SZTE Info

SZTE-s kitüntetéseső és Sófi-különdíjak

A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája hagyományos versenyeinek díjátadó ünnepségét rendezték meg 2011. december 14-én. Átadták az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány idei különdíjait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ünneppé emeli a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Kulturális Irodája a szép hagyományokat ápoló zenei és előadóművészi versenyei, illetve irodalmi pályázatai díjkiosztóját is. A mostani gálán karácsonyi hangversenyt adott a fennállásának 85. évét idén tavasszal ünnepelő Szegedi Egyetemi Énekkar – Száz Krisztina és Kohlmann Péter vezényletével.

– A kultúra hatalmas egész, melynek csak egy részét képezi a tudomány – a többi szegmensét is művelni kell, ezzel is hozzájárulva a teljességhez – fogalmazott a díjakat átadó Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese.

hallgatoi_dij
Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese adta át a hallgatói díjakat. Az egyetemei Kulturális iroda rendezvényén a Szegedi Egyetemi Énekkar adott műsort. Fotó: Gémes Sándor

A Sófi Alapítvány elismeréseit – a rektorhelyettessel együtt – Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezető Liszt Ferenc-díjas karmestere és művészeti vezetője adta át. A Szegedi Nemzeti Színház évek óta kedvezményes színházjegyekkel támogatja az SZTE Tehetségpont hallgatóit. – Pályám révén én is hivatásos tehetséggondozó lettem, hiszen a karmester az a muzsikus, aki egyetlen hangot sem tud hozzáadni az előadáshoz, így az ő úgynevezett művészete mások tehetsége által jön létre – fogalmazott Gyüdi Sándor. A főigazgató az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi-alapítványról szólva elmondta, azt értékeli rendkívül nagyra, hogy a díjazottak ölébe nem úgy pottyan a támogatás, mintha szerencsejátékon nyerték volna, hanem személyes módon, a hallgatók a törődést, a pályakövetést valóban megtapasztalhatják a pályázat után is.

Különdíjban részesült Náfrádi Lilla pszichológia, Benedek Noémi Mária klasszika-filológia, Baranyai Tamás orvos, Czeglédi Eszter vegyész, valamint Lukács Zsófia vegyész és kémiatanár szakos hallgató. Kiemelt kuratóriumi dicséretben részesült Szakács Nóra matematikushallgató.

 

Költők, muzsikusok, sportolók

Az egyetemi vers- és prózamondó verseny győztese Szabó Dorottya (ÁOK I. általános orvos), a második díjat Zsiga Zsolt (BTK I. történelem), a harmadik helyet pedig Somogyi Anikó (TTIK II. matematika) nyerte el. Ballai Nikolett (BTK I. magyar) jutalomban részesült. Az egyetemi zenei versenyen három kategóriában osztott díjat a zsűri. Komolyzenében első lett Papp Viola Zsuzsanna (oboa, ÁOK I.), második Fazekas Flóra Franciska (fuvola, TTIK IV. környezetmérnök), harmadik Nagyapáti Noémi (magánének, BTK Anglisztika MA II.). Jutalomban részesült Szirányi Gyula Dávid orgona (TTIK gazdaságinformatika V.). Népzene kategóriában első helyen végzett Kopasz Zsófia (népdalénekes, JGYPK I. óvodapedagógus), valamint Jankov Gyöngyvér. Másodikként Kiss-Iván Ágnes (népdalénekes, BTK Némettanári MA I.), harmadik helyen pedig Szűcs Szilárd (furulya, ÁOK IV.) és Szűcs Bálint (koboz, ÁJTK jogász I.) végzett. A dzessz, musical és sanzon kategóriában Patkós Ibolya (énekes, MK élelmiszermérnök IV.) bizonyult a legjobbnak, másodiknak a Szívtipró Timi Trió, Balogh Gyula (gitár, ének, BTK magyar II.) és Prekop Győző (szájharmonika, GTK kereskedelmi marketing III.) futott be. Harmadik lett Bartal Márta (dzsesszének, GTK regionális és környezeti gazdaságtan MA I.)

Az „Én írok levelet magának…” szerelmeslevél-pályázat első helyezettje Juhász Erika (TTIK biológia I.), második Neller Vivien (FOK fogorvos II.), harmadik Tóth Tünde (BTK magyar MA II.). A „Nyári napnak alkonyulatánál / megállék a kanyargó Tiszánál…” címmel meghirdetett verspályázat első díját Hajnal Zsolt (BTK magyar I.), másodikat Juhász Erika (TTIK biológia I.), harmadikat pedig Garaczi Zoltán (BTK történelem III. magyar II.) vehette át.

