SZTE Info

Új klub alakult: egymástól is tanulnak a Bolyai-díjasok

Pénteken bejelentették a Bolyai-ösztöndíjasok szegedi klubjának létrehozását a Szegedi Akadémia Bizottság (SZAB) székházában tartott konferencián, melyen a szegedi egyetemen zajló Információs Társadalom projekt jogi alprogramjának szakemberei, valamint az MTA Bolyai-ösztöndíjas szegedi kutatói tartottak előadásokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az első lépés – így jellemezte a tudományos tanácskozást Görög Márta, az SZTE ÁJTK docense, MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjas, a Bolyai-klub ötletgazdája. Az MTA SZAB Bolyai Klub kezdeményezés célja, hogy a Szegedi Akadémiai Bizottságának (SZAB) illetékességi területén tevékenykedő Bolyai-ösztöndíjas kutatók kapcsolataikat egy szellemi műhely létrehozásával szorosabbá fűzhessék. A műhely klubszerű működésével elősegítené a tagok, valamint vendégeik tudományos, közéleti, intellektuális összetartozását, folytatva ezzel az országos hatáskörű Bolyai-klub által megkezdett hagyományt.

bolyai_osztondij
Fotó: Gémes Sándor
A Bolyai-ösztöndíjasok a legkülönfélébb kutatási területeken fejtik ki tevékenységüket, melyek tematikája olykor kapcsolódhat is egymáshoz, máskor csupán ihletet nyújtanak a másik számára – fogalmazott Görög Márta. Hozzátette: kollegiális, szakmai, tudományos műhely létrehozása lebegett a szemük előtt, ami nem pusztán a jelenlegi Bolyai-díjasoknak biztosítja a tudományterületek egymásra hatásának lehetőségét, hanem a jövő ösztöndíjasainak is, doktoranduszhallgatóknak is lehetőségük lesz csatlakozni ehhez a tudományos műhelyhez.

A klub hagyományos funkciói mellett kulturális, közéleti-társadalmi összejöveteleknek is teret ad majd. „A hangsúly azon van, hogy tanuljunk egymástól, ahogy Szabó Gábor rektor, a Bolyai-díj Alapítvány Kuratóriumának elnöke előadásában fogalmazott, lehet beszélni a kollektív intellektusról, kollektív szándékról – bízunk benne, hogy ez a kollektív tudás a kutatóegyetemi pályázat keretében is összpontosul” – összegzett Görög Márta.

„Több mint fél évvel ezelőtt merült fel a Bolyai-klub létrehozásának igénye, amikor az Állam- és Jogtudományi Karon indult TÁMOP-pályázat kapcsán Görög Márta tanárnő megkeresett, hogy a Szegedi Akadémiai Bizottság támogatná-e ezt a kezdeményezést. Természetesen nagy örömmel álltunk mellé egyrészt azért, mert Magyarországon a legmagasabb és legelismertebb kutatói ösztöndíjról van szó, másrészt Szegeden a Bolyai név különösen sokat jelent" – nyilatkozta Dékány Imre, a SZAB elnöke. Az akadémikus hozzátette: nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy a SZAB keretein belül hozhatták létre a Bolyai-klubot, melynek tevékenységében számos tudományterület együttműködését, a multidiszciplináris információcserét is tetten érhetik majd.

A Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma a kiemelkedő kutatás-fejlesztési teljesítmény ösztönzésére és elismerésére adományozza a díjat. A Bolyai János Kutatási Ösztöndíjban részesülők közül számosan az MTA SZAB hatásköri területéhez tartozó kutató intézményben fejtik ki tevékenységüket (2006 és 2010 között a Szegedi Tudományegyetem összesen 75 fő ösztöndíjast adott). Sokan közülük több alkalommal is elnyerték az ösztöndíjat.

Az Információs Társadalom jogi alprogram keretében, az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának szervezésében megrendezett tudományos tanácskozáson Perczel András akadémikus, a 2011. év Bolyai-díjasa is előadást tartott. A jogi mellett élet-, természet- és társadalomtudományi témában zajló szekcióelőadásokon az érdeklődők az információs társadalom ihlette diskurzusokból kaphattak ízelítőt.

 

SZEGY

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. január 09.

SZEM_2018_dekanok_nyito

Mi a szegedi egyetem küldetése? A 2000-ben született 12 karú szegedi universitas kari vezetőinek válaszai az SZTE honlapján a Pillanatfölvétel a dékánoktól interjúsorozatban olvashatóak. Ezekre épül a Szegedi Egyetem Magazin alábbi összeállítása, amely az SZTE 12 karának hasonlóságait, az összetartó és előre vivő erőket villantja föl.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 20.
  18:00 - 19:00
  Születni kell a vezetésre vagy az tanulható? Ha születni kell rá, miért tanítjuk? Mi teszi sikeressé a 21. század vezetőit? Mit üzen Dzsingisz kán és Steve Jobs a ma vezetőinek? Mi a vezetés felelőssége? Mi a morál, az etika szerepe a vezetésben? Mit hoz a jövő, hogyan alkalmazkodik a változáshoz a (tudás)társadalom? Hogyan alakítja a munka és az iskola világát, mindennapi életünket az AI (mesterséges intelligencia), a VR (virtuális valóság), az AR (kiterjesztett valóság) és az 5G? Izgalmas kérdések, hiteles válaszok - vendégünk dr. Baráth Tibor, a Szegedi Tudományegyetem Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézetének igazgatója!
 • május 20.
  18:30 - 19:30
  Joe Vitone-nal Kis Péter beszélget a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumban is kiállított képeiről. "Joe Vitone 'Családi felvételek: Portrék az amerikai rozsdaövezetből' című sorozata az alkotó az ohiói Akronben és környékén élő családtagjairól készült. Az 1998 óta készülő anyag az amerikai rozsdaövezet (az USA észak-keleti, egykori nagyipari régiója) munkásosztálybeli közösségeiben élők személyes kapcsolatainak alakulását dokumentálja. Vitone a képeket nyári látogatásai alkalmával készíti, és olyan családi ünnepekkel, házasélettel, válással, függőséggel, munkanélküliséggel vagy gyermekszületéssel kapcsolatos pillanatokat örökít meg, melyek az egész országban részei a családi életnek." (Theresa Bembnister, segédkurátor, Akron Művészeti Múzeum) Joe Vitone dokumentarista fotóművész és oktató a texasi Austin városából. Művei főként nagyformátumú portrék és az Egyesült Államokban készült tájképek, panorámaképein pedig különböző kultúrák hagyományait vizsgálja. Hagyományos és digitális fotográfiával, illetve elektronikus médiával kapcsolatos kurzusokat tart a St. Edwards Egyetemen. Elnyerte a National Endowment for the Arts ösztöndíját, Fulbright-ösztöndíjasként pedig Costa Ricában dolgozott egy családi gazdálkodással kapcsolatos projekten. Számos kiállítása volt többek között a New York University-n, a Limában található Perui-Észak-amerikai Kulturális Intézetben, a portlandi Oregon Fotóművészeti Központban és a Houstoni Fotográfiai Központban. Fotói részét képezik a Clevelandi Művészeti Múzeum, a Kreatív Fotográfiáért Központ, a Houstoni Szépművészeti Múzeum és a Smithsonian Intézet Amerikai Történelem Múzeuma gyűjteményének. American Corner fotópályázata: Parafrázis Fotópályázat / Paraphrase Photo Contest https://www.facebook.com/events/856167818100087/
 • május 21.
  14:00 - 18:00
  A SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék a Bonni Egyetem Médiatudományi Tanszékével közösen nemzetközi workshopot szervez május 21-én Screen Cultures címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 • május 21.
  17:00 - 18:00
  Pászka Imre professzorral, a SZAB Szociológiai Munkabizottság alapító elnökével 70. születésnapja és készülő kötete kapcsán beszélget Jancsák Csaba a SZAB Szociológiai Munkabizottság elnöke és Dávid Benjámin hallgató.
 • május 21.
  19:30 - 20:30
  A Bharatanatyam Dél-India klasszikus tánca, amely leszármazottja a több évezredes múltra visszatekintő templomi táncosnők, a dévadászik művészetének. A 20. században a Bharatanatyam színpadi műfajjá vált. A táncos a zene, tánc, színészet és költészet egységét hivatott megidézni, hogy ezzel spirituális magasságokba emelje nézőjét és önmagát. Subhashini Goda indiai származású táncművész, tánctanár; Erasmus Mundus – Choreomundus ösztöndíjat nyert táncelmélet és -gyakorlat, illetve kulturális örökség témakörben, jelenleg az SZTE BTK Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszéken folytatja tanulmányait. Egyéni táncelőadások, valamint csoportos tradicionális és kortárs táncdrámák kimagasló előadója és alkotója. Többszörös szakmai elismerésben részesült: 2013-ban és 2014-ben legjobb előadói díjat, valamint kiváló táncművész minősítést kapott. A Kala Sangam Tánccsoport 2003 óta működik Szegeden. A tánccsoport vezetője, Kiss Tímea Somi Panninál kezdte, majd Indiában folytatta tanulmányait Anuradha Shinde tanárnőnél és Adyar K. Lakshman táncmesternél. Tanítványaival számos fellépésen, fesztiválon vettek részt, adtak önálló táncestet. A fellépők csoportos és szóló tánckoreográfiákat adnak elő, mely alkalmon az összes tánccsoport megmutatja magát, magyar és indiai származású tanítványok egyaránt. Belépőjegy elővételben és SZTE diákigazolvánnyal 990 Ft, a rendezvény napján 1300 Ft