SZTE Info

tanevnyito_2011

Tanévnyitó a Szegedi Tudományegyetemen

Az elsőéves hallgatók egy része online tv-közvetítés segítségével, a sziksósfürdői egyetemi gólyatáborban kísérte figyelemmel a Szegedi Tudományegyetem 2011-2012-es tanévének ünnepélyes megnyitóját, melyet 2011. szeptember 3-án 10.00 órától tartottak a József Attila Tanulmányi és Információs Központ Kongresszusi termében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE-n közel 30 ezer hallgatónak, köztük több mint 8 ezer gólyának kezdődik meg a tanítás hétfőn. A tanévnyitón Szabó Gábor rektor mellett köszöntőt mondott Hoffmann Rózsa államtitkár és Botka László polgármester is. A rendezvényt több hazai felsőoktatási intézmény vezetője, és a helyi közélet számos prominense is megtisztelte jelenlétével.

tanévnyitó 2011Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára Klebelsberg Kunó egykori kultuszminiszter gondolataira építve elmondta, hogy egy ország felemelkedésének záloga a kultúra és oktatás. Helyesnek nevezte a klebelsbergi koncepciót, mely szerint egy országnak nem elég egy fővárosi egyetem, a vidéki városoknak is meg kell erősödniük gazdasági és szellemi szempontból egyaránt. „Vágyainknak gátat szab az ország jelenlegi nehéz helyzete, de a szándék és az elhatározás megvan bennünk, hogy talpra állítsuk és erősítsük a felsőoktatást” – közvetítette a kormány álláspontját az államtitkár. Az új felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban elmondta, a cél az, hogy olyan egyetemeink legyenek, amelyek versenyképessé teszik az országot, és ezáltal a magyarságot ismét felemelik arra a rangra, ahol valamikor volt. „Az egyetemi képzés feladata, hogy a felsőoktatásból kikerülő hallgatók alkotó módon cselekvő részesei legyenek Magyarország újjáépítésének” – fejtette ki Hoffmann Rózsa. Kifejezte reményét, hogy „ha az oktatás ennek szellemében folyik, akkor Magyarország ismét erős és nagy lehet.” Ezért az elsőéves hallgatóknak azt kívánta, hogy a Himnuszban is megidézett víg esztendők „ne a felelőtlen szórakozást, hanem az örömteli tanulást jelentsék számukra”.

Botka László, Szeged város polgármestere arra emlékezett, hogy a város és az egyetem sorsa 9 évtizeddel ezelőtt összefonódott. „Attól a pillanattól, hogy Szeged egyetemi város lett, a város fejlődése az egyetemétől függ, és viszont, ez pedig közös felelősséget jelent” – hangsúlyozta a polgármester. Kifejtette: az elmúlt időszakban Szeged és egyeteme összehangolta fejlesztéseit, így valósulhat meg például az új klinikai beruházás és az európai lézerközpont, az ELI. Az együttműködés azért is fontos, mert a magyar városok közül Szegednek, a hazai egyetemek közül az SZTE-nek kiemelkedően sok fejlesztési támogatást sikerült elnyernie.

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora elmondta, hogy nehéz időkben nem a problémákat kell elemezni, hanem a megoldást kell keresni. Megoldás lehet az a jól bevált recept, melyhez annak idején Klebelsberg és társai folyamodtak: egy vesztes világháború, Trianon és az államcsőd fenyegetésének árnyékában is megakadályozták, hogy “a gazdasági kishitűség önfeledt pillanatai jóvátehetetlen károkat okozzanak az országnak.” Az új felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban elmondta, nem tudja elképzelni, hogy Magyarországon olyan szabályozás szülessen, amely ártana a hazai felsőoktatás egyik zászlóshajójának, az SZTE-nek. „A szegedi az ország egyik legjobb egyeteme, nemzeti kincs. Aki döntéshozóként nem óvja ezt a nemzeti kincset, nagyon rossz irányba halad. Ami az SZTE-nek árt, az árt az országnak is” – szögezte le Szabó Gábor. “A Szegedi Tudományegyetem pedig halad a maga kijelölt útján a minőség irányában, hogy valóban nemzetközi szintű kutatóegyetemmé válhasson” – vázolta a terveket a rektor. A hallgatókhoz szólva elmondta: amikor egy új elektronikai eszközt vásárolunk, gyakran találkozunk a következő felirattal: Gratulálunk, Ön jó terméket választott! „Bízom benne, hogy Önök jó terméket választottak, amikor az SZTE-re jelentkeztek” – mondta a rektor a gólyáknak. Véleményét tényekkel is alátámasztotta: egy friss felmérés szerint a szegedi egyetemet végzettek 80%-a 3, 90%-a 6 hónapon belül el tud helyezkedni, vagyis a SZTE-diploma jó belépő a munkaerőpiacra. A felmérésből az is kiderült, hogy a szegedi egyetem hallgatóinak 93%-a büszke arra, hogy az SZTE hallgatója. „Dolgozzuk le közösen a hiányzó 7%-ot” – szólította fel a hallgatókat és az egyetem oktatóit Szabó Gábor.

Az ünnepségen esküt tettek az elsőéves hallgatók, akiket a rektor jelképes kézfogással az SZTE polgáraivá fogadott. Új diáktársait – köztük azokat is, akik a sziksósfürdői egyetemi gólyatáborban, az online televízió-közvetítés segítségével figyelték a tanévnyitót -- az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat nevében Ament Balázs alelnök köszöntötte. Átadtak több kitüntetést is. A Kanyó Zoltán irodalomelméleti díjban Sághy Miklós, a vizuális kultúra és irodalomelmélet tanszék adjunktusa, a Szegedi Tudományegyetemért Sajtódíjban Kövérné Klucsik Edit, a médiatudományi tanszék oktatója, részesült, Egyetemi Sportért díjat pedig Petrovicsné Tejes Edit és Dorka Péter testnevelők vehettek át.

A tanévnyitón készült felvétel itt elérhető.


 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. január 09.

SZEM_2018_dekanok_nyito

Mi a szegedi egyetem küldetése? A 2000-ben született 12 karú szegedi universitas kari vezetőinek válaszai az SZTE honlapján a Pillanatfölvétel a dékánoktól interjúsorozatban olvashatóak. Ezekre épül a Szegedi Egyetem Magazin alábbi összeállítása, amely az SZTE 12 karának hasonlóságait, az összetartó és előre vivő erőket villantja föl.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 20.
  18:00 - 19:00
  Születni kell a vezetésre vagy az tanulható? Ha születni kell rá, miért tanítjuk? Mi teszi sikeressé a 21. század vezetőit? Mit üzen Dzsingisz kán és Steve Jobs a ma vezetőinek? Mi a vezetés felelőssége? Mi a morál, az etika szerepe a vezetésben? Mit hoz a jövő, hogyan alkalmazkodik a változáshoz a (tudás)társadalom? Hogyan alakítja a munka és az iskola világát, mindennapi életünket az AI (mesterséges intelligencia), a VR (virtuális valóság), az AR (kiterjesztett valóság) és az 5G? Izgalmas kérdések, hiteles válaszok - vendégünk dr. Baráth Tibor, a Szegedi Tudományegyetem Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézetének igazgatója!
 • május 20.
  18:30 - 19:30
  Joe Vitone-nal Kis Péter beszélget a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumban is kiállított képeiről. "Joe Vitone 'Családi felvételek: Portrék az amerikai rozsdaövezetből' című sorozata az alkotó az ohiói Akronben és környékén élő családtagjairól készült. Az 1998 óta készülő anyag az amerikai rozsdaövezet (az USA észak-keleti, egykori nagyipari régiója) munkásosztálybeli közösségeiben élők személyes kapcsolatainak alakulását dokumentálja. Vitone a képeket nyári látogatásai alkalmával készíti, és olyan családi ünnepekkel, házasélettel, válással, függőséggel, munkanélküliséggel vagy gyermekszületéssel kapcsolatos pillanatokat örökít meg, melyek az egész országban részei a családi életnek." (Theresa Bembnister, segédkurátor, Akron Művészeti Múzeum) Joe Vitone dokumentarista fotóművész és oktató a texasi Austin városából. Művei főként nagyformátumú portrék és az Egyesült Államokban készült tájképek, panorámaképein pedig különböző kultúrák hagyományait vizsgálja. Hagyományos és digitális fotográfiával, illetve elektronikus médiával kapcsolatos kurzusokat tart a St. Edwards Egyetemen. Elnyerte a National Endowment for the Arts ösztöndíját, Fulbright-ösztöndíjasként pedig Costa Ricában dolgozott egy családi gazdálkodással kapcsolatos projekten. Számos kiállítása volt többek között a New York University-n, a Limában található Perui-Észak-amerikai Kulturális Intézetben, a portlandi Oregon Fotóművészeti Központban és a Houstoni Fotográfiai Központban. Fotói részét képezik a Clevelandi Művészeti Múzeum, a Kreatív Fotográfiáért Központ, a Houstoni Szépművészeti Múzeum és a Smithsonian Intézet Amerikai Történelem Múzeuma gyűjteményének. American Corner fotópályázata: Parafrázis Fotópályázat / Paraphrase Photo Contest https://www.facebook.com/events/856167818100087/
 • május 21.
  14:00 - 18:00
  A SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék a Bonni Egyetem Médiatudományi Tanszékével közösen nemzetközi workshopot szervez május 21-én Screen Cultures címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 • május 21.
  17:00 - 18:00
  Pászka Imre professzorral, a SZAB Szociológiai Munkabizottság alapító elnökével 70. születésnapja és készülő kötete kapcsán beszélget Jancsák Csaba a SZAB Szociológiai Munkabizottság elnöke és Dávid Benjámin hallgató.
 • május 21.
  19:30 - 20:30
  A Bharatanatyam Dél-India klasszikus tánca, amely leszármazottja a több évezredes múltra visszatekintő templomi táncosnők, a dévadászik művészetének. A 20. században a Bharatanatyam színpadi műfajjá vált. A táncos a zene, tánc, színészet és költészet egységét hivatott megidézni, hogy ezzel spirituális magasságokba emelje nézőjét és önmagát. Subhashini Goda indiai származású táncművész, tánctanár; Erasmus Mundus – Choreomundus ösztöndíjat nyert táncelmélet és -gyakorlat, illetve kulturális örökség témakörben, jelenleg az SZTE BTK Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszéken folytatja tanulmányait. Egyéni táncelőadások, valamint csoportos tradicionális és kortárs táncdrámák kimagasló előadója és alkotója. Többszörös szakmai elismerésben részesült: 2013-ban és 2014-ben legjobb előadói díjat, valamint kiváló táncművész minősítést kapott. A Kala Sangam Tánccsoport 2003 óta működik Szegeden. A tánccsoport vezetője, Kiss Tímea Somi Panninál kezdte, majd Indiában folytatta tanulmányait Anuradha Shinde tanárnőnél és Adyar K. Lakshman táncmesternél. Tanítványaival számos fellépésen, fesztiválon vettek részt, adtak önálló táncestet. A fellépők csoportos és szóló tánckoreográfiákat adnak elő, mely alkalmon az összes tánccsoport megmutatja magát, magyar és indiai származású tanítványok egyaránt. Belépőjegy elővételben és SZTE diákigazolvánnyal 990 Ft, a rendezvény napján 1300 Ft