honlap_kezdo

Több nappali tagozatos mester-hallgatója lesz a SZTE-nek

A Szegedi Tudományegyetemen 7841 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait szeptemberben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ez az alapképzésben 5% alatti csökkenést jelent a tavalyi gólyákhoz képest, ami megfelel az országos tendenciának. Az országos rangsorban évek óta az ELTE vezet, a második helyen pedig a Debreceni Tudományegyetem és a SZTE osztozik, szinte holtversenyben. Az idén a SZTE az ország harmadik legnépszerűbb egyeteme a jelentkezések és a gólyák száma alapján is: a felsőoktatásba felvettek 9%-a a SZTE-re kerül.

Kedvező, hogy nőtt azoknak a hallgatóknak a száma, akik nappali tagozaton kezdik meg mesterszakon a tanulmányaikat a SZTE-n – hangsúlyozza Dr. Szabó Gábor rektor – hiszen egy tudományegyetemen a mesterképzésnek kiemelt jelentősége van. A tanárszakokon ugyan nem sikerült jelentősen növelni a hallgatói létszámot, de már az is örvendetes, hogy nem folytatódik tovább a korábbi évekre jellemző csökkenő tendencia. Ugyancsak kedvező, hogy a műszaki és természettudományos képzések iránt kissé nő az érdeklődés.

A 7841 elsőéves hallgatóból államilag finanszírozott képzésre 5824-en, költségtérítéses képzésre 2017-en nyertek felvételt. Nappali tagozaton 6034, levelezőn 1706 gólya tanul majd. Alapképzésen 4638, mesterképzésen 1473, osztatlan képzésen 834, felsőfokú szakképzésben pedig 896 elsőéves hallgatója lesz a szegedi egyetemnek.

A legtöbb gólyát, 2004 főt a Természettudományi és Informatikai Kar üdvözölhet, őket követi a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar 1603 és a Bölcsészettudományi Kar 1397 elsőéves hallgatóval.

Nappali tagozaton a biológia és a jogász bizonyult a legnépszerűbb szaknak a SZTE-n 259, illetve 258 elsőéves hallgatóval. Általános orvosi tanulmányaikat 243-an kezdik meg szeptemberben. Gyógytornásznak 115 gólya tanul majd, a BTK legnépszerűbb szakja az anglisztika 114 elsőévessel. Gyógyszerész szakon 80 új hallgató lesz, a GTK-n a gazdálkodás és menedzser szak vezet 101 elsőévessel. Ugyancsak 101 fővel indul az első évfolyam a MK legnépszerűbb szakján, a műszaki menedzseren. A JGYPK-n alapképzésben a legtöbben, 90-en szociálpedagógiát tanulnak.

Azok, akik a felvételi eljárás keretében nem jutottak be választott szakjukra, a pótfelvételi eljárás keretében is próbálkozhatnak. A pótfelvételi kérelem postára adásának határideje 2011. augusztus 9, az Oktatási Hivatal 1443 Budapest, Pf. 220. postacímre.

A SZTE által a pótfelvételi keretében meghirdetett szakokról a www.u-szeged.hu/felvetelizoknek/potfelveteli honlapon találnak információkat.

 


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés