SZTE Info

Matek tanárokat tanítottak a szegedi egyetem matematikusai

A romániai matematika szakos pedagógusok továbbképzésében 1999 óta vesz részt a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Bolyai Intézete. E teljesítményt ismerte el, a segítséget köszönte meg a tanfolyamokat szervező Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége a szervezet fennállásának 20. évfordulójára kiadott emlékplakettel és díszoklevéllel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Klukovits Lajos„A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége országos elnöksége a Szegedi Tudományegyetem részére a szövetség megalakulásának 20. évfordulója alkalmával emlékplakettet adományoz nemzeti közösségünkért, megmaradásunkért, a magyar nyelvű oktatás fejlesztéséért nyújtott önzetlen erkölcsi és anyagi támogatása elismeréseként.” E mondatok olvashatók azon a díszoklevélen, amelyet a szegedi egyetem nevében Klukovits Lajos, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Algebra és Számelmélet Tanszék egyetemi docense vett át az RMPSZ Csíkszeredán tartott jubileumi ünnepségén.
– „A minőségi oktatás szolgálatában 1991-2011” mondattal jellemzi elmúlt két évtizedes tevékenységét az RMPSZ. A kamaraszerű, a romániai általános és középiskolai, magyar ajkú pedagógusok továbbképzését szervező szövetség a szegedi egyetem matematikusaival egy pályázati siker eredményeként került kapcsolatba. 1999 óta veszünk részt az Erdély különböző településein szervezett tanfolyamokon, visszük el az egyetemi Polygon Könyvkiadó ajándékköteteit – emlékszik a kapcsolat kezdeteire Klukovits Lajos. – A szegedi egyetem jeles tudósai, oktató közül például Pintér Lajos, Megyesi László, Kincses János, Kosztolányi József többször is részt vett a pedagógusok továbbképzésében. Az pedig élményszámba ment, amikor a tanári kört megtisztelte jelenlétével az akadémikusok közül Totik Vilmos, vagy Csörgő Sándor. Arra is súlyt helyeztünk, hogy az oktatói csapatba a kolozsvári egyetem matematikusait – köztük például Kolumbán József akadémikust – is bevonjuk. Egy-egy alkalommal általában 25-50 év közötti és nagyjából félszáz tanárnak tartottunk interaktív előadásokat: például a matematika legújabb eredményeiről, vagy például Pintér Lajos, az SZTE TTIK Analízis Tanszékének nyugalmazott egyetemi tanára a kedvenc feladataiból, Kosztolányi tanár úr a módszertani lehetőségekről, jómagam a matematika történetéről.
Más tantárgyhoz – például a kémiához – kötődő RMPSZ-továbbképzéseket is vezettek a szegedi egyetem oktatói. E támogatásjelentőségét ismerte el az RMPSZ elnöke, Burus Siklódi Botond, mikor a TTIK meghívására részt vett a 90 éves szegedi természettudományi képzést ünneplő rendezvényen. Akkor az együttműködés szélesítéséről állapodtak meg.
Mi a súlya annak, ha a kutatóegyetemi státuszú SZTE részt vesz a romániai magyar ajkú tanárok képzésében? A kérdésre a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége a fennállása 20. jubileuma alkalmából kiadott emléklapra írt Kányádi Sándor idézettel válaszol: „Falak omolhatnak, kövek is váshatnak, magaslik, nem porlad a megtartó példa.”

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • augusztus 26. 08:00 - 31. 20:00
 • augusztus 28. 08:00 - 30. 18:00
  Az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék nemzetközi konferenciája
 • augusztus 28. 13:00 - 31. 20:00
  A Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület, a Móra Ferenc Múzeum és a SZAB Filozófiai és Történettudományi Szb. szervezésében
 • augusztus 30.
  09:30 - 12:00
  9:30 Arrival and Presentation of SZTE Service Units: Frankofon Centre, American Corner, Confucius Institute, SZTE Counseling, Demola Programme; Meet the representatives at their stands;
  10:00 Opening Ceremony
  Welcome Speech: Dr. habil Péter Zakar, Vice Rector for International and Public Relations,
  and by Dr. Tamás Bene, Director for International and Public Relations
  10:30 Introduction of Mentoring System, Student Unions
  Presenter: ESN Szeged, EHÖK
  10:45 Introduction of the Stipendium Hungaricum Scholarship Programme;
  Presenter: Office for Full-time Study Programmes
  11:00 Presentation held by the Hungarian Police Department
  11: 30 Immigration Issues
  Presenter: Directorate General for Alien Policies
 • augusztus 31.
  10:00 - 16:00