SZTE Info

Emléktáblákat avattak a szegedi egyetem gyógyszerésztudományi karán

Minker Emilre, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet professor emeritusára és Bernáth Gáborra, a kémiai tudomány doktorára emlékeztek az SZTE Gyógyszerésztudományi Karának (GYTK) oktatói és hallgatói.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Két márványtáblát helyeztek el a szegedi egyetem gyógyszerésztudományi kari épületének első emeleti lépcsőfordulójában. Így emlékeztek a kar néhai két vezető professzoráról.

Minker Emil gyógyszerészkutatóként számos találmányt jegyeztetett, több mint kétszáz publikációja és könyve jelent meg. A professzor nyugdíjazása után, 1996-ban gyógyszerészettörténészként Egészségtudomány-történeti bizottságot alapított a Magyar Tudományos Akadémián. Érdemei vitathatatlanok a szegedi universitas történetének kutatásában is: nevéhez fűződik a Szegedi Tudományegyetem szellemi elődje, a kolozsvári egyetem alapítási évének visszavezetése 1581-re. Minker Emil az SZTE Klebelsberg Kunó díjának emeritusi fokozata és az Ernyey József-emlékérem mellett számos kitüntetés birtokosa. Emléktábla avató beszédében Zupkó István egyetemi docens, a Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet vezetője, mint a professzor egykori hallgatója, Minker Emil tanári következetességét és a biofarmácia kutatásában betöltött meghatározó szerepét méltatta.

Bernáth Gábor, a kémia tudomány doktora több mint ötszáz idegen nyelvű és magyar közlemény és kötet szerzője. Nevéhez huszonhárom szabadalom köthető. Fülöp Ferenc, az SZTE GYTK dékánja, a Gyógyszerkémiai Intézet vezetője beszédében iskolateremtőnek nevezte Bernáth professzor munkásságát, amely megalapozta az intézet virágzását. Bernáth Gábort 2003-ban, nyugdíjba vonulásakor emeritálták, ugyanakkor az SZTE Aranyoklevél és a Szent-Györgyi Albert díj mellett számos rangos díj birtokosa.

Az emléktáblák 2011. december 16-i leleplezésén Fülöp Ferenc dékán beszédében hangsúlyozta: nem csupán a megemlékezést és tiszteletadást szolgálják az elhelyezett táblák, egyúttal értékrendet közvetítenek a gyógyszerészek új generációinak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. március 20.

IMG_5825

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 24.
  09:30 - 17:00
 • május 24.
  09:30 - 10:30
 • május 24.
  09:30 - 16:00
  A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Tudományok Intézete és a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság tisztelettel meghívja a Szegeden megrendezésre kerülő „Schultheisz 120” Emlékkonferenciára, melyet Schultheisz Emil egykori debreceni, majd szegedi professzor, hadbíró születésének 120. évfordulója tiszteletére rendezünk. A konferencián bemutatjuk a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság kiadásában és Fejes Erik gondozásában megjelent, Schultheisz Emil katonai büntetőjogi értekezéseit tartalmazó kötetet.
 • május 25.
  17:00 - 18:00
 • május 27.
  18:00 - 19:00
  Melyek a halogatás leggyakoribb okai? Mit tehetünk ellene? Tudjuk-e befolyásolni a halogatást? Kik halogatnak inkább? A nők vagy férfiak? A fiatalok vagy az idősebbek? Vendégünk a téma 1. számú hazai szakembere, dr. Takács Ildikó halogatáskutató, pszichológus! Az előadás a halogatók jellemzőit, magatartási sajátosságait mutatja be, olyan pszichológiai jelenségek kapcsán, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés.