SZTE Info

Megalakult a Technológia Transzfer Iroda a Szegedi Tudományegyetemen

A 2010-ben kutatóegyetemi címet szerzett Szegedi Tudományegyetem felállította a Technológia Transzfer Irodát, melynek célja az egyetemi tudás megfelelő hasznosulásának biztosítása érdekében, annak tervezett keretek között történő menedzselése, valamint koordinálása. Az Iroda látja el többek között a találmányok és szellemi alkotások védelmével, valamint piacra jutásával kapcsolatos feladatokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Napjainkban az egyetemek meghatározó tudásközpontokká váltak, egy-egy régió versenyképességét döntően befolyásolja az ottani egyetem kutatás-fejlesztési és innovációs teljesítménye. A puszta tudás termelés azonban nem elegendő, ha nem társul hozzá megfelelő tudásgondozás és az innovációs eredmények intézményes koordinálása, azaz jól szervezett technológia transzfer tevékenység. Ebből a célból alakult meg a TÁMOP 4.2.1.-08/1-2008-0002 számú „Tudáshasznosulást, tudástranszfert szolgáló eszköz- és feltételrendszer kialakítása, fejlesztése a Szegedi Tudományegyetemen és a Dél-alföldi régióban” című pályázat keretében a Szegedi Tudományegyetem Innovációs Igazgatóságán belül a Technológia Transzfer Iroda, mely a megújult Regionális Tudástranszfer- és Szolgáltató Központban kapott helyet.

A jelenleg három technológia transzfer menedzsert foglalkoztató iroda feladatai közé tartozik az Egyetemi szellemi alkotások feltérképezése, azonosítása, döntést előkészítő, megalapozó kutatások elvégzése, valamint az Innovációs Bizottság döntéseihez kapcsolódó védelmi, hasznosítási feladatok ellátása. Az iroda széleskörű tevékenységének keretein belül az egyetem birtokában lévő, illetve az ott keletkező szellemi alkotásokról - főleg szabadalmakról - nyilvántartást vezet, értékeli azokat, valamint a nagy piaci potenciállal rendelkező alkotásokról technológiai információs lapot állít ki, melyben az adott technológiával kapcsolatos legfontosabb adatokat (előnyök, fejlesztési-és hasznosítási elképzelések, kontaktadatok) foglalja össze. Az iroda jelenleg 40 szabadalmat kezel, melyek rendszeresen értékelésre és véleményezésre kerülnek. A technológiai információs lapok lehetőséget biztosítanak a szakemberek számára, hogy megismerjék az egyetem kezelésében lévő szellemi alkotásokat, valamint, hogy értékeljék az adott technológiát. Az információs lapok adatbázisokban, valamint személyesen, nemzetközi vásárokon (BIO kiállítás az USA-ban és az EU-ban) kerültek bemutatásra, melynek köszönhetően japán és amerikai partnerekkel sikerült megállapodást kialakítani, valamint megkezdődtek az egyeztetések Drezda város önkormányzatával is egy jövőbeli együttműködés kialakítására.

A hivatalos sajtóközlemény innen tölthető le

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • augusztus 26. 08:00 - 31. 20:00
 • augusztus 28. 08:00 - 30. 18:00
  Az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék nemzetközi konferenciája
 • augusztus 28. 13:00 - 31. 20:00
  A Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület, a Móra Ferenc Múzeum és a SZAB Filozófiai és Történettudományi Szb. szervezésében
 • augusztus 30.
  09:30 - 12:00
  9:30 Arrival and Presentation of SZTE Service Units: Frankofon Centre, American Corner, Confucius Institute, SZTE Counseling, Demola Programme; Meet the representatives at their stands;
  10:00 Opening Ceremony
  Welcome Speech: Dr. habil Péter Zakar, Vice Rector for International and Public Relations,
  and by Dr. Tamás Bene, Director for International and Public Relations
  10:30 Introduction of Mentoring System, Student Unions
  Presenter: ESN Szeged, EHÖK
  10:45 Introduction of the Stipendium Hungaricum Scholarship Programme;
  Presenter: Office for Full-time Study Programmes
  11:00 Presentation held by the Hungarian Police Department
  11: 30 Immigration Issues
  Presenter: Directorate General for Alien Policies
 • augusztus 31.
  10:00 - 16:00