A kutatási eredmények hasznosításáról rendeztek konferenciát az SZTE TIK-ben

Találmányból üzleti koncepció és termék

A kutatási eredmények hasznosításáról rendezett konferenciát a József Attila Tanulmányi és Információs Központban csütörtökön a Tudományos és Technológiai Alapítvány és az SZTE innovációs igazgatósága.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A rendezvényen bemutatták többek között a Knowledge2Innovation (www.knowledge2innovation.eu) projektet, amely célja, hogy segítse a kutatás és az ipar közötti nemzetközi tudástranszfert a tudásalapú biogazdaság (mezőgazdaság, halászat, élelmiszeripar és biotechnológia) területén. Az uniós program részeként feltérképezik a már meglévő tudás- és technológiatranszfer forrásokat, eszközöket, és megvizsgálják, milyen elvárásai vannak a kutatóknak, illetve az ipari partnereknek.

A projekt egyik eredménye egy – a tanácskozáson is bemutatott – oktatási anyag, amely az ipar és a kutatók együttműködését segíti. A rendezvényen szó esett a kutatási eredmények üzleti koncepcióvá alakításáról, s a résztvevők a gyakorlatban is hasznosítható tudnivalókat ismerhettek meg a szellemi tulajdonvédelemről.

A konferencián Buzás Norbert, az SZTE kutatás-fejlesztési igazgatója az egyetemi innováció-menedzsment új rendszerét mutatta be. A szakember elmondta, a magyar felsőoktatási intézmények közül a legtöbb szabadalmat a műegyetemen és az SZTE-n jelentették be. A szegedi universitas szintén élen áll az egyetemeken születő tudományos eredményeket hasznosító vállalkozások, spin-off cégek számát vizsgálva.

Az SZTE kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét a Buzás Norbert vezette, három irodával működő igazgatóság fogja össze. A Technológia Transzfer Iroda munkatársai felelősek a szabadalmi ügyintézésért, a találmányok hasznosításával kapcsolatos feladatokért, s ők segítik eligazodni a régió kis és közepes vállalkozásait is a szellemi tulajdonnal kapcsolatos szabályok között. Az Ipari Kapcsolati Iroda irányítja az együttműködést az egyetem stratégiai partnereivel, ez az egység ajánlja ki a kutatási és műszerkapacitásokat, támogatja a kutatásmenedzsmentet, és iparági stratégiákat és piacelemezéseket is készít. A májustól működő K+F Projektmenedzsment Iroda készíti majd el és segíti az összegyetemi szintű kutatási pályázatokat, s hozzájuk tartoznak az egyedi kutatási megbízások is.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés