SZTE Info

Téli szünet a takarékosság jegyében

Az energiatakarékosság jegyében 2011. december 23-án 14 órától téli szünetet tart a Szegedi Tudományegyetem. A karácsony és szilveszter közötti 4 munkanapon zárva marad a legtöbb egyetemi épület. Csak a gyógyászati funkciókat ellátó épületek használatát biztosítják, a városban időző kollégisták is egy helyre költöznek. Az egyetemi élet 2012. január 2-án indul újra.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2011-2012. évi tanév őszi szemeszterét záró vizsgaidőszaka – a felsőoktatási intézmények többségéhez hasonlóan – 2011. december 19-től kezdődött a Szegedi Tudományegyetemen. A szegedi universitas téli energiaköltségein igyekszik takarékoskodni, ezért az egyetem vezetése a vizsgaidőszak egy részében – 2011. december 23-án 14 órától – úgynevezett szénszünetet rendelt el. Ez azt jelenti, hogy 2011. január 1-jéig – közte a karácsony és szilveszter közötti négy munkanapon is – zárva lesz a legtöbb egyetemi épület. Csak a gyógyászati funkciókat ellátó épületek használatát biztosítják, illetve a kollégiumok közül egyet tartanak nyitva. Minden más épületben takarékra állítják a fűtést, illetve kikapcsolják a különböző energiaigényes berendezéseket. Az egyetemi élet – a szénszünet lezárultával – 2012. január 2-án indul újra.

A szénszünet idején is üzemelő kollégiumokban kapnak szállást azok a hallgatók, akiknek e napokon is Szegeden kell tartózkodniuk. (Azok a diákok, akik a szénszünetben nem igényeltek kollégiumi elhelyezést, a januári kollégiumi díjukból költségcsökkentést kapnak.)

A nyolc napon át tartó részleges energiastoppal – a téli hőmérséklettől függően – 40-60 millió forint energiaköltséget spórolhat meg a Szegedi Tudományegyetem.

Az intézkedés hátterében az áll, hogy kormánydöntés nyomán az intézmény állami támogatásából idén több mint 2 milliárd forintot zárolt a fenntartó, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Az így elvont pénz előteremtésének egyik „bársonyos módszere" az energiatakarékosság.

A környezeti terhelés csökkentésére – a TIK kezdeményezésére – az egyetemi Zöld Kommandó tippeket ad az egyetemi polgároknak. Így például azt javasolják, hogy mielőtt elhagyják a szénszünet kezdetén a munkahelyünket, a következőkre figyeljenek: például kapcsolják le a fűtést; kapcsolják ki az irodai berendezéseket, nyomtatókat, monitorokat, fénymásolókat, stb.; kapcsolják le a billenős kapcsolókat; áramtalanítsák a konyhai gépeket is!

A Zöld kommandó ajánlásairól további részletek itt olvashatóak

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. március 20.

IMG_5825

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 24.
  09:30 - 17:00
 • május 24.
  09:30 - 10:30
 • május 24.
  09:30 - 16:00
  A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Tudományok Intézete és a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság tisztelettel meghívja a Szegeden megrendezésre kerülő „Schultheisz 120” Emlékkonferenciára, melyet Schultheisz Emil egykori debreceni, majd szegedi professzor, hadbíró születésének 120. évfordulója tiszteletére rendezünk. A konferencián bemutatjuk a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság kiadásában és Fejes Erik gondozásában megjelent, Schultheisz Emil katonai büntetőjogi értekezéseit tartalmazó kötetet.
 • május 25.
  17:00 - 18:00
 • május 27.
  18:00 - 19:00
  Melyek a halogatás leggyakoribb okai? Mit tehetünk ellene? Tudjuk-e befolyásolni a halogatást? Kik halogatnak inkább? A nők vagy férfiak? A fiatalok vagy az idősebbek? Vendégünk a téma 1. számú hazai szakembere, dr. Takács Ildikó halogatáskutató, pszichológus! Az előadás a halogatók jellemzőit, magatartási sajátosságait mutatja be, olyan pszichológiai jelenségek kapcsán, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés.