SZTE Info

Újjászületik az Universitas Szimfonikus Zenekar

Az Universitas Szimfonikus Zenekart Gyimóthi Zoltán és Ambrus Gergely hívta ismét életre 2005-ben. Azóta nagy sikerrel koncertezik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) együtteseként: Gyüdi Sándor alapító karmester munkáját viszik tovább, együttműködnek a Szegedi Egyetemi Színházzal (SZESZ), sőt, olykor Indiana Jones-t is megidézik. A zenekar folyamatosan újjászületik: új tagokat vár. A tervekről Gyimóthi Zoltán karmester beszélt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– 2005-ben indította újra az Universitas Szimfonikus Zenekart. Mi motiválta?

– Gyerekkorom óta, amióta zenét tanultam, szerettem volna szimfonikus zenekarban játszani. Ám Szegeden nem volt lehetőségem amatőr csapathoz csatlakozni. Az egyetemen 1992-es kezdettel működött egyetemi szimfonikus zenekar, ezért arra gondoltam: újjá kellene alakítani. Kíváncsi voltam, van-e érdeklődés egy ilyen kezdeményezésre.

 

– Gyüdi Sándor irányította a kilencvenes években a zenekart, az ő munkáját viszik tovább. Hogyan kapcsolódnak hozzá, a Liszt Ferenc-díjas karmesterhez, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójához, a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezető karmestere és művészeti vezetőjéhez, a Vaszy Viktor Kórus vezető karnagyához?

– Vannak olyan tagjaink most is, akik a régi zenekarban is játszottak. Az újjáalakuló koncertünkön Gyüdi Sándort kértük föl, hogy mondjon ünnepi beszédet, így a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatala dísztermében ő nyitotta meg a zenekar életének új korszakát.

 Universitas Szmfonikus Zenekar


– Egyesületként működik az Universitas Szimfonikus Zenekar. Hogyan kötődik a Szegedi Tudományegyetemhez?

– Öntevékeny csoportként bejegyezve kapcsolódunk a szegedi egyetemhez. Az SZTE Kulturális Irodája támogat minket erkölcsileg, és anyagilag is, így rendezhetünk koncerteket.

 

– Egyetemi csapatként gyakran cserélődnek a tagok. Hogyan születik újjá a zenekar, hogy az újabb és újabb váltás ne menjen a minőség rovására?

– Mindig csodáltam a Szegedi Egyetemi Énekkart: törzstagságuk nagy része félévente cserélődik; a mi zenekarunk ilyen formában nem tudna működni. Nálunk is jönnek új tagok, de egy nagyjából harminc zenészből álló magra lehet hosszú távon építeni. Ők Szegeden maradnak és itt sikerül állást találniuk, így részt vehetnek továbbra is a zenekar munkájában. Az állandó vándorlást ezért túl tudjuk élni.

 

– A honlapján az „amatőr” jelzőt viseli a zenekar. Mit jelent ez?

– A tagok nagy részének nem hivatása a zene, nem ebből diplomázott, de hobbi szinten zenél nálunk. Sokan vannak közülünk olyanok, akik azért más együttesekben is játszanak.

 

– Szimfonikus zenekar lévén az együttes klasszikus zenét játszik, ám a repertoárba bekerültek az Indiana Jones-filmek és a Rózsaszín Párduc dalai is.

– Nyitni kell mindig a közönség felé. Ezért döntöttünk úgy az elmúlt években, hogy repertoárra tűzünk olyan filmzenéket, amelyek talán a fiatalság körében népszerűbbek.

 

– A koncertezés mellett együttműködtök a Szegedi Egyetemi Színházzal (SZESZ) is.

– A SZESZ-szel egy éve kezdődött kapcsolat, pedig lassan egy évtizede működik ez a csoport. Elmentem az egyik előadást megnézni, és annyira megtetszett, amit ott láttam, hogy beszéltem az együttes vezetőjével, és arra jutottunk: alkosson valamit a két együttes közösen is. Ebből lett a Két bors ökröcske című zenés mesejáték, amit 2011-ben több mint ezer gyermek látott már.

 

– Mozgalmasan telt az ősz. Milyen tervekkel kezdi az új évet a szimfonikus zenekar?

– Három koncertet adtunk novemberben, most pihenő időszak következik. Tavasszal szeretnénk az egyetemi színházzal műsoron tartani a Két bors ökröcskét, május környékén pedig – szokás szerint – újabb koncerttel készülünk, ahol Ravel, Bizet és Dvorák műveiből válogatunk.


A szegedi Universitas Szimfonikus Zenekar vonós hangszeresek jelentkezését várja az együttesbe. Jelentkezni a csatlakozom@szimfonikusok.hu e-mail címen lehet. További információ a zenekar honlapján olvasható.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. január 09.

SZEM_2018_dekanok_nyito

Mi a szegedi egyetem küldetése? A 2000-ben született 12 karú szegedi universitas kari vezetőinek válaszai az SZTE honlapján a Pillanatfölvétel a dékánoktól interjúsorozatban olvashatóak. Ezekre épül a Szegedi Egyetem Magazin alábbi összeállítása, amely az SZTE 12 karának hasonlóságait, az összetartó és előre vivő erőket villantja föl.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 20.
  18:00 - 19:00
  Születni kell a vezetésre vagy az tanulható? Ha születni kell rá, miért tanítjuk? Mi teszi sikeressé a 21. század vezetőit? Mit üzen Dzsingisz kán és Steve Jobs a ma vezetőinek? Mi a vezetés felelőssége? Mi a morál, az etika szerepe a vezetésben? Mit hoz a jövő, hogyan alkalmazkodik a változáshoz a (tudás)társadalom? Hogyan alakítja a munka és az iskola világát, mindennapi életünket az AI (mesterséges intelligencia), a VR (virtuális valóság), az AR (kiterjesztett valóság) és az 5G? Izgalmas kérdések, hiteles válaszok - vendégünk dr. Baráth Tibor, a Szegedi Tudományegyetem Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézetének igazgatója!
 • május 20.
  18:30 - 19:30
  Joe Vitone-nal Kis Péter beszélget a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumban is kiállított képeiről. "Joe Vitone 'Családi felvételek: Portrék az amerikai rozsdaövezetből' című sorozata az alkotó az ohiói Akronben és környékén élő családtagjairól készült. Az 1998 óta készülő anyag az amerikai rozsdaövezet (az USA észak-keleti, egykori nagyipari régiója) munkásosztálybeli közösségeiben élők személyes kapcsolatainak alakulását dokumentálja. Vitone a képeket nyári látogatásai alkalmával készíti, és olyan családi ünnepekkel, házasélettel, válással, függőséggel, munkanélküliséggel vagy gyermekszületéssel kapcsolatos pillanatokat örökít meg, melyek az egész országban részei a családi életnek." (Theresa Bembnister, segédkurátor, Akron Művészeti Múzeum) Joe Vitone dokumentarista fotóművész és oktató a texasi Austin városából. Művei főként nagyformátumú portrék és az Egyesült Államokban készült tájképek, panorámaképein pedig különböző kultúrák hagyományait vizsgálja. Hagyományos és digitális fotográfiával, illetve elektronikus médiával kapcsolatos kurzusokat tart a St. Edwards Egyetemen. Elnyerte a National Endowment for the Arts ösztöndíját, Fulbright-ösztöndíjasként pedig Costa Ricában dolgozott egy családi gazdálkodással kapcsolatos projekten. Számos kiállítása volt többek között a New York University-n, a Limában található Perui-Észak-amerikai Kulturális Intézetben, a portlandi Oregon Fotóművészeti Központban és a Houstoni Fotográfiai Központban. Fotói részét képezik a Clevelandi Művészeti Múzeum, a Kreatív Fotográfiáért Központ, a Houstoni Szépművészeti Múzeum és a Smithsonian Intézet Amerikai Történelem Múzeuma gyűjteményének. American Corner fotópályázata: Parafrázis Fotópályázat / Paraphrase Photo Contest https://www.facebook.com/events/856167818100087/
 • május 21.
  14:00 - 18:00
  A SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék a Bonni Egyetem Médiatudományi Tanszékével közösen nemzetközi workshopot szervez május 21-én Screen Cultures címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 • május 21.
  17:00 - 18:00
  Pászka Imre professzorral, a SZAB Szociológiai Munkabizottság alapító elnökével 70. születésnapja és készülő kötete kapcsán beszélget Jancsák Csaba a SZAB Szociológiai Munkabizottság elnöke és Dávid Benjámin hallgató.
 • május 21.
  19:30 - 20:30
  A Bharatanatyam Dél-India klasszikus tánca, amely leszármazottja a több évezredes múltra visszatekintő templomi táncosnők, a dévadászik művészetének. A 20. században a Bharatanatyam színpadi műfajjá vált. A táncos a zene, tánc, színészet és költészet egységét hivatott megidézni, hogy ezzel spirituális magasságokba emelje nézőjét és önmagát. Subhashini Goda indiai származású táncművész, tánctanár; Erasmus Mundus – Choreomundus ösztöndíjat nyert táncelmélet és -gyakorlat, illetve kulturális örökség témakörben, jelenleg az SZTE BTK Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszéken folytatja tanulmányait. Egyéni táncelőadások, valamint csoportos tradicionális és kortárs táncdrámák kimagasló előadója és alkotója. Többszörös szakmai elismerésben részesült: 2013-ban és 2014-ben legjobb előadói díjat, valamint kiváló táncművész minősítést kapott. A Kala Sangam Tánccsoport 2003 óta működik Szegeden. A tánccsoport vezetője, Kiss Tímea Somi Panninál kezdte, majd Indiában folytatta tanulmányait Anuradha Shinde tanárnőnél és Adyar K. Lakshman táncmesternél. Tanítványaival számos fellépésen, fesztiválon vettek részt, adtak önálló táncestet. A fellépők csoportos és szóló tánckoreográfiákat adnak elő, mely alkalmon az összes tánccsoport megmutatja magát, magyar és indiai származású tanítványok egyaránt. Belépőjegy elővételben és SZTE diákigazolvánnyal 990 Ft, a rendezvény napján 1300 Ft