SZTE Info

Modern csontsebészeti fúrómotort kapott ajándékba a traumatológiai klinika

3,5 millió forint értékű csontsebészeti fúrómotort kapott ajándékba a Szegedi Tudományegyetem traumatológiai klinikája. Az új eszköz működését műcsonton mutatták be a szakemberek annak igazolására, hogy a műszer gyorsabbá teszi a betegellátást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
furomotor1
A csontsebészeti fúrómotor az eddigieknél sokkal biztosabb és gyorsabb gyógyulást tesz lehetővé. Fotó: Gémes Sándor
A traumatológiával foglalkozó szakemberek a töréskezelés forradalmasítására 1958-ban nemzetközi szervezetet hoztak létre (rövidítve: AO), mely mára a világ legnagyobb egészségügyi oktatási posztgraduális szervezetévé nőtte ki magát. Az AO-val a szegedi traumatológiai klinika hosszú idő óta együttműködik. Bázis-, haladó és műtősnőknek szóló kurzusokat, speciális szakmai workshopokat és kifejezetten a rezidenseket célzó workshopokat tartanak: ezeken oktatóként rendszeresen részt vesz a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Traumatológiai Klinikájának több orvosa, így például Simonka János Aurél professzor és Varga Endre professzor, illetve Gárgyán István, Süveges Gábor és Horváth Attila is. E képzéseken az elméleti oktatás mellett műcsontokon a gyakorlatban is megtanítják a törésrögzítő módszer rutinszerű alkalmazását. A munkában, az oktatásban komoly segítséget nyújt az AO-val szintén szoros partneri viszonyt ápoló Synthes Medical Kft. A cég és a klinika öt éve indította el közös, színvonalas, évente hat-nyolc komoly képzést biztosító rezidensprogramját.

A Synthes ügyvezetője, Janovszky Márk elmondta: minden évben egy partnerüket ajándékozzák meg egy, a betegellátást segítő fúrómotorral – a szegedi traumatológiai klinika pedig olyan kiemelkedő szinten és önzetlenül vesz részt az AO-oktatásban, hogy a tavalyi adományt követően idén ismét erre az intézményre esett a választás. Így érkezett a Szegedi Tudományegyetemre a mintegy 3,5 millió forint értékű, vadonatúj, hazánkban mindössze néhány hónappal ezelőtt megjelent berendezés. A modern CAD II csontsebészeti fúrómotornak köszönhetően a jövőben még színvonalasabban és hatékonyabban gyógyíthatják a töréseket az itteni szakemberek.

furomotor6
Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökhelyettese, Lázár György professzor (balról) és Simonka János Aurél professzor, a traumatológiai klinika vezetője egyaránt örül a 3,5 millió forint értékű műszeradománynak.

A szegedi traumatológiai klinikát vezető Simonka János Aurél professzor elárulta: a traumatológia a törések ellátásában egyre inkább a műtéti út felé tolódott, ma már a törések nagy részét műtéttel stabilizálják, szögekkel, lemezekkel rögzítik. Feltárás nélkül dolgoznak, úgynevezett minimálisan invazív (behatolási) módszereket alkalmaznak, ami azt jelenti, hogy a törést nem kell feltárni, hanem célzó készülékkel helyezik be a szöget és a rögzítőcsavarokat. Ehhez van szükség a jól működő, megbízható fúrómotorokra. A végtagok törései egyébként a szakember szerint nagyon változatosak, és ahány csont, illetve annak régiói, annyi műtéti technika áll rendelkezésre. Emiatt több száz műtéti stabilizálást kell elsajátítania a traumatológus szakorvosjelöltnek, sőt az évente tucatszámra kifejlesztett, új rögzítési módszert a már tapasztalt szakorvosnak is meg kell tanulnia – avatott be a szakma rejtelmeibe a tanszékvezető egyetemi tanár, hozzáfűzve: a gyógyászatban ugyanolyan fontos, milyen eszközök vannak a szakember kezében, mint az, miként kezeli azokat. Éppen ezért „különösen értékes és hasznos karácsonyi ajándéknak” nevezte a megkapott fúrómotort.

A rendezvényen az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökhelyettese, Lázár György professzor szintén a minimálisan invazív eljárások forradalmi előretöréséről beszélt, illetve kiemelte, milyen fontos szerepe lehet ebben az új fúrómotornak a traumatológia területén. Resch József, a klinikai központ gazdasági igazgatója pedig hangsúlyozta: az egészségügy jelenlegi, mostoha finanszírozási helyzetében rendkívül örömteli az a segítség, melyet ezzel a berendezéssel a Simonka János Aurél vezette intézmény kapott.

Az ünnepélyes átadón, 2011.december 14-én, az SZTE Traumatológiai Klinika és a Központi Műtő dolgozói műcsonton mutatták be a betegek számára az eddigieknél sokkal biztosabb és gyorsabb gyógyulást lehetővé tévő fúrómotor alkalmazását.

 

SZEGY

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. július 09.

Kiemelt_Medicina_Juhasz_A

Kóboroljuk be, fedezzük fel Európát Juhász Árpáddal! A nyári vakáció startjánál a magyar geológust, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakját a 90. Ünnepi Könyvhét szegedi programján bemutatott legújabb könyvéről, az Egzotikus Európáról kérdeztük. Kíváncsiak voltunk a kiadványt gondozó Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója és a szerkesztő véleményére is.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 8. 08:00 - 26. 16:00
  Az Intézet munkatársai tantermi órákon nyújtanak betekintést a magyar büntetőjog elméletébe. A nyári program célja nem csupán az elméleti ismeretek megalapozása, hanem a gyakorlati tapasztalatszerzés is. Így a programot igazságügyi orvostanhoz kötődő boncolás, bírósági tárgyalás-szimuláció és intézménylátogatások színesítik. A kínai hallgatók ellátogatnak – többek között – a Szegedi Fegyház-és Börtön I. számú objektumába, és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra is.
 • július 14. 08:00 - augusztus 10. 16:00
  A magyar nyelv alapjait és szabályait öt különböző szinten 90 perces órákon sajátíthatják el a világ több pontjáról érkező résztvevők. A nyelvórák mellett kirándulások, nemzetközi est és számos érdekes előadás várja a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődőket. A tanfolyam résztvevői Szeged látnivalói mellett Budapestre és Ópusztaszerre is ellátogatnak, így is ismerkedve a magyar kultúrával.
 • július 15. 08:00 - 19. 23:59
 • július 24. 17:00 - 25. 05:00
  Részletes program: 17:00 Pont Ott Warm Up Parti GNU-val. 19:00 Carson Coma koncert. 19:50 Egyetemi köszöntő. 20:00 Hivatalos felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése. 20:30 Supernem koncert. 22:00 Pont Ott Parti After Buli a JATE Klubban és a teraszán.
 • július 27. 10:00 - 28. 20:00