SZTE Info

Egy nap egyetem középiskolásoknak – EHÖK Junior Program

Több mint nyolcvan gimnazista látogatott a Szegedi Tudományegyetemre. Az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat pályaválasztást segítő Junior Programjában a diákok megtapasztalhatták, hogy milyen a hallgatói élet egy napja.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Junior Program különlegessége, hogy a továbbtanulás előtt álló középiskolások személyre szabott tájékoztatást kaphatnak az őket érdeklő bármely egyetemi képzésről. A rendezvény-sorozatot az EHÖK Tanulmányi Tanácsadó Szolgálata szervezi.

Junior_programA 2011-2012. évi tanév második ilyen napján, 2011. december 7-én egyetemista mentorok mutatták be a gimnazistáknak Szeged városát és a legfontosabb egyetemi épületeket, közben általános információkkal látták el a diákokat az hallgatói élettel kapcsolatban. Majd a Tanulmányi és Információs Központ épületénél gyülekezett a csoport. Innen a résztvevők kisebb csapatokban indultak tovább az érdeklődésüknek megfelelő karokra. A cél, hogy a tanulók személyes élményeket szerezzenek arról a képzésről, amelyre a jövőben jelentkezni szeretnének. Valamint az is cél, hogy kötetlenül beszélgethessenek olyan – korban hozzájuk közel álló – hallgatókkal, akik az őket érdeklő karon tanulnak. Ennek megfelelően szakos előadásokat hallgathattak meg, a kortárs kísérők pedig a hallgatói közéletről, a szak sajátosságairól osztották meg tapasztalataikat a diákokkal. „A programot úgy szerveztük, hogy bármely képzés iránt érdeklődő középiskolást tudjunk fogadni, ez az SZTE-n több mint 150 szakot jelent. A kortárs mentorok kiválasztásában a kari hallgatói önkormányzatok segítenek.” – mondta Huszka Annamária, a Junior Program szervezője.

A pályaválasztási tanácsadás ezen újszerűbb megközelítése a korábban az SZTE Természettudományi és Informatikai Karán működő, „Legyél Te is egyetemista” program újragondolásával, bővítésével jött létre és működik már 2009. óta, mindeddig pozitív visszajelzésekkel.

A középiskolások egyénileg vagy akár egész osztályokkal, csoportosan is jelentkezhetnek a Junior Programra a sztejunior@ehok.u-szeged.hu email címen, vagy érdeklődhetnek az EHÖK Tanulmányi Tanácsadó Szolgálatánál a 62/54-6686 számú telefonon.


Borbola Terézia

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • augusztus 26. 08:00 - 31. 20:00
 • augusztus 28. 08:00 - 30. 18:00
  Az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék nemzetközi konferenciája
 • augusztus 28. 13:00 - 31. 20:00
  A Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület, a Móra Ferenc Múzeum és a SZAB Filozófiai és Történettudományi Szb. szervezésében
 • augusztus 30.
  09:30 - 12:00
  9:30 Arrival and Presentation of SZTE Service Units: Frankofon Centre, American Corner, Confucius Institute, SZTE Counseling, Demola Programme; Meet the representatives at their stands;
  10:00 Opening Ceremony
  Welcome Speech: Dr. habil Péter Zakar, Vice Rector for International and Public Relations,
  and by Dr. Tamás Bene, Director for International and Public Relations
  10:30 Introduction of Mentoring System, Student Unions
  Presenter: ESN Szeged, EHÖK
  10:45 Introduction of the Stipendium Hungaricum Scholarship Programme;
  Presenter: Office for Full-time Study Programmes
  11:00 Presentation held by the Hungarian Police Department
  11: 30 Immigration Issues
  Presenter: Directorate General for Alien Policies
 • augusztus 31.
  10:00 - 16:00