SZTE Info

Matek tanárokat tanítottak a szegedi egyetem matematikusai

A romániai matematika szakos pedagógusok továbbképzésében 1999 óta vesz részt a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Bolyai Intézete. E teljesítményt ismerte el, a segítséget köszönte meg a tanfolyamokat szervező Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége a szervezet fennállásának 20. évfordulójára kiadott emlékplakettel és díszoklevéllel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Klukovits Lajos„A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége országos elnöksége a Szegedi Tudományegyetem részére a szövetség megalakulásának 20. évfordulója alkalmával emlékplakettet adományoz nemzeti közösségünkért, megmaradásunkért, a magyar nyelvű oktatás fejlesztéséért nyújtott önzetlen erkölcsi és anyagi támogatása elismeréseként.” E mondatok olvashatók azon a díszoklevélen, amelyet a szegedi egyetem nevében Klukovits Lajos, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Algebra és Számelmélet Tanszék egyetemi docense vett át az RMPSZ Csíkszeredán tartott jubileumi ünnepségén.
– „A minőségi oktatás szolgálatában 1991-2011” mondattal jellemzi elmúlt két évtizedes tevékenységét az RMPSZ. A kamaraszerű, a romániai általános és középiskolai, magyar ajkú pedagógusok továbbképzését szervező szövetség a szegedi egyetem matematikusaival egy pályázati siker eredményeként került kapcsolatba. 1999 óta veszünk részt az Erdély különböző településein szervezett tanfolyamokon, visszük el az egyetemi Polygon Könyvkiadó ajándékköteteit – emlékszik a kapcsolat kezdeteire Klukovits Lajos. – A szegedi egyetem jeles tudósai, oktató közül például Pintér Lajos, Megyesi László, Kincses János, Kosztolányi József többször is részt vett a pedagógusok továbbképzésében. Az pedig élményszámba ment, amikor a tanári kört megtisztelte jelenlétével az akadémikusok közül Totik Vilmos, vagy Csörgő Sándor. Arra is súlyt helyeztünk, hogy az oktatói csapatba a kolozsvári egyetem matematikusait – köztük például Kolumbán József akadémikust – is bevonjuk. Egy-egy alkalommal általában 25-50 év közötti és nagyjából félszáz tanárnak tartottunk interaktív előadásokat: például a matematika legújabb eredményeiről, vagy például Pintér Lajos, az SZTE TTIK Analízis Tanszékének nyugalmazott egyetemi tanára a kedvenc feladataiból, Kosztolányi tanár úr a módszertani lehetőségekről, jómagam a matematika történetéről.
Más tantárgyhoz – például a kémiához – kötődő RMPSZ-továbbképzéseket is vezettek a szegedi egyetem oktatói. E támogatásjelentőségét ismerte el az RMPSZ elnöke, Burus Siklódi Botond, mikor a TTIK meghívására részt vett a 90 éves szegedi természettudományi képzést ünneplő rendezvényen. Akkor az együttműködés szélesítéséről állapodtak meg.
Mi a súlya annak, ha a kutatóegyetemi státuszú SZTE részt vesz a romániai magyar ajkú tanárok képzésében? A kérdésre a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége a fennállása 20. jubileuma alkalmából kiadott emléklapra írt Kányádi Sándor idézettel válaszol: „Falak omolhatnak, kövek is váshatnak, magaslik, nem porlad a megtartó példa.”

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. január 09.

SZEM_2018_dekanok_nyito

Mi a szegedi egyetem küldetése? A 2000-ben született 12 karú szegedi universitas kari vezetőinek válaszai az SZTE honlapján a Pillanatfölvétel a dékánoktól interjúsorozatban olvashatóak. Ezekre épül a Szegedi Egyetem Magazin alábbi összeállítása, amely az SZTE 12 karának hasonlóságait, az összetartó és előre vivő erőket villantja föl.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *