2024. március 28., csütörtök

kommando-kezdo

Újra akcióba lendült az SZTE TIK Zöld Kommandója

Újra akcióba lendült az SZTE TIK Zöld Kommandója, pénteken délután több mint harminc önkéntes kezdett neki az Egyetemi Füvészkert csinosításának, ahol egy hét múlva szombaton rendezik az első esküvőt.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az egyetemi oktatók és hallgatók lecsiszoltak és lakoztak kéttucatnyi padot, kifestettek két helyiséget, virágokat ültettek és rendbe rakják a botanikus kert egyik pergoláját, ahol néhány nap múlva az SZTE két polgára mondja majd ki a boldogító igent.

A Zöld Kommandó persze körbe járta az irodákat is, hogy segítséget nyújtsanak az elektromos berendezések energiafogyasztásának csökkentéséhez. A számítógépekre és nyomtatókra kikerülnek a kikapcsolásukra figyelmeztető feliratok, a termosztátok alá pedig a kérés, télen ne tekerjék 20 fok fölé a fűtést.

Zoldkommando1Az SZTE TIK által létrehozott Zöld Kommandó célja a környezettudatos szemlélet népszerűsítése, az energiatakarékos megoldások elterjesztése, s egyben a kiszemelt egyetemi egység otthonosabbá tétele.

A kommandó elsőként 2011 januárjának végén a Gazdasági és Műszaki Főigazgatóság Rákóczi téri épületében lendült akcióba. A kezdeményezésben résztvevő önkéntesek először felmérték a problémás területeket, majd kidolgozták a lehetséges megoldásokat és az ütemtervet az 1960-as években épült irodák zöldebbé és kellemesebbé tételére. Másfél nap alatt kipakolták a háromszintes főigazgatóságról a fölösleges bútorokat, az Egyetemi Füvészkertbe költöztették az ápolásra szoruló növényeket, új, hatékonyabb archiválási rendszert dolgoztak ki, és újratervezték a szelektív hulladékgyűjtők elhelyezését. A folyósokra útbaigazító táblák, az irodai gépekre, elektromos berendezésekre az energiatakarékosságra figyelmeztető feliratok, a mosdókba, teakonyhákba környezettudatos konyhai tisztítószerek kerültek. Számos helyiség kifestettek, újjászületett a tárgyaló, a közösségi tér és az igazgatói váró.

A környezettudatos viselkedést népszerűsítő akciót már komoly szakmai elismerést is kapott: beválogatták a legjobb társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos hazai kezdeményezéseket bemutató kiállításra, a CSR Piacra. A magyar EU-elnökség hivatalos kísérőrendezvényeként megszervezett kiállításon június 2-án a Millenárison az SZTE TIK olyan cégek társaságában mutatkozik be mint a Coca Cola, a Mol, a Richter vagy az OTP.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés