SZTE Info

honlap_kezdo

Gábor Dénes-díj az SZTE professzorának

Öt akadémiai doktor – köztük Matuz János, az SZTE professzora – is megkapta idén a jelentős tudományos, műszaki-szellemi alkotás létrehozásáért és innovatív magatartásért járó Gábor Dénes-díjat. A Nobel-díjas fizikusról, az MTA egykori tiszteleti tagjáról elnevezett díjat a kitüntetetteknek az Országház Főrendiházi termében adták át.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A hazai növénynemesítés, a gabonafélék, különösen az aestivum- és durumbúzák nemesítése terén társnemesítőként elért eredményeiért, illetve széles körű hazai és nemzetközi szakmai publikációs tevékenységéért vehette át a Gábor Dénes-díjat Matuz János agrármérnök, a mezőgazdasági tudomány akadémiai doktora, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) professzora. Az általa nemesített búzafajták többsége – magas beltartalmi értékének, termésátlagának, valamint biztonságos termeszthetőségi tulajdonságainak köszönhetően – igen kedvelt a gazdálkodók körében.

A minden évben nyilvánosan meghirdetett, Gábor Dénes Nobel-díjas tudósról és humanista gondolkodóról elnevezett hazai elismerést, valamint a háromévente adományozott nemzetközi díjat a bírálóbizottság javaslatára a Novofer Alapítvány Kuratóriuma ítéli oda az arra méltó szakembereknek. Az elmúlt több mint két évtizedben mind rangosabbá váló kitüntetést eddig 149, a technikai és természettudományok terén kimagasló innovatív teljesítményt nyújtó kutató és műszaki értelmiségi vehette át. A díjazottak olyan kiemelkedő, teljesen új tudást létrehozó szakemberek, akik ismereteiket a gyakorlatban is alkalmazzák, kimagasló tudásukat színvonalas oktatói, nevelői tevékenységük révén továbbadják környezetüknek, jelentős társadalmi aktivitást fejtenek ki, látókörük pedig messze meghaladja szűken vett szakterületüket.

A 23. alkalommal rendezett idei ünnepségen heten vehették át az egyes ipari ágazatokban – IT-távközlés, gépipar, energetika, vegyészet-gyógyszeripar, mezőgazdaság-biotechnológia –, illetve az egyéb kategóriában, azaz az üzleti menedzsmentben, illetve az oktatásban végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként a Gábor Dénes-díjat. A 7 kitüntetett közül 5 az MTA doktora, egyikük az SZTE professzora.

A díjátadón Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter azt mondta: a válság felerősíti azt a félelmet, hogy kifogytunk a válaszokból és az eszközökből. Ezért új megoldásokba kell befektetni, és vissza kell állítani a műszaki kutatómunkát végzők társadalmi elismerését.

Az értékvezérelt társadalom fontosságát hangsúlyozta Jamrik Péter, a Gábor Dénes-díjat megalapító Novofer Zrt. vezérigazgatója. Szerinte az évente kiosztott elismerés célja, hogy az egykori kiváló tudós szellemiségével összhangban ráirányítsa a figyelmet a tudományra, az innovációra és a magas színvonalú oktatásra.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. július 09.

Kiemelt_Medicina_Juhasz_A

Kóboroljuk be, fedezzük fel Európát Juhász Árpáddal! A nyári vakáció startjánál a magyar geológust, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakját a 90. Ünnepi Könyvhét szegedi programján bemutatott legújabb könyvéről, az Egzotikus Európáról kérdeztük. Kíváncsiak voltunk a kiadványt gondozó Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója és a szerkesztő véleményére is.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 8. 08:00 - 26. 16:00
  Az Intézet munkatársai tantermi órákon nyújtanak betekintést a magyar büntetőjog elméletébe. A nyári program célja nem csupán az elméleti ismeretek megalapozása, hanem a gyakorlati tapasztalatszerzés is. Így a programot igazságügyi orvostanhoz kötődő boncolás, bírósági tárgyalás-szimuláció és intézménylátogatások színesítik. A kínai hallgatók ellátogatnak – többek között – a Szegedi Fegyház-és Börtön I. számú objektumába, és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra is.
 • július 14. 08:00 - augusztus 10. 16:00
  A magyar nyelv alapjait és szabályait öt különböző szinten 90 perces órákon sajátíthatják el a világ több pontjáról érkező résztvevők. A nyelvórák mellett kirándulások, nemzetközi est és számos érdekes előadás várja a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődőket. A tanfolyam résztvevői Szeged látnivalói mellett Budapestre és Ópusztaszerre is ellátogatnak, így is ismerkedve a magyar kultúrával.
 • július 15. 08:00 - 19. 23:59
 • július 24. 17:00 - 25. 05:00
  Részletes program: 17:00 Pont Ott Warm Up Parti GNU-val. 19:00 Carson Coma koncert. 19:50 Egyetemi köszöntő. 20:00 Hivatalos felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése. 20:30 Supernem koncert. 22:00 Pont Ott Parti After Buli a JATE Klubban és a teraszán.
 • július 27. 10:00 - 28. 20:00