Bezár

Hírarchívum

Huszonkettőre bővült a Szegedi Tudományegyetem klaszterkapcsolatainak száma

Huszonkettőre bővült a Szegedi Tudományegyetem klaszterkapcsolatainak száma

2011. június 30.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem magas szintű szakmai és képzési kompetenciája és kiterjedt kapcsolatrendszere révén kiválóan alkalmas a hálózatok egy sajátos formájában a klaszterekben való szerepvállalásra. A klaszterekkel való együttműködés egyik legfőbb előnye, hogy az egyetem keretein belül felfedezett pilot szintű kutatási eredményeknek új piacokat tudnak keresni, ezáltal biztosítani tudják az eredmények jobb hasznosítását. A Szegedi Tudományegyetem több klaszterrel is kapcsolatba került az elmúlt évek során, érdemi együttműködést 22-vel alakított ki.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A kutatás-fejlesztési projektek komplexitása, a tudományterületek határainak összemosódása, a piaci igények és a kutatási célok összeegyeztetésének fontossága, de a magas költségek is összefogásra késztetik a szervezeteket. Az együttműködések egyik sajátos formája a klaszter, melyben önálló cégek, intézmények hálózatos formában működnek együtt, kooperációjuk alapja hosszú távú érdekeik azonossága, és a közösen végzett tevékenységeik költségcsökkentő, hatékonyságot növelő hatása. A klaszterek működése során az egyetemi szerepvállalás mind gazdasági, mind társadalmi szempontból jelentős, az egyetem képzési kompetenciáira felfűzhető klasztertevékenységek meghatározhatják az egyetem további oktatási irányait.

A TÁMOP 4.2.1.-08/1-2008-0002 számú „Tudáshasznosulást, tudástranszfert szolgáló eszköz- és feltételrendszer kialakítása, fejlesztése a Szegedi Tudományegyetemen és a Dél-alföldi régióban” című pályázat keretében tovább fejlesztették az Egyetem klaszter-kapcsolatait. A Szegedi Tudományegyetem, klaszterekben való munkája során képes arra, hogy kihasználva magas szintű szakmai és képzési kompetenciáit, valamint széleskörű kapcsolatrendszerét, további belföldi és külföldi együttműködéseket alakítson ki, ezáltal rendszeresen új kutatásokat végezzen, melynek eredményeit a klaszter tagjaival közösen képes hasznosítani. A klaszterek munkájában való szerepvállalás egyik legfontosabb előnye, hogy egyes, az egyetem égisze alatt felfedezett pilot szintű kutatási eredményeknek új piacot keresnek és találhatnak, így eredményeik magasabb szinten hasznosíthatóvá válnak. Az SZTE oktatási potenciálja a szoftveripar, biotechnológia, környezetipar, egészségipar, megújuló energia területén a legerősebb. Ezeken a területeken az egyetemi egységek jelentős hozzáadott értékű munkát végeznek a klaszterek tevékenységében. A Szegedi Tudományegyetem az elmúlt években 22 klaszterrel került kapcsolatba, melyek közül 20 a Dél – alföldi régióban található, ugyanakkor szerepet vállal 1 budapesti- és 1 balatonfüredi székhelyű klaszterben is.

A hivatalos sajtóközlemény innen tölthető le

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek