Bezár

Hírarchívum

honlap_kezdo

Gábor Dénes-díj az SZTE professzorának

Gábor Dénes-díj az SZTE professzorának

2011. december 19.
2 perc

Öt akadémiai doktor – köztük Matuz János, az SZTE professzora – is megkapta idén a jelentős tudományos, műszaki-szellemi alkotás létrehozásáért és innovatív magatartásért járó Gábor Dénes-díjat. A Nobel-díjas fizikusról, az MTA egykori tiszteleti tagjáról elnevezett díjat a kitüntetetteknek az Országház Főrendiházi termében adták át.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A hazai növénynemesítés, a gabonafélék, különösen az aestivum- és durumbúzák nemesítése terén társnemesítőként elért eredményeiért, illetve széles körű hazai és nemzetközi szakmai publikációs tevékenységéért vehette át a Gábor Dénes-díjat Matuz János agrármérnök, a mezőgazdasági tudomány akadémiai doktora, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) professzora. Az általa nemesített búzafajták többsége – magas beltartalmi értékének, termésátlagának, valamint biztonságos termeszthetőségi tulajdonságainak köszönhetően – igen kedvelt a gazdálkodók körében.

A minden évben nyilvánosan meghirdetett, Gábor Dénes Nobel-díjas tudósról és humanista gondolkodóról elnevezett hazai elismerést, valamint a háromévente adományozott nemzetközi díjat a bírálóbizottság javaslatára a Novofer Alapítvány Kuratóriuma ítéli oda az arra méltó szakembereknek. Az elmúlt több mint két évtizedben mind rangosabbá váló kitüntetést eddig 149, a technikai és természettudományok terén kimagasló innovatív teljesítményt nyújtó kutató és műszaki értelmiségi vehette át. A díjazottak olyan kiemelkedő, teljesen új tudást létrehozó szakemberek, akik ismereteiket a gyakorlatban is alkalmazzák, kimagasló tudásukat színvonalas oktatói, nevelői tevékenységük révén továbbadják környezetüknek, jelentős társadalmi aktivitást fejtenek ki, látókörük pedig messze meghaladja szűken vett szakterületüket.

A 23. alkalommal rendezett idei ünnepségen heten vehették át az egyes ipari ágazatokban – IT-távközlés, gépipar, energetika, vegyészet-gyógyszeripar, mezőgazdaság-biotechnológia –, illetve az egyéb kategóriában, azaz az üzleti menedzsmentben, illetve az oktatásban végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként a Gábor Dénes-díjat. A 7 kitüntetett közül 5 az MTA doktora, egyikük az SZTE professzora.

A díjátadón Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter azt mondta: a válság felerősíti azt a félelmet, hogy kifogytunk a válaszokból és az eszközökből. Ezért új megoldásokba kell befektetni, és vissza kell állítani a műszaki kutatómunkát végzők társadalmi elismerését.

Az értékvezérelt társadalom fontosságát hangsúlyozta Jamrik Péter, a Gábor Dénes-díjat megalapító Novofer Zrt. vezérigazgatója. Szerinte az évente kiosztott elismerés célja, hogy az egykori kiváló tudós szellemiségével összhangban ráirányítsa a figyelmet a tudományra, az innovációra és a magas színvonalú oktatásra.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek