SZTE Info

Új klub alakult: egymástól is tanulnak a Bolyai-díjasok

Pénteken bejelentették a Bolyai-ösztöndíjasok szegedi klubjának létrehozását a Szegedi Akadémia Bizottság (SZAB) székházában tartott konferencián, melyen a szegedi egyetemen zajló Információs Társadalom projekt jogi alprogramjának szakemberei, valamint az MTA Bolyai-ösztöndíjas szegedi kutatói tartottak előadásokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az első lépés – így jellemezte a tudományos tanácskozást Görög Márta, az SZTE ÁJTK docense, MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjas, a Bolyai-klub ötletgazdája. Az MTA SZAB Bolyai Klub kezdeményezés célja, hogy a Szegedi Akadémiai Bizottságának (SZAB) illetékességi területén tevékenykedő Bolyai-ösztöndíjas kutatók kapcsolataikat egy szellemi műhely létrehozásával szorosabbá fűzhessék. A műhely klubszerű működésével elősegítené a tagok, valamint vendégeik tudományos, közéleti, intellektuális összetartozását, folytatva ezzel az országos hatáskörű Bolyai-klub által megkezdett hagyományt.

bolyai_osztondij
Fotó: Gémes Sándor
A Bolyai-ösztöndíjasok a legkülönfélébb kutatási területeken fejtik ki tevékenységüket, melyek tematikája olykor kapcsolódhat is egymáshoz, máskor csupán ihletet nyújtanak a másik számára – fogalmazott Görög Márta. Hozzátette: kollegiális, szakmai, tudományos műhely létrehozása lebegett a szemük előtt, ami nem pusztán a jelenlegi Bolyai-díjasoknak biztosítja a tudományterületek egymásra hatásának lehetőségét, hanem a jövő ösztöndíjasainak is, doktoranduszhallgatóknak is lehetőségük lesz csatlakozni ehhez a tudományos műhelyhez.

A klub hagyományos funkciói mellett kulturális, közéleti-társadalmi összejöveteleknek is teret ad majd. „A hangsúly azon van, hogy tanuljunk egymástól, ahogy Szabó Gábor rektor, a Bolyai-díj Alapítvány Kuratóriumának elnöke előadásában fogalmazott, lehet beszélni a kollektív intellektusról, kollektív szándékról – bízunk benne, hogy ez a kollektív tudás a kutatóegyetemi pályázat keretében is összpontosul” – összegzett Görög Márta.

„Több mint fél évvel ezelőtt merült fel a Bolyai-klub létrehozásának igénye, amikor az Állam- és Jogtudományi Karon indult TÁMOP-pályázat kapcsán Görög Márta tanárnő megkeresett, hogy a Szegedi Akadémiai Bizottság támogatná-e ezt a kezdeményezést. Természetesen nagy örömmel álltunk mellé egyrészt azért, mert Magyarországon a legmagasabb és legelismertebb kutatói ösztöndíjról van szó, másrészt Szegeden a Bolyai név különösen sokat jelent" – nyilatkozta Dékány Imre, a SZAB elnöke. Az akadémikus hozzátette: nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy a SZAB keretein belül hozhatták létre a Bolyai-klubot, melynek tevékenységében számos tudományterület együttműködését, a multidiszciplináris információcserét is tetten érhetik majd.

A Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma a kiemelkedő kutatás-fejlesztési teljesítmény ösztönzésére és elismerésére adományozza a díjat. A Bolyai János Kutatási Ösztöndíjban részesülők közül számosan az MTA SZAB hatásköri területéhez tartozó kutató intézményben fejtik ki tevékenységüket (2006 és 2010 között a Szegedi Tudományegyetem összesen 75 fő ösztöndíjast adott). Sokan közülük több alkalommal is elnyerték az ösztöndíjat.

Az Információs Társadalom jogi alprogram keretében, az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának szervezésében megrendezett tudományos tanácskozáson Perczel András akadémikus, a 2011. év Bolyai-díjasa is előadást tartott. A jogi mellett élet-, természet- és társadalomtudományi témában zajló szekcióelőadásokon az érdeklődők az információs társadalom ihlette diskurzusokból kaphattak ízelítőt.

 

SZEGY

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. július 09.

Kiemelt_Medicina_Juhasz_A

Kóboroljuk be, fedezzük fel Európát Juhász Árpáddal! A nyári vakáció startjánál a magyar geológust, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakját a 90. Ünnepi Könyvhét szegedi programján bemutatott legújabb könyvéről, az Egzotikus Európáról kérdeztük. Kíváncsiak voltunk a kiadványt gondozó Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója és a szerkesztő véleményére is.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 8. 08:00 - 26. 16:00
  Az Intézet munkatársai tantermi órákon nyújtanak betekintést a magyar büntetőjog elméletébe. A nyári program célja nem csupán az elméleti ismeretek megalapozása, hanem a gyakorlati tapasztalatszerzés is. Így a programot igazságügyi orvostanhoz kötődő boncolás, bírósági tárgyalás-szimuláció és intézménylátogatások színesítik. A kínai hallgatók ellátogatnak – többek között – a Szegedi Fegyház-és Börtön I. számú objektumába, és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra is.
 • július 14. 08:00 - augusztus 10. 16:00
  A magyar nyelv alapjait és szabályait öt különböző szinten 90 perces órákon sajátíthatják el a világ több pontjáról érkező résztvevők. A nyelvórák mellett kirándulások, nemzetközi est és számos érdekes előadás várja a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődőket. A tanfolyam résztvevői Szeged látnivalói mellett Budapestre és Ópusztaszerre is ellátogatnak, így is ismerkedve a magyar kultúrával.
 • július 15. 08:00 - 19. 23:59
 • július 24. 17:00 - 25. 05:00
  Részletes program: 17:00 Pont Ott Warm Up Parti GNU-val. 19:00 Carson Coma koncert. 19:50 Egyetemi köszöntő. 20:00 Hivatalos felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése. 20:30 Supernem koncert. 22:00 Pont Ott Parti After Buli a JATE Klubban és a teraszán.
 • július 27. 10:00 - 28. 20:00