SZTE Info

Digitális tananyagokat fejlesztett az SZTE és a Pannon Egyetem

Uniós projekt keretében mintegy 100 millió forintos ráfordítással 43 – digitális tartalmakat is felölelő – egyetemi jegyzetet és példatárat készítettek el a szegedi és a veszprémi universitas szakemberei.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2010 áprilisától 2011 szeptemberéig tartott az a TÁMOP-projekt, melyben az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Tanszékcsoportja és a veszprémi Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara közösen dolgozott a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai képzések tananyag- és tartalomfejlesztéséért. Az elért eredményekről kedden számolt be a projekt szakmai vezetője, Kató Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense.

A szakember közölte: a csaknem 100 milliós program – a költségek 80 százalékát tette ki az uniós támogatás – fő célkitűzése az volt, hogy komplex megközelítésű, digitális tartalmakkal is bíró, sok esetben hiánypótlónak számító egyetemi jegyzeteket bocsássanak az érdeklődők rendelkezésére. Az elkészült 43 tananyagot (35 jegyzetet és 8 példatárat, melyek közül 6 “koprodukció”) nemcsak a két partnerintézmény hallgatói (a mérnök informatikus BSc, a mérnök informatikus MSc, a programtervező informatikus MSc, illetve a gazdaságinformatikus MSc szakos diákok) használhatják, hanem azok iránt további egyetemek (mint például az ELTE és a budapesti Műegyetem) is érdeklődnek. Kató Zoltán úgy fogalmazott: a közös munka során olyan tudásbázis és tananyagállomány állt össze, mely az SZTE-n és a Pannon Egyetemen hiányzó bizonyos mesterszakok akkreditációját is elősegítheti.

A jegyzetek és példatárak elkészítésében a két egyetem 51 munkatársa működött közre, valamennyien nemzetközileg is elismert szakemberek, komoly oktatói és kutatói háttérrel rendelkeznek. A művek a következő nagy témakörök köré csoportosulnak: műszaki ismeretek, irányítástechnika, számítástudomány, gazdasági informatika, képfeldolgozás, grafika, szoftverfejlesztés, algoritmusok, operációkutatás, matematika informatikusoknak. Egészen egyedi feldolgozások is megjelennek közöttük, mint például az Alexin Zoltán által jegyzett “Személyes adatok védelmének jogi, etikai és informatikai kérdései”. A tananyagokhoz digitális tartalmak (hiperhivatkozások online adatbázisokra, animációk, interaktív ábrák vagy éppen mozgóképek) is kapcsolódnak.

A projektben megalkotott, bárki számára szabadon és ingyenesen hozzáférhető jegyzetek, példatárak éppen ezért nemcsak nyomtatott formában érhetőek el a nagyközönség számára, hanem azok az internetről is letölthetőek a Pannon Egyetem szerverén működő honlapról.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • augusztus 26. 08:00 - 31. 20:00
 • augusztus 28. 08:00 - 30. 18:00
  Az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék nemzetközi konferenciája
 • augusztus 28. 13:00 - 31. 20:00
  A Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület, a Móra Ferenc Múzeum és a SZAB Filozófiai és Történettudományi Szb. szervezésében
 • augusztus 30.
  09:30 - 12:00
  9:30 Arrival and Presentation of SZTE Service Units: Frankofon Centre, American Corner, Confucius Institute, SZTE Counseling, Demola Programme; Meet the representatives at their stands;
  10:00 Opening Ceremony
  Welcome Speech: Dr. habil Péter Zakar, Vice Rector for International and Public Relations,
  and by Dr. Tamás Bene, Director for International and Public Relations
  10:30 Introduction of Mentoring System, Student Unions
  Presenter: ESN Szeged, EHÖK
  10:45 Introduction of the Stipendium Hungaricum Scholarship Programme;
  Presenter: Office for Full-time Study Programmes
  11:00 Presentation held by the Hungarian Police Department
  11: 30 Immigration Issues
  Presenter: Directorate General for Alien Policies
 • augusztus 31.
  10:00 - 16:00