SZTE Info

A Factory útja egy szűk irodától a nemzetközi színvonalig

A Szegedi Tudományegyetem Vállalkozói klubjának első szemesztere Fábián Zsolt, a Factory Creative Studio Kft. ügyvezetőjének előadásával zárult.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hogyan építsünk sikeres céget? Miként válhat egy kicsi, regionális vállalat nemzetközileg elismertté? Többek között ezekre a kérdésekre adott választ az SZTE Vállalkozói klub félévzáró előadásán a Factory Creative Studio Kft. ügyvezetője és kreatív igazgatója. Fábián Zsolt saját bőrén tapasztalhatta meg a nemzetközi színvonalú, minőségi szolgáltatást nyújtó céggé válás nehézségeit és korlátait – nem kevés munkát, pénzt és időt kellett ráfordítani ahhoz, hogy megjárják a szamárlétra minden fokát.

A Factory Creative Studio Kft. működését egy vadnyugati vegyesbolthoz hasonlította, ahol mindent lehet kapni szögtől a pisztolyon át a szemes babig. A 2000-ben Szegeden alapított cég nagy utat tett meg az elmúlt 11 évben: az ezredfordulón mindössze öt lelkes taggal indultak el egy szűk irodából, napjainkra pedig megrendeléseik jelentős része határon túli vállalatoktól érkezik: együtt dolgoztak többek között az AXN, a HBO, illetve a Sony Pictures televíziós csatornával.

A cég elsődleges profilja a televíziós network, ez adja közel 2 millió dolláros forgalmuk 42 százalékát. Bevételük emellett viszonylag elenyésző, igyekeznek minden forintot hasznosan visszaforgatni, terjeszkedésre és bővítésre fordítani erőforrásaikat. Fábián Zsolt elárulta az érdeklődő fiataloknak: több hazai és nemzetközi szinten jelentkező probléma lassítja növekedésüket. A tőkeszegénység kényszerpályára sodorja a céget, emiatt idejüket a fejlesztés helyett folyamatosan a bevételt generáló munkákra kell, hogy fordítsák – foglalta össze a tanulságokat. A gazdasági válság legalján ugyanis még egy nemzetközi hírű, mamutvállalatoknak dolgozó sikeres hazai cég sem kaphat egykönnyen hitelt, így az ügyvezető szerint többször kellett már a csőd széléről visszarántani a stúdiót.

Érdekesség, hogy további problémát jelent Fábián Zsolt szerint a globális szakemberhiány, ami még a legfejlettebb országoknak is komoly gondokat okoz. Szegeden például szinte lehetetlen jó fejlesztőt találni, pedig nagy szükség lenne rá. Az ilyen emberek tanítása pedig további pénzeket és időt venne el, ami visszajuttat az első két problémához. Ez ügyben már zajlanak a tárgyalások a Szegedi Tudományegyetemmel egy 3D Motion Design képzés beindításáról. Közös projektről lenne szó a szegedi, valamint a kolozsvári egyetemmel, ha minden jól alakul, akár jövő ősszel indulhatna a képzés.

A rendezvény a DAOP–5.1.2/C-09-2f-2010-0002, Biopolisz Park – Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja című pályázat keretében valósul meg.

 

SZEGY 


uszt_logo_rgb Infoblokk3_ERFA
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. július 09.

Kiemelt_Medicina_Juhasz_A

Kóboroljuk be, fedezzük fel Európát Juhász Árpáddal! A nyári vakáció startjánál a magyar geológust, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakját a 90. Ünnepi Könyvhét szegedi programján bemutatott legújabb könyvéről, az Egzotikus Európáról kérdeztük. Kíváncsiak voltunk a kiadványt gondozó Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója és a szerkesztő véleményére is.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 8. 08:00 - 26. 16:00
  Az Intézet munkatársai tantermi órákon nyújtanak betekintést a magyar büntetőjog elméletébe. A nyári program célja nem csupán az elméleti ismeretek megalapozása, hanem a gyakorlati tapasztalatszerzés is. Így a programot igazságügyi orvostanhoz kötődő boncolás, bírósági tárgyalás-szimuláció és intézménylátogatások színesítik. A kínai hallgatók ellátogatnak – többek között – a Szegedi Fegyház-és Börtön I. számú objektumába, és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra is.
 • július 14. 08:00 - augusztus 10. 16:00
  A magyar nyelv alapjait és szabályait öt különböző szinten 90 perces órákon sajátíthatják el a világ több pontjáról érkező résztvevők. A nyelvórák mellett kirándulások, nemzetközi est és számos érdekes előadás várja a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődőket. A tanfolyam résztvevői Szeged látnivalói mellett Budapestre és Ópusztaszerre is ellátogatnak, így is ismerkedve a magyar kultúrával.
 • július 15. 08:00 - 19. 23:59
 • július 24. 17:00 - 25. 05:00
  Részletes program: 17:00 Pont Ott Warm Up Parti GNU-val. 19:00 Carson Coma koncert. 19:50 Egyetemi köszöntő. 20:00 Hivatalos felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése. 20:30 Supernem koncert. 22:00 Pont Ott Parti After Buli a JATE Klubban és a teraszán.
 • július 27. 10:00 - 28. 20:00