SZTE Info

SZTE-s kitüntetéseső és Sófi-különdíjak

A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája hagyományos versenyeinek díjátadó ünnepségét rendezték meg 2011. december 14-én. Átadták az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány idei különdíjait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ünneppé emeli a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Kulturális Irodája a szép hagyományokat ápoló zenei és előadóművészi versenyei, illetve irodalmi pályázatai díjkiosztóját is. A mostani gálán karácsonyi hangversenyt adott a fennállásának 85. évét idén tavasszal ünnepelő Szegedi Egyetemi Énekkar – Száz Krisztina és Kohlmann Péter vezényletével.

– A kultúra hatalmas egész, melynek csak egy részét képezi a tudomány – a többi szegmensét is művelni kell, ezzel is hozzájárulva a teljességhez – fogalmazott a díjakat átadó Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese.

hallgatoi_dij
Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese adta át a hallgatói díjakat. Az egyetemei Kulturális iroda rendezvényén a Szegedi Egyetemi Énekkar adott műsort. Fotó: Gémes Sándor

A Sófi Alapítvány elismeréseit – a rektorhelyettessel együtt – Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezető Liszt Ferenc-díjas karmestere és művészeti vezetője adta át. A Szegedi Nemzeti Színház évek óta kedvezményes színházjegyekkel támogatja az SZTE Tehetségpont hallgatóit. – Pályám révén én is hivatásos tehetséggondozó lettem, hiszen a karmester az a muzsikus, aki egyetlen hangot sem tud hozzáadni az előadáshoz, így az ő úgynevezett művészete mások tehetsége által jön létre – fogalmazott Gyüdi Sándor. A főigazgató az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi-alapítványról szólva elmondta, azt értékeli rendkívül nagyra, hogy a díjazottak ölébe nem úgy pottyan a támogatás, mintha szerencsejátékon nyerték volna, hanem személyes módon, a hallgatók a törődést, a pályakövetést valóban megtapasztalhatják a pályázat után is.

Különdíjban részesült Náfrádi Lilla pszichológia, Benedek Noémi Mária klasszika-filológia, Baranyai Tamás orvos, Czeglédi Eszter vegyész, valamint Lukács Zsófia vegyész és kémiatanár szakos hallgató. Kiemelt kuratóriumi dicséretben részesült Szakács Nóra matematikushallgató.

 

Költők, muzsikusok, sportolók

Az egyetemi vers- és prózamondó verseny győztese Szabó Dorottya (ÁOK I. általános orvos), a második díjat Zsiga Zsolt (BTK I. történelem), a harmadik helyet pedig Somogyi Anikó (TTIK II. matematika) nyerte el. Ballai Nikolett (BTK I. magyar) jutalomban részesült. Az egyetemi zenei versenyen három kategóriában osztott díjat a zsűri. Komolyzenében első lett Papp Viola Zsuzsanna (oboa, ÁOK I.), második Fazekas Flóra Franciska (fuvola, TTIK IV. környezetmérnök), harmadik Nagyapáti Noémi (magánének, BTK Anglisztika MA II.). Jutalomban részesült Szirányi Gyula Dávid orgona (TTIK gazdaságinformatika V.). Népzene kategóriában első helyen végzett Kopasz Zsófia (népdalénekes, JGYPK I. óvodapedagógus), valamint Jankov Gyöngyvér. Másodikként Kiss-Iván Ágnes (népdalénekes, BTK Némettanári MA I.), harmadik helyen pedig Szűcs Szilárd (furulya, ÁOK IV.) és Szűcs Bálint (koboz, ÁJTK jogász I.) végzett. A dzessz, musical és sanzon kategóriában Patkós Ibolya (énekes, MK élelmiszermérnök IV.) bizonyult a legjobbnak, másodiknak a Szívtipró Timi Trió, Balogh Gyula (gitár, ének, BTK magyar II.) és Prekop Győző (szájharmonika, GTK kereskedelmi marketing III.) futott be. Harmadik lett Bartal Márta (dzsesszének, GTK regionális és környezeti gazdaságtan MA I.)

Az „Én írok levelet magának…” szerelmeslevél-pályázat első helyezettje Juhász Erika (TTIK biológia I.), második Neller Vivien (FOK fogorvos II.), harmadik Tóth Tünde (BTK magyar MA II.). A „Nyári napnak alkonyulatánál / megállék a kanyargó Tiszánál…” címmel meghirdetett verspályázat első díját Hajnal Zsolt (BTK magyar I.), másodikat Juhász Erika (TTIK biológia I.), harmadikat pedig Garaczi Zoltán (BTK történelem III. magyar II.) vehette át.

 

Kihirdették az SZTE „Jó Tanuló – jó sportoló” pályázat 2011 eredményeit is, a következő eredmények születtek:

Nők

III. hely: Árkosy Lilla (ÁJTK III. jogász), vízilabda

II. hely: Dalmády Szandra (ÁOK I. PhD általános orvos), vízilabda

I. hely: Balázs Andrea (MK, II. műszaki menedzser), fallabda

Férfiak

III. hely: Riesz Tamás (ÁOK II. általános orvos), torna, vívás.

II. hely: Vida György (TTIK I. MA geográfus), társastánc/tánccsoport

I. hely: Boross Gábor (TTIK III. PhD biológus), ultimate frisbee

 

Rektori oklevélben részesült a 2011-es nyári Universiaden nyújtottak kiemelkedő sportteljesítményükért: Márton Anita (JGYPK gyógypedagógia, a Békéscsabai Atlétikai Klub válogatott atlétája), Baksa László (JGYPK, rekreáció-egészségfejlesztés, a Szeged Beton válogatott vízilabdázója), Török Béla (ÁJTK joghallgató, a Szeged Beton válogatott vízilabdázója), valamint Nagy Péter (ÁJTK joghallgató, a Szegedi Lelkesedés SE válogatott súlyemelője).

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. július 09.

Kiemelt_Medicina_Juhasz_A

Kóboroljuk be, fedezzük fel Európát Juhász Árpáddal! A nyári vakáció startjánál a magyar geológust, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakját a 90. Ünnepi Könyvhét szegedi programján bemutatott legújabb könyvéről, az Egzotikus Európáról kérdeztük. Kíváncsiak voltunk a kiadványt gondozó Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója és a szerkesztő véleményére is.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 8. 08:00 - 26. 16:00
  Az Intézet munkatársai tantermi órákon nyújtanak betekintést a magyar büntetőjog elméletébe. A nyári program célja nem csupán az elméleti ismeretek megalapozása, hanem a gyakorlati tapasztalatszerzés is. Így a programot igazságügyi orvostanhoz kötődő boncolás, bírósági tárgyalás-szimuláció és intézménylátogatások színesítik. A kínai hallgatók ellátogatnak – többek között – a Szegedi Fegyház-és Börtön I. számú objektumába, és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra is.
 • július 14. 08:00 - augusztus 10. 16:00
  A magyar nyelv alapjait és szabályait öt különböző szinten 90 perces órákon sajátíthatják el a világ több pontjáról érkező résztvevők. A nyelvórák mellett kirándulások, nemzetközi est és számos érdekes előadás várja a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődőket. A tanfolyam résztvevői Szeged látnivalói mellett Budapestre és Ópusztaszerre is ellátogatnak, így is ismerkedve a magyar kultúrával.
 • július 24. 17:00 - 25. 05:00
  Részletes program: 17:00 Pont Ott Warm Up Parti GNU-val. 19:00 Carson Coma koncert. 19:50 Egyetemi köszöntő. 20:00 Hivatalos felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése. 20:30 Supernem koncert. 22:00 Pont Ott Parti After Buli a JATE Klubban és a teraszán.
 • július 27. 10:00 - 28. 20:00
 • augusztus 2. 08:00 - 10. 20:00
  Az Olimpia fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az esemény fő kivitelezője a Szegedi Tudományegyetem. Az esemény fő szakmai szervezője a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Csillagászat Nonprofit Kft.