SZTE Info

MTA doktorok: 84 új közül 7 szegedi

2011-ben nyolcvannégyen részesültek hazánk legrangosabb tudományos elismerésében, az MTA doktora címben, közülük hét a szegedi egyetem kutatója.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A felsőoktatási törvény nem írja elő az egyetemi tanári kinevezések során az MTA doktori cím meglétét, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a jelentős tudományos műhelyeket működtető egyetemek megkövetelik ezt a fokozatot.

Az MTA új doktorai 2011-ben a Szegedi Tudományegyetemről: a matematikai tudomány területéről Dombi József (SZTE Informatikai Tanszékcsoport); kémiai tudományban Forró Enikő (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet), és Kónya Zoltán (SZTE TTIK Alkalmazott és Környezeti Kémia Tanszék); orvostudományban Hegyi Péter (SZTE ÁOK I. Belgyógyászati Klinika), valamint Nógrádi Antal (SZTE ÁOK Szemészeti Klinika); történettudományban Tomka Béla SZTE BTK Történeti Intézet); földrajztudományban Unger János György (SZTE TTIK Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék).

A Magyar Tudományos Akadémia doktorainak száma immár 2745-re nőtt.

– Az MTA doktora cím a hazai tudományos élet legmagasabb tudományos fokozata, amelyet egy hosszú és alapos, a kiválóságot szem előtt tartó eljárás során szereznek meg a legkiválóbb kutatók – mondta 2011. november 29-én, a doktori oklevelek átadásakor köszöntőjében Pálinkás József. Az MTA elnöke hangsúlyozta, hogy a doktori eljárás folyamata értéket képvisel, és egyúttal példamutató képet ad az ország tudományos közösségéről. Az – mta.hu szerint azt is hozzátette: a doktori cím a tehetséget, a szorgalmat és a munkát ismeri el. A címmel viszont felelősség is jár, hiszen a ma kitüntetett kutatók a magyar tudományos közélet meghatározó szereplőivé válnak, részt kell venniük a leendő doktorok elbírálásában, értékelésében, és töretlen lendülettel kell folytatniuk a tudományos munkájukat.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • augusztus 26. 08:00 - 31. 20:00
 • augusztus 28. 08:00 - 30. 18:00
  Az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék nemzetközi konferenciája
 • augusztus 28. 13:00 - 31. 20:00
  A Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület, a Móra Ferenc Múzeum és a SZAB Filozófiai és Történettudományi Szb. szervezésében
 • augusztus 30.
  09:30 - 12:00
  9:30 Arrival and Presentation of SZTE Service Units: Frankofon Centre, American Corner, Confucius Institute, SZTE Counseling, Demola Programme; Meet the representatives at their stands;
  10:00 Opening Ceremony
  Welcome Speech: Dr. habil Péter Zakar, Vice Rector for International and Public Relations,
  and by Dr. Tamás Bene, Director for International and Public Relations
  10:30 Introduction of Mentoring System, Student Unions
  Presenter: ESN Szeged, EHÖK
  10:45 Introduction of the Stipendium Hungaricum Scholarship Programme;
  Presenter: Office for Full-time Study Programmes
  11:00 Presentation held by the Hungarian Police Department
  11: 30 Immigration Issues
  Presenter: Directorate General for Alien Policies
 • augusztus 31.
  10:00 - 16:00