SZTE Info

Digitális tananyagokat fejlesztett az SZTE és a Pannon Egyetem

Uniós projekt keretében mintegy 100 millió forintos ráfordítással 43 – digitális tartalmakat is felölelő – egyetemi jegyzetet és példatárat készítettek el a szegedi és a veszprémi universitas szakemberei.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2010 áprilisától 2011 szeptemberéig tartott az a TÁMOP-projekt, melyben az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Tanszékcsoportja és a veszprémi Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara közösen dolgozott a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai képzések tananyag- és tartalomfejlesztéséért. Az elért eredményekről kedden számolt be a projekt szakmai vezetője, Kató Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense.

A szakember közölte: a csaknem 100 milliós program – a költségek 80 százalékát tette ki az uniós támogatás – fő célkitűzése az volt, hogy komplex megközelítésű, digitális tartalmakkal is bíró, sok esetben hiánypótlónak számító egyetemi jegyzeteket bocsássanak az érdeklődők rendelkezésére. Az elkészült 43 tananyagot (35 jegyzetet és 8 példatárat, melyek közül 6 “koprodukció”) nemcsak a két partnerintézmény hallgatói (a mérnök informatikus BSc, a mérnök informatikus MSc, a programtervező informatikus MSc, illetve a gazdaságinformatikus MSc szakos diákok) használhatják, hanem azok iránt további egyetemek (mint például az ELTE és a budapesti Műegyetem) is érdeklődnek. Kató Zoltán úgy fogalmazott: a közös munka során olyan tudásbázis és tananyagállomány állt össze, mely az SZTE-n és a Pannon Egyetemen hiányzó bizonyos mesterszakok akkreditációját is elősegítheti.

A jegyzetek és példatárak elkészítésében a két egyetem 51 munkatársa működött közre, valamennyien nemzetközileg is elismert szakemberek, komoly oktatói és kutatói háttérrel rendelkeznek. A művek a következő nagy témakörök köré csoportosulnak: műszaki ismeretek, irányítástechnika, számítástudomány, gazdasági informatika, képfeldolgozás, grafika, szoftverfejlesztés, algoritmusok, operációkutatás, matematika informatikusoknak. Egészen egyedi feldolgozások is megjelennek közöttük, mint például az Alexin Zoltán által jegyzett “Személyes adatok védelmének jogi, etikai és informatikai kérdései”. A tananyagokhoz digitális tartalmak (hiperhivatkozások online adatbázisokra, animációk, interaktív ábrák vagy éppen mozgóképek) is kapcsolódnak.

A projektben megalkotott, bárki számára szabadon és ingyenesen hozzáférhető jegyzetek, példatárak éppen ezért nemcsak nyomtatott formában érhetőek el a nagyközönség számára, hanem azok az internetről is letölthetőek a Pannon Egyetem szerverén működő honlapról.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. március 20.

IMG_5825

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 27.
  18:00 - 19:00
  Melyek a halogatás leggyakoribb okai? Mit tehetünk ellene? Tudjuk-e befolyásolni a halogatást? Kik halogatnak inkább? A nők vagy férfiak? A fiatalok vagy az idősebbek? Vendégünk a téma 1. számú hazai szakembere, dr. Takács Ildikó halogatáskutató, pszichológus! Az előadás a halogatók jellemzőit, magatartási sajátosságait mutatja be, olyan pszichológiai jelenségek kapcsán, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés.
 • május 28.
  09:00 - 15:00
  AZ SZTE Innovációs Hét 2019 programsorozat (2019. május 28-30.) 2019. május 28-án veszi kezdetét a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában. A szakmai programokból álló Innovációs Hét első napján az SZTE hallgatói egy gyakorlatorientált workshopon vehetnek részt, ahol üzleti kommunikációról hallhatnak előadást és gyakorlati PR tudásra tehetnek szert. Az esemény nyitánya után megkezdik a diákok képzését, melyet Szelei Balázs a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Miskolci Egyetem oktatója fog megtartani.
 • május 28.
  15:00 - 16:00
 • május 28.
  17:00 - 18:00
  Május 28. és június 1. között kerül megrendezésre Szegeden a III. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek külföldi versenyfilmjeit idén is a BTK fordító és tolmács mesterképzésének hallgatói fordították magyarra.
 • május 28.
  17:00 - 18:00