegyetemre. Az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat pályaválasztást segítő Junior Programjában a diákok megtapasztalhatták, hogy milyen a hallgatói élet egy napja.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Junior Program különlegessége, hogy a továbbtanulás előtt álló középiskolások személyre szabott tájékoztatást kaphatnak az őket érdeklő bármely egyetemi képzésről. A rendezvény-sorozatot az EHÖK Tanulmányi Tanácsadó Szolgálata szervezi.

Junior_programA 2011-2012. évi tanév második ilyen napján, 2011. december 7-én egyetemista mentorok mutatták be a gimnazistáknak Szeged városát és a legfontosabb egyetemi épületeket, közben általános információkkal látták el a diákokat az hallgatói élettel kapcsolatban. Majd a Tanulmányi és Információs Központ épületénél gyülekezett a csoport. Innen a résztvevők kisebb csapatokban indultak tovább az érdeklődésüknek megfelelő karokra. A cél, hogy a tanulók személyes élményeket szerezzenek arról a képzésről, amelyre a jövőben jelentkezni szeretnének. Valamint az is cél, hogy kötetlenül beszélgethessenek olyan – korban hozzájuk közel álló – hallgatókkal, akik az őket érdeklő karon tanulnak. Ennek megfelelően szakos előadásokat hallgathattak meg, a kortárs kísérők pedig a hallgatói közéletről, a szak sajátosságairól osztották meg tapasztalataikat a diákokkal. „A programot úgy szerveztük, hogy bármely képzés iránt érdeklődő középiskolást tudjunk fogadni, ez az SZTE-n több mint 150 szakot jelent. A kortárs mentorok kiválasztásában a kari hallgatói önkormányzatok segítenek.” – mondta Huszka Annamária, a Junior Program szervezője.

A pályaválasztási tanácsadás ezen újszerűbb megközelítése a korábban az SZTE Természettudományi és Informatikai Karán működő, „Legyél Te is egyetemista” program újragondolásával, bővítésével jött létre és működik már 2009. óta, mindeddig pozitív visszajelzésekkel.

A középiskolások egyénileg vagy akár egész osztályokkal, csoportosan is jelentkezhetnek a Junior Programra a sztejunior@ehok.u-szeged.hu email címen, vagy érdeklődhetnek az EHÖK Tanulmányi Tanácsadó Szolgálatánál a 62/54-6686 számú telefonon.


Borbola Terézia

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. március 20.

IMG_5825

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 25.
  17:00 - 18:00
 • május 27.
  18:00 - 19:00
  Melyek a halogatás leggyakoribb okai? Mit tehetünk ellene? Tudjuk-e befolyásolni a halogatást? Kik halogatnak inkább? A nők vagy férfiak? A fiatalok vagy az idősebbek? Vendégünk a téma 1. számú hazai szakembere, dr. Takács Ildikó halogatáskutató, pszichológus! Az előadás a halogatók jellemzőit, magatartási sajátosságait mutatja be, olyan pszichológiai jelenségek kapcsán, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés.
 • május 28.
  09:00 - 15:00
  AZ SZTE Innovációs Hét 2019 programsorozat (2019. május 28-30.) 2019. május 28-án veszi kezdetét a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában. A szakmai programokból álló Innovációs Hét első napján az SZTE hallgatói egy gyakorlatorientált workshopon vehetnek részt, ahol üzleti kommunikációról hallhatnak előadást és gyakorlati PR tudásra tehetnek szert. Az esemény nyitánya után megkezdik a diákok képzését, melyet Szelei Balázs a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Miskolci Egyetem oktatója fog megtartani.
 • május 28.
  15:00 - 16:00
 • május 28.
  17:00 - 18:00
  Május 28. és június 1. között kerül megrendezésre Szegeden a III. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek külföldi versenyfilmjeit idén is a BTK fordító és tolmács mesterképzésének hallgatói fordították magyarra.