csr2

Közönségdíjas lett az SZTE TIK Zöld Kommandója

Elnyerte a közönségdíjat a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjának az önkéntességet és a környezettudatos szemléletet összekapcsoló Zöld Kommandó elnevezésű akciója a legjobb társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos hazai kezdeményezéseket bemutató kiállításon, a CSR Piacon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Az SZTE TIK a CRS Piac kiállításon
Az SZTE TIK a CSR Piac kiállításon - Galéria

A Követ Egyesület immár második alkalommal rendezte meg június 2-án a legjobb társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos hazai kezdeményezéseket bemutató kiállítást, a CSR Piacot. A Millenárison az SZTE TIK olyan cégek társaságában vett részt, mint a Coca Cola, a Mol, a Richter vagy az OTP. A rendezvény látogatói a közönségszavazáson a számukra leginkább tetsző három kezdeményezést választhatták ki, s a legtöbb voksot végül az SZTE TIK által 2011 januárjában indított Zöld Kommandó kapta.

A kommandó elsőként a Gazdasági és Műszaki Főigazgatóság Rákóczi téri épületében lendült akcióban. A kezdeményezésben résztvevő önkéntesek először felmérték a problémás területeket, majd kidolgozták a lehetséges megoldásokat és az ütemtervet az 1960-as években épült irodák zöldebbé és kellemesebbé tételére. Másfél nap alatt kipakolták a háromszintes főigazgatóságról a fölösleges bútorokat, az Egyetemi Füvészkertbe költöztették az ápolásra szoruló növényeket, új, hatékonyabb archiválási rendszert dolgoztak ki, és újratervezték a szelektív hulladékgyűjtők elhelyezését. A folyósokra útbaigazító táblák, az irodai gépekre, elektromos berendezésekre az energiatakarékosságra figyelmeztető feliratok, a mosdókba, teakonyhákba környezettudatos konyhai tisztítószerek kerültek. Számos helyiség kifestettek, újjászületett a tárgyaló, a közösségi tér és az igazgatói váró.



SZTE_TIK-CSR1Az önkéntesek második alkalommal az SZTE Egyetemi Füvészkertben csaptak le. A több tucat résztvevő lecsiszolt és lakozott kéttucatnyi padot, kifestett két helyiséget, virágokat ültetett és rendbe rakta a botanikus kert egyik pergoláját. A Zöld Kommandó persze körbe járta az irodákat is, hogy segítséget nyújtsanak az elektromos berendezések energiafogyasztásának csökkentéséhez. A számítógépekre és nyomtatókra kikerülnek a kikapcsolásukra figyelmeztető feliratok, a termosztátok alá pedig a kérés, télen ne tekerjék 20 fok fölé a fűtést.

A tervek szerint negyedévente megszervezendő akció célja a környezettudatos szemlélet népszerűsítése, az energiatakarékos megoldások elterjesztése, s egyben a kiszemelt egyetemi egységek otthonosabbá tétele. Az SZTE TIK munkatársai szeretnék, ha a jövőben a célba vett és zöldülésre ítélt egységeket az egyetemi polgárok közösen választanák ki.


 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés