SZTE Info

Modern csontsebészeti fúrómotort kapott ajándékba a traumatológiai klinika

3,5 millió forint értékű csontsebészeti fúrómotort kapott ajándékba a Szegedi Tudományegyetem traumatológiai klinikája. Az új eszköz működését műcsonton mutatták be a szakemberek annak igazolására, hogy a műszer gyorsabbá teszi a betegellátást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
furomotor1
A csontsebészeti fúrómotor az eddigieknél sokkal biztosabb és gyorsabb gyógyulást tesz lehetővé. Fotó: Gémes Sándor
A traumatológiával foglalkozó szakemberek a töréskezelés forradalmasítására 1958-ban nemzetközi szervezetet hoztak létre (rövidítve: AO), mely mára a világ legnagyobb egészségügyi oktatási posztgraduális szervezetévé nőtte ki magát. Az AO-val a szegedi traumatológiai klinika hosszú idő óta együttműködik. Bázis-, haladó és műtősnőknek szóló kurzusokat, speciális szakmai workshopokat és kifejezetten a rezidenseket célzó workshopokat tartanak: ezeken oktatóként rendszeresen részt vesz a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Traumatológiai Klinikájának több orvosa, így például Simonka János Aurél professzor és Varga Endre professzor, illetve Gárgyán István, Süveges Gábor és Horváth Attila is. E képzéseken az elméleti oktatás mellett műcsontokon a gyakorlatban is megtanítják a törésrögzítő módszer rutinszerű alkalmazását. A munkában, az oktatásban komoly segítséget nyújt az AO-val szintén szoros partneri viszonyt ápoló Synthes Medical Kft. A cég és a klinika öt éve indította el közös, színvonalas, évente hat-nyolc komoly képzést biztosító rezidensprogramját.

A Synthes ügyvezetője, Janovszky Márk elmondta: minden évben egy partnerüket ajándékozzák meg egy, a betegellátást segítő fúrómotorral – a szegedi traumatológiai klinika pedig olyan kiemelkedő szinten és önzetlenül vesz részt az AO-oktatásban, hogy a tavalyi adományt követően idén ismét erre az intézményre esett a választás. Így érkezett a Szegedi Tudományegyetemre a mintegy 3,5 millió forint értékű, vadonatúj, hazánkban mindössze néhány hónappal ezelőtt megjelent berendezés. A modern CAD II csontsebészeti fúrómotornak köszönhetően a jövőben még színvonalasabban és hatékonyabban gyógyíthatják a töréseket az itteni szakemberek.

furomotor6
Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökhelyettese, Lázár György professzor (balról) és Simonka János Aurél professzor, a traumatológiai klinika vezetője egyaránt örül a 3,5 millió forint értékű műszeradománynak.

A szegedi traumatológiai klinikát vezető Simonka János Aurél professzor elárulta: a traumatológia a törések ellátásában egyre inkább a műtéti út felé tolódott, ma már a törések nagy részét műtéttel stabilizálják, szögekkel, lemezekkel rögzítik. Feltárás nélkül dolgoznak, úgynevezett minimálisan invazív (behatolási) módszereket alkalmaznak, ami azt jelenti, hogy a törést nem kell feltárni, hanem célzó készülékkel helyezik be a szöget és a rögzítőcsavarokat. Ehhez van szükség a jól működő, megbízható fúrómotorokra. A végtagok törései egyébként a szakember szerint nagyon változatosak, és ahány csont, illetve annak régiói, annyi műtéti technika áll rendelkezésre. Emiatt több száz műtéti stabilizálást kell elsajátítania a traumatológus szakorvosjelöltnek, sőt az évente tucatszámra kifejlesztett, új rögzítési módszert a már tapasztalt szakorvosnak is meg kell tanulnia – avatott be a szakma rejtelmeibe a tanszékvezető egyetemi tanár, hozzáfűzve: a gyógyászatban ugyanolyan fontos, milyen eszközök vannak a szakember kezében, mint az, miként kezeli azokat. Éppen ezért „különösen értékes és hasznos karácsonyi ajándéknak” nevezte a megkapott fúrómotort.

A rendezvényen az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökhelyettese, Lázár György professzor szintén a minimálisan invazív eljárások forradalmi előretöréséről beszélt, illetve kiemelte, milyen fontos szerepe lehet ebben az új fúrómotornak a traumatológia területén. Resch József, a klinikai központ gazdasági igazgatója pedig hangsúlyozta: az egészségügy jelenlegi, mostoha finanszírozási helyzetében rendkívül örömteli az a segítség, melyet ezzel a berendezéssel a Simonka János Aurél vezette intézmény kapott.

Az ünnepélyes átadón, 2011.december 14-én, az SZTE Traumatológiai Klinika és a Központi Műtő dolgozói műcsonton mutatták be a betegek számára az eddigieknél sokkal biztosabb és gyorsabb gyógyulást lehetővé tévő fúrómotor alkalmazását.

 

SZEGY

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. január 09.

SZEM_2018_dekanok_nyito

Mi a szegedi egyetem küldetése? A 2000-ben született 12 karú szegedi universitas kari vezetőinek válaszai az SZTE honlapján a Pillanatfölvétel a dékánoktól interjúsorozatban olvashatóak. Ezekre épül a Szegedi Egyetem Magazin alábbi összeállítása, amely az SZTE 12 karának hasonlóságait, az összetartó és előre vivő erőket villantja föl.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 20.
  18:00 - 19:00
  Születni kell a vezetésre vagy az tanulható? Ha születni kell rá, miért tanítjuk? Mi teszi sikeressé a 21. század vezetőit? Mit üzen Dzsingisz kán és Steve Jobs a ma vezetőinek? Mi a vezetés felelőssége? Mi a morál, az etika szerepe a vezetésben? Mit hoz a jövő, hogyan alkalmazkodik a változáshoz a (tudás)társadalom? Hogyan alakítja a munka és az iskola világát, mindennapi életünket az AI (mesterséges intelligencia), a VR (virtuális valóság), az AR (kiterjesztett valóság) és az 5G? Izgalmas kérdések, hiteles válaszok - vendégünk dr. Baráth Tibor, a Szegedi Tudományegyetem Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézetének igazgatója!
 • május 20.
  18:30 - 19:30
  Joe Vitone-nal Kis Péter beszélget a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumban is kiállított képeiről. "Joe Vitone 'Családi felvételek: Portrék az amerikai rozsdaövezetből' című sorozata az alkotó az ohiói Akronben és környékén élő családtagjairól készült. Az 1998 óta készülő anyag az amerikai rozsdaövezet (az USA észak-keleti, egykori nagyipari régiója) munkásosztálybeli közösségeiben élők személyes kapcsolatainak alakulását dokumentálja. Vitone a képeket nyári látogatásai alkalmával készíti, és olyan családi ünnepekkel, házasélettel, válással, függőséggel, munkanélküliséggel vagy gyermekszületéssel kapcsolatos pillanatokat örökít meg, melyek az egész országban részei a családi életnek." (Theresa Bembnister, segédkurátor, Akron Művészeti Múzeum) Joe Vitone dokumentarista fotóművész és oktató a texasi Austin városából. Művei főként nagyformátumú portrék és az Egyesült Államokban készült tájképek, panorámaképein pedig különböző kultúrák hagyományait vizsgálja. Hagyományos és digitális fotográfiával, illetve elektronikus médiával kapcsolatos kurzusokat tart a St. Edwards Egyetemen. Elnyerte a National Endowment for the Arts ösztöndíját, Fulbright-ösztöndíjasként pedig Costa Ricában dolgozott egy családi gazdálkodással kapcsolatos projekten. Számos kiállítása volt többek között a New York University-n, a Limában található Perui-Észak-amerikai Kulturális Intézetben, a portlandi Oregon Fotóművészeti Központban és a Houstoni Fotográfiai Központban. Fotói részét képezik a Clevelandi Művészeti Múzeum, a Kreatív Fotográfiáért Központ, a Houstoni Szépművészeti Múzeum és a Smithsonian Intézet Amerikai Történelem Múzeuma gyűjteményének. American Corner fotópályázata: Parafrázis Fotópályázat / Paraphrase Photo Contest https://www.facebook.com/events/856167818100087/
 • május 21.
  14:00 - 18:00
  A SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék a Bonni Egyetem Médiatudományi Tanszékével közösen nemzetközi workshopot szervez május 21-én Screen Cultures címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 • május 21.
  17:00 - 18:00
  Pászka Imre professzorral, a SZAB Szociológiai Munkabizottság alapító elnökével 70. születésnapja és készülő kötete kapcsán beszélget Jancsák Csaba a SZAB Szociológiai Munkabizottság elnöke és Dávid Benjámin hallgató.
 • május 21.
  19:30 - 20:30
  A Bharatanatyam Dél-India klasszikus tánca, amely leszármazottja a több évezredes múltra visszatekintő templomi táncosnők, a dévadászik művészetének. A 20. században a Bharatanatyam színpadi műfajjá vált. A táncos a zene, tánc, színészet és költészet egységét hivatott megidézni, hogy ezzel spirituális magasságokba emelje nézőjét és önmagát. Subhashini Goda indiai származású táncművész, tánctanár; Erasmus Mundus – Choreomundus ösztöndíjat nyert táncelmélet és -gyakorlat, illetve kulturális örökség témakörben, jelenleg az SZTE BTK Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszéken folytatja tanulmányait. Egyéni táncelőadások, valamint csoportos tradicionális és kortárs táncdrámák kimagasló előadója és alkotója. Többszörös szakmai elismerésben részesült: 2013-ban és 2014-ben legjobb előadói díjat, valamint kiváló táncművész minősítést kapott. A Kala Sangam Tánccsoport 2003 óta működik Szegeden. A tánccsoport vezetője, Kiss Tímea Somi Panninál kezdte, majd Indiában folytatta tanulmányait Anuradha Shinde tanárnőnél és Adyar K. Lakshman táncmesternél. Tanítványaival számos fellépésen, fesztiválon vettek részt, adtak önálló táncestet. A fellépők csoportos és szóló tánckoreográfiákat adnak elő, mely alkalmon az összes tánccsoport megmutatja magát, magyar és indiai származású tanítványok egyaránt. Belépőjegy elővételben és SZTE diákigazolvánnyal 990 Ft, a rendezvény napján 1300 Ft