Bezár

Hírarchívum

könyvtari éjszaka

6. Könyvtári Éjszaka az Egyetemi Könyvtárban

6. Könyvtári Éjszaka az Egyetemi Könyvtárban

2011. március 01.
4 perc

Időutazás: Középkor

„Félre, könyvek, doktrinák, hív az édes dáridó!

2011. március 23. 18.00h - március 24. 02.00h

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A könyvtári éjszaka programfüzete itt letölthető

A
z elmúlt év Könyvtári Éjszakáján időutazók lettünk, hiszen arra vállalkoztunk, hogy mostantól évente egyszer, az év egy éjszakáján a távoli múlt híres korszakába repítsük a velünk utazókat. Míg az előző évben az ókorban jártunk, most a középkort célozzuk meg. Időutazás… egy olyan álom, amelyről szinte biztosan tudjuk, hogy megvalósulatlan és megvalósíthatatlan marad, mégis mindig újraálmodjuk. Egész kultúránkat átszövi ez a vágy, újságcikkek, könyvek és filmek hada szól erről, a történelmi múlt megismerésére vágyó turisták ezrei igazolják, hogy mindnyájan időutazók vagyunk. Igen, jó lenne visszamenni az időben, s megnézni, megtapintani azt s úgy, ahogy volt, megismerni, azt, ahogy valóban történt.

A
z Egyetemi Könyvtárral most ez megint lehetségessé válik. Persze nem egy viktoriánus pöfögő, rézveretes időgépet, vagy egy modernebb ide-oda tekergőző időalagutat, esetleg atomokra szétszedő és átalakító masinát gondoltunk ki, igazából még csak egy valamirevaló működő féregjáratunk sincs, hanem valami, ennél sokkal kézzelfoghatóbbat szeretnénk ajánlani vendégeinknek. A mostani könyvtári éjszakán is elutazunk egy történeti korszakba, úgy, hogy az utazó valóban részese lehessen az élménynek, hogy másutt jár, más korokban, más világokban, ahol más ruhákban, mást ettek, másról álmodtak egykori elődeink.

Tehát második utazásunk a középkorba visz el. Terveink szerint életre keltjük a katedrálisok korát, s elővarázsoljuk a komédiásoktól zsibongó középkori piacok hangulatát, megjelenítjük a páncélos lovagok és szende trubadúrok tarka világát. Szándékunk szerint megmutatjuk, hogy a baljóslatú komor középkori fellegek közül időnkint kisütött a Nap is, s egy-egy ádáz keresztes hadjárat ill. dühöngő pestisjárvány közt alkottak a tudósok, a támogatóra leltek a művészek, épültek a csodás templomok és kolostorok, ahol a szerzetesek remek kódexeket másoltak és díszítettek.


Úgy gondoltuk minderre, hogy e tikos időutazói vágyat kielégítsük, nagyszerű helyszín a Könyvtár, ahol a tudományok múltat felderítő sok-sok tapasztalata összehordva várja, hogy meglódítsa fantáziánkat.


Így 2011. március 23-ának estéjén, 18 órakor az Egyetemi Könyvtár – hagyományainknak megfelelően – nem zár be, ha nem éppen szélesebbre tárja kapuit az érdeklődők előtt, s ismét sok érdekességre és meglepetésre készülhet a látogató. Már hagyományosnak számító, kedvelt programjaink mellet a témából fakadó sok újdonságra, izgalmas megoldásokra számíthat a látogató: lesz kitűnő zene, rengeteg tréfás és komoly vetélkedő, középkori activity, egy kis komédia (el-elszórva itt-ott) míves és szórakoztató előadások tudós kollégáktól, remek kiállítások, titkokat felfedő túrák s még százféle ötlet, díszlet, jelmez és okító/szórakoztató sziporka.


Az Egyetemi Könyvtár munkatársai mindig örömmel és várakozással készülnek az esztendőnek e kitüntetett éjszakájára. Mindent megteszünk majd, hogy néha a lábára lépjen egy páncélos lovag, hogy felöklelje egy vásári komédiás, s hogy érezze a Fekete Halál nyomott levegőjét vagy szerzetesi zárka gyógyfüves illatát, vagy éppen, hogy elkápráztassák Önöket a csacsogó udvarhölgyek színes ruhái és elandalítsák az „udvari zenekar” könnyed dallamai…


Igen, látni fogják újra a régi igazságot: a könyvtárba jönni jó...

A könyvtári éjszaka programfüzete itt letölthető

A könyvtári éjszaka honlapja itt megtekinthető


* * *


A „Könyvtári Éjszaka” hagyományai közé tartozik az is, hogy felkarolunk, középpontba emelünk jelentős tudományos eseményeket, ezúttal a Kémia Nemzetközi Éve is témánk lesz (persze kis alkimista beütéssel). Hasonlóképpen lezáruló és teljesített nagy pályázatainkról is hírt adunk (TÁMOP 3.2.4-09/1-2010-0015), valamint bejelentjük ehhez kapcsolódó vagy önállóan fejlesztett új könyvtári szolgáltatásainkat.


Az idei Könyvtári Éjszaka egyben a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtára jelenleg futó TÁMOP pályázatának nyitórendezvénye. A rendezvény során előadáson foglaljuk össze a "24 óra - A minőségi oktatás és hozzáférés támogatása a szegedi felső-, és közoktatási intézmények könyvtáraiban." című, a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola könyvtárával konzorciumban megvalósítandó pályázat céljairól és eddigi eredményeiről. A pályázat eredményeként elsősorban elektronikus és tartalomszolgáltatásaink fognak jelentősen bővülni.

A projekt időtartama: 2010. december 1.-2011. november 30., az elnyert támogatás összesen 71 018 210 Ft.



 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek