SZTE Info

Megalakult a Technológia Transzfer Iroda a Szegedi Tudományegyetemen

A 2010-ben kutatóegyetemi címet szerzett Szegedi Tudományegyetem felállította a Technológia Transzfer Irodát, melynek célja az egyetemi tudás megfelelő hasznosulásának biztosítása érdekében, annak tervezett keretek között történő menedzselése, valamint koordinálása. Az Iroda látja el többek között a találmányok és szellemi alkotások védelmével, valamint piacra jutásával kapcsolatos feladatokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Napjainkban az egyetemek meghatározó tudásközpontokká váltak, egy-egy régió versenyképességét döntően befolyásolja az ottani egyetem kutatás-fejlesztési és innovációs teljesítménye. A puszta tudás termelés azonban nem elegendő, ha nem társul hozzá megfelelő tudásgondozás és az innovációs eredmények intézményes koordinálása, azaz jól szervezett technológia transzfer tevékenység. Ebből a célból alakult meg a TÁMOP 4.2.1.-08/1-2008-0002 számú „Tudáshasznosulást, tudástranszfert szolgáló eszköz- és feltételrendszer kialakítása, fejlesztése a Szegedi Tudományegyetemen és a Dél-alföldi régióban” című pályázat keretében a Szegedi Tudományegyetem Innovációs Igazgatóságán belül a Technológia Transzfer Iroda, mely a megújult Regionális Tudástranszfer- és Szolgáltató Központban kapott helyet.

A jelenleg három technológia transzfer menedzsert foglalkoztató iroda feladatai közé tartozik az Egyetemi szellemi alkotások feltérképezése, azonosítása, döntést előkészítő, megalapozó kutatások elvégzése, valamint az Innovációs Bizottság döntéseihez kapcsolódó védelmi, hasznosítási feladatok ellátása. Az iroda széleskörű tevékenységének keretein belül az egyetem birtokában lévő, illetve az ott keletkező szellemi alkotásokról - főleg szabadalmakról - nyilvántartást vezet, értékeli azokat, valamint a nagy piaci potenciállal rendelkező alkotásokról technológiai információs lapot állít ki, melyben az adott technológiával kapcsolatos legfontosabb adatokat (előnyök, fejlesztési-és hasznosítási elképzelések, kontaktadatok) foglalja össze. Az iroda jelenleg 40 szabadalmat kezel, melyek rendszeresen értékelésre és véleményezésre kerülnek. A technológiai információs lapok lehetőséget biztosítanak a szakemberek számára, hogy megismerjék az egyetem kezelésében lévő szellemi alkotásokat, valamint, hogy értékeljék az adott technológiát. Az információs lapok adatbázisokban, valamint személyesen, nemzetközi vásárokon (BIO kiállítás az USA-ban és az EU-ban) kerültek bemutatásra, melynek köszönhetően japán és amerikai partnerekkel sikerült megállapodást kialakítani, valamint megkezdődtek az egyeztetések Drezda város önkormányzatával is egy jövőbeli együttműködés kialakítására.

A hivatalos sajtóközlemény innen tölthető le

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. január 09.

SZEM_2018_dekanok_nyito

Mi a szegedi egyetem küldetése? A 2000-ben született 12 karú szegedi universitas kari vezetőinek válaszai az SZTE honlapján a Pillanatfölvétel a dékánoktól interjúsorozatban olvashatóak. Ezekre épül a Szegedi Egyetem Magazin alábbi összeállítása, amely az SZTE 12 karának hasonlóságait, az összetartó és előre vivő erőket villantja föl.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *