Bezár

Hírarchívum

Újjászületik az Universitas Szimfonikus Zenekar

Újjászületik az Universitas Szimfonikus Zenekar

2011. december 30.
3 perc

Az Universitas Szimfonikus Zenekart Gyimóthi Zoltán és Ambrus Gergely hívta ismét életre 2005-ben. Azóta nagy sikerrel koncertezik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) együtteseként: Gyüdi Sándor alapító karmester munkáját viszik tovább, együttműködnek a Szegedi Egyetemi Színházzal (SZESZ), sőt, olykor Indiana Jones-t is megidézik. A zenekar folyamatosan újjászületik: új tagokat vár. A tervekről Gyimóthi Zoltán karmester beszélt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– 2005-ben indította újra az Universitas Szimfonikus Zenekart. Mi motiválta?

– Gyerekkorom óta, amióta zenét tanultam, szerettem volna szimfonikus zenekarban játszani. Ám Szegeden nem volt lehetőségem amatőr csapathoz csatlakozni. Az egyetemen 1992-es kezdettel működött egyetemi szimfonikus zenekar, ezért arra gondoltam: újjá kellene alakítani. Kíváncsi voltam, van-e érdeklődés egy ilyen kezdeményezésre.

 

– Gyüdi Sándor irányította a kilencvenes években a zenekart, az ő munkáját viszik tovább. Hogyan kapcsolódnak hozzá, a Liszt Ferenc-díjas karmesterhez, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójához, a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezető karmestere és művészeti vezetőjéhez, a Vaszy Viktor Kórus vezető karnagyához?

– Vannak olyan tagjaink most is, akik a régi zenekarban is játszottak. Az újjáalakuló koncertünkön Gyüdi Sándort kértük föl, hogy mondjon ünnepi beszédet, így a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatala dísztermében ő nyitotta meg a zenekar életének új korszakát.

 Universitas Szmfonikus Zenekar


– Egyesületként működik az Universitas Szimfonikus Zenekar. Hogyan kötődik a Szegedi Tudományegyetemhez?

– Öntevékeny csoportként bejegyezve kapcsolódunk a szegedi egyetemhez. Az SZTE Kulturális Irodája támogat minket erkölcsileg, és anyagilag is, így rendezhetünk koncerteket.

 

– Egyetemi csapatként gyakran cserélődnek a tagok. Hogyan születik újjá a zenekar, hogy az újabb és újabb váltás ne menjen a minőség rovására?

– Mindig csodáltam a Szegedi Egyetemi Énekkart: törzstagságuk nagy része félévente cserélődik; a mi zenekarunk ilyen formában nem tudna működni. Nálunk is jönnek új tagok, de egy nagyjából harminc zenészből álló magra lehet hosszú távon építeni. Ők Szegeden maradnak és itt sikerül állást találniuk, így részt vehetnek továbbra is a zenekar munkájában. Az állandó vándorlást ezért túl tudjuk élni.

 

– A honlapján az „amatőr” jelzőt viseli a zenekar. Mit jelent ez?

– A tagok nagy részének nem hivatása a zene, nem ebből diplomázott, de hobbi szinten zenél nálunk. Sokan vannak közülünk olyanok, akik azért más együttesekben is játszanak.

 

– Szimfonikus zenekar lévén az együttes klasszikus zenét játszik, ám a repertoárba bekerültek az Indiana Jones-filmek és a Rózsaszín Párduc dalai is.

– Nyitni kell mindig a közönség felé. Ezért döntöttünk úgy az elmúlt években, hogy repertoárra tűzünk olyan filmzenéket, amelyek talán a fiatalság körében népszerűbbek.

 

– A koncertezés mellett együttműködtök a Szegedi Egyetemi Színházzal (SZESZ) is.

– A SZESZ-szel egy éve kezdődött kapcsolat, pedig lassan egy évtizede működik ez a csoport. Elmentem az egyik előadást megnézni, és annyira megtetszett, amit ott láttam, hogy beszéltem az együttes vezetőjével, és arra jutottunk: alkosson valamit a két együttes közösen is. Ebből lett a Két bors ökröcske című zenés mesejáték, amit 2011-ben több mint ezer gyermek látott már.

 

– Mozgalmasan telt az ősz. Milyen tervekkel kezdi az új évet a szimfonikus zenekar?

– Három koncertet adtunk novemberben, most pihenő időszak következik. Tavasszal szeretnénk az egyetemi színházzal műsoron tartani a Két bors ökröcskét, május környékén pedig – szokás szerint – újabb koncerttel készülünk, ahol Ravel, Bizet és Dvorák műveiből válogatunk.


A szegedi Universitas Szimfonikus Zenekar vonós hangszeresek jelentkezését várja az együttesbe. Jelentkezni a csatlakozom@szimfonikusok.hu e-mail címen lehet. További információ a zenekar honlapján olvasható.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek