SZTE Info

ELI

Szabó Gábor: Egész Európa versenyképességét növeli az ELI

A Szegedi Tudományegyetem rektora, Szabó Gábor akadémikus fizikus 2011. december 16-án a szegedi Városházán a lézerközponttal kapcsolatban meghirdetett közmeghallgatáson beszélt a projekt részleteiről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szabó Gábor fizikus, akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora prezentációjában ismertette a városi közgyűlés tagjaival, valamint az érdeklődőkkel, mit várhat a település, a dél-alföldi régió az ELI (Extreme Light Infrastructure) uniós nagyprojekttől. Azt mondta: a lézerközpont egyike lesz az Európai Unió kutatási nagyberendezéseinek, ennek révén őrizheti meg versenyképességét a kontinens a nemzetközi lézerfizikában. A közel 800 millió eurós beruházás keretében három helyszínen (Szeged, Prága, Bukarest) három különböző profilú centrum létesül (a Tisza-parti településen az attoszekundumos kutatásoké lesz a terep).

Az ELI-program hátterében – fejtette ki Szabó Gábor – a fotonikai piac növekedése kínálta lehetőségek fedezhetőek el. A lézertechnológiára épülő nemzetközi fotonika – amely magában foglalja a fogyasztói elektronikát és a síkképernyős megjelenítést – piaci forgalma 2008-ban globálisan 270 milliárd eurós volt, növekedése éves szinten mintegy 7,6 százalék. Európa általános versenyhelyzete ezen a részterületen kedvező, a világon Japán után a második. A fotonika dinamikus, nagy kutatás-fejlesztés intenzitású piac, kedvelt célpontja a kockázati tőkének, mert az innovatív kisvállalkozások nagy szerephez jutnak. A nagyintenzitású lézertechnológiához kapcsolódó piacon pedig európai dominancia alakult ki – magyarázta az akadémikus. Kedvező tehát Európa versenyhelyzete, a 800 millió eurós beruházás összességében kontinensünk gazdasági versenyképességét fogja javítani.

A szegedi iskola, a szegedi tudósok csoportja jelentős eredményeket ért el az ELI-hez vezető kutatási területeken – emelte ki Szabó Gábor. Szegednek is komoly esélyeket kínál az itt épülő ELI-ALPS, mely attoszekundumos fényimpulzusokat fog előállítani. Az elektronok mozgása lesz itt tanulmányozható, mely az orvostudománytól az elektronikáig meghatározó jelentőségű, erről az impulzusról álmodozott Szent-Györgyi Albert ötven évvel ezelőtt – fogalmazott a rektor, hozzátéve: „lefilmezhetővé” válik az elektronok mozgása, ami korábban nem látott lehetőségeket kínál a tudomány számára.

A központ Szegeden, pontosabban Öthalomban, a korábbi laktanya területén épül meg tízhektáros területen. Gazdaságfejlesztési szempontból legalább ilyen fontos az akadémikus szerint, hogy high-tech tudományos park létesüljön a környező hatvan hektáron, mely versenyképes vállalkozásokat vonz ide. Számítások szerint a szegedi lézerközpont 730 millió euró regionális tőketöbbletet, többletberuházást generálhat tíz év alatt. Ráadásul egyfajta magot jelenthet egy kis helyi Szilikon-völgy kialakulásához, komoly munkaerőképző is lesz a régióban az ELI – fejtette ki a szakember.

Hazánk olyan iparágra csatlakozhat a szegedi lézerközponttal, mely az egész EU fejlődését szolgálja. A vonzáskörzetébe települő tudásparkkal együtt az ELI megadhatja azt a kezdő lökést, amellyel Szeged gazdasági fejlődése új pályára állhat – összegzett a SZTE rektora.

A szegedi lézerközpont kivitelezése a tervek szerint 2012 végén, 2013 elején kezdődhet el, és várhatóan 2015 végére fejeződhet be.

 

SZEGY

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. március 20.

IMG_5825

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 25.
  17:00 - 18:00
 • május 27.
  18:00 - 19:00
  Melyek a halogatás leggyakoribb okai? Mit tehetünk ellene? Tudjuk-e befolyásolni a halogatást? Kik halogatnak inkább? A nők vagy férfiak? A fiatalok vagy az idősebbek? Vendégünk a téma 1. számú hazai szakembere, dr. Takács Ildikó halogatáskutató, pszichológus! Az előadás a halogatók jellemzőit, magatartási sajátosságait mutatja be, olyan pszichológiai jelenségek kapcsán, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés.
 • május 28.
  09:00 - 15:00
  AZ SZTE Innovációs Hét 2019 programsorozat (2019. május 28-30.) 2019. május 28-án veszi kezdetét a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában. A szakmai programokból álló Innovációs Hét első napján az SZTE hallgatói egy gyakorlatorientált workshopon vehetnek részt, ahol üzleti kommunikációról hallhatnak előadást és gyakorlati PR tudásra tehetnek szert. Az esemény nyitánya után megkezdik a diákok képzését, melyet Szelei Balázs a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Miskolci Egyetem oktatója fog megtartani.
 • május 28.
  15:00 - 16:00
 • május 28.
  17:00 - 18:00
  Május 28. és június 1. között kerül megrendezésre Szegeden a III. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek külföldi versenyfilmjeit idén is a BTK fordító és tolmács mesterképzésének hallgatói fordították magyarra.