 

Kihirdették az SZTE „Jó Tanuló – jó sportoló” pályázat 2011 eredményeit is, a következő eredmények születtek:

Nők

III. hely: Árkosy Lilla (ÁJTK III. jogász), vízilabda

II. hely: Dalmády Szandra (ÁOK I. PhD általános orvos), vízilabda

I. hely: Balázs Andrea (MK, II. műszaki menedzser), fallabda

Férfiak

III. hely: Riesz Tamás (ÁOK II. általános orvos), torna, vívás.

II. hely: Vida György (TTIK I. MA geográfus), társastánc/tánccsoport

I. hely: Boross Gábor (TTIK III. PhD biológus), ultimate frisbee

 

Rektori oklevélben részesült a 2011-es nyári Universiaden nyújtottak kiemelkedő sportteljesítményükért: Márton Anita (JGYPK gyógypedagógia, a Békéscsabai Atlétikai Klub válogatott atlétája), Baksa László (JGYPK, rekreáció-egészségfejlesztés, a Szeged Beton válogatott vízilabdázója), Török Béla (ÁJTK joghallgató, a Szeged Beton válogatott vízilabdázója), valamint Nagy Péter (ÁJTK joghallgató, a Szegedi Lelkesedés SE válogatott súlyemelője).

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. január 09.

SZEM_2018_dekanok_nyito

Mi a szegedi egyetem küldetése? A 2000-ben született 12 karú szegedi universitas kari vezetőinek válaszai az SZTE honlapján a Pillanatfölvétel a dékánoktól interjúsorozatban olvashatóak. Ezekre épül a Szegedi Egyetem Magazin alábbi összeállítása, amely az SZTE 12 karának hasonlóságait, az összetartó és előre vivő erőket villantja föl.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 21.
  14:00 - 18:00
  A SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék a Bonni Egyetem Médiatudományi Tanszékével közösen nemzetközi workshopot szervez május 21-én Screen Cultures címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 • május 21.
  17:00 - 18:00
  Pászka Imre professzorral, a SZAB Szociológiai Munkabizottság alapító elnökével 70. születésnapja és készülő kötete kapcsán beszélget Jancsák Csaba a SZAB Szociológiai Munkabizottság elnöke és Dávid Benjámin hallgató.
 • május 21.
  19:30 - 20:30
  A Bharatanatyam Dél-India klasszikus tánca, amely leszármazottja a több évezredes múltra visszatekintő templomi táncosnők, a dévadászik művészetének. A 20. században a Bharatanatyam színpadi műfajjá vált. A táncos a zene, tánc, színészet és költészet egységét hivatott megidézni, hogy ezzel spirituális magasságokba emelje nézőjét és önmagát. Subhashini Goda indiai származású táncművész, tánctanár; Erasmus Mundus – Choreomundus ösztöndíjat nyert táncelmélet és -gyakorlat, illetve kulturális örökség témakörben, jelenleg az SZTE BTK Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszéken folytatja tanulmányait. Egyéni táncelőadások, valamint csoportos tradicionális és kortárs táncdrámák kimagasló előadója és alkotója. Többszörös szakmai elismerésben részesült: 2013-ban és 2014-ben legjobb előadói díjat, valamint kiváló táncművész minősítést kapott. A Kala Sangam Tánccsoport 2003 óta működik Szegeden. A tánccsoport vezetője, Kiss Tímea Somi Panninál kezdte, majd Indiában folytatta tanulmányait Anuradha Shinde tanárnőnél és Adyar K. Lakshman táncmesternél. Tanítványaival számos fellépésen, fesztiválon vettek részt, adtak önálló táncestet. A fellépők csoportos és szóló tánckoreográfiákat adnak elő, mely alkalmon az összes tánccsoport megmutatja magát, magyar és indiai származású tanítványok egyaránt. Belépőjegy elővételben és SZTE diákigazolvánnyal 990 Ft, a rendezvény napján 1300 Ft
 • május 22.
  09:30 - 10:30
 • május 22.
  18:00 - 19:00
  Radhika gyermekkora óta foglalkozik klasszikus indiai tánccal, hivatásos táncossá azonban csak később vált, miután informatikai diplomát szerzett és több évig programozóként dolgozott. Rájött azonban, hogy semmi sem teszi annyira teljessé az életét, mint a tánc. Azóta teljes idejét e művészeti formának szenteli, elméleti előadásokat, workshopokat tart és járja az iskolákat, hogy az új nemzedékekhez is eljusson ez az ősi műfaj. Táncelőadásai nagy sikert arattak szerte a világon, Indián kívül fellépett Amerikában és Magyarországon is. Erőssége lenyűgöző arcjátékában áll, és ahogyan a különböző karaktereket életre kelti a színpadon. Az est során egy klasszikus margamot láthatunk tőle. Belépőjegy 1000 Ft