2024. március 28., csütörtök

tik_kezdo

Vezető kutatási szakértők tanácskoztak Szegeden

Idén a Szegedi Tudományegyetemen tartották a magyar EU-elnökség hivatalos rendezvényeként az Euro-Mediterrán Kutatási Együttműködési Monitoring Bizottság (MoCo) 15. ülését. A tanácskozáson 20 ország – az Európai Unió és a Mediterrán Unió tagországainak – vezető szakértői vettek részt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A június 23-24-én az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban megrendezett angol és francia nyelvű találkozón az euro-mediterrán K+F+I és tudományos együttműködések kérdései, stratégiai fejlesztési irányvonalak kerültek szóba.

A tanácskozáson az európai és mediterrán régió húsz országának – Algéria, Ausztria, Horvátország, Ciprus, Egyiptom, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Izrael, Olaszország, Libanon, Málta, Marokkó, Palesztina, Portugália, Románia, Spanyolország, Tunézia, Törökország – tudományos kutatásban és technológiai fejlesztésben illetékes miniszterei, nemzetközi szaktekintélyei, az Európai Bizottság, az EU Európai Külügyi Szolgálat, az Európai Finanszírozási Bank delegáltjai, valamint a Mediterrán Unió főigazgató-helyettese és a MIRA-projekt (Mediterranean Innovation and Research Co-ordination Action) felelősei vettek részt.

Jelen volt többek között Ilan Chet, a Mediterrán Unió főigazgató-helyettese, Philippe Froissard, az EB kutatási és innovációs főigazgatója, Robák Ferenc, a Külügyminisztérium kormánybiztosa, Dux László, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára, Trócsányi László nagykövet és Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

tik

Az ülésen az Európai Bizottság, valamint a Földközi-tenger két partján fekvő országok, kutatóintézetek folyamatban levő és tervezett többoldalú kezdeményezéseinek áttekintésére került sor. A találkozó egyedülálló lehetőséget biztosított arra is, hogy a Szegedi Tudományegyetemen folytatott tevékenységek és lehetőségek megmutatkozzanak a résztvevők felé, illetve az universitas számára a mediterrán térség országaival új együttműködési lehetőségek perspektívái nyíljanak meg – hangsúlyozta Pálfi György, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója. Hozzátette: külön előadásban ismertették a szegedi egyetem kutatás-fejlesztési tevékenységét.

Az előadások között szerepelt sok más mellett a mediterrán térség részvétele az Európai Bizottság hetedik keretprogramjában (FP7), valamint a Mediterrán Unió új projektjei. A vitában központi helyet foglaltak el az euró-mediterrán térség együttműködésének alapelvei.

A találkozón számos következtetést fogalmaztak meg a résztvevők. Leszögezték például, hogy a MoCo támogatja az innovációra irányuló regionális kezdeményezéseket. A szervezet kifejezte igényét egy a mediterrán térség számára létrehozott ERA-NET iránt. A MoCo kéri az Európai Bizottságot, hogy kezdeményezzen társadalmi feladatokat a mediterrán térségben meghatározott tevékenységeken keresztül. A szervezet továbbá támogatja, hogy az Európai Bizottság szervezzen konferenciát a mediterrán térségbeli országok együttműködésének növelésére – összegezte a tapasztalatokat Pálfi György.

A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi színvonalú tudományos teljesítménye és kiemelkedő nemzetközi kapcsolatrendszere is hozzájárult ahhoz, hogy az ülésnek Szeged adott otthont. A SZTE határozott célja, hogy az európai kapcsolatrendszerének bővítése során az angol és német mellett erőteljesen fejlessze a mediterrán térséggel való együttműködést is. A már meglévő francia, olasz, spanyol közös oktatási, kutatási projektek jó alapot biztosítanak ehhez.

 

Arany Mihály

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés