SZTE Info

Új évezred – új kihívások a tehetséggondozásban

Kutatóegyetemet csak kiváló hallgatókra lehet építeni, az út hozzájuk pedig a tehetséggondozáson keresztül vezet, melyek az új évezredben új kihívások elé állítják a felsősoktatási intézményeket, így a Szegedi Tudományegyetemet is – erről is beszél majd Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke, valamint Szendrő Péter, az OTDT elnöke az október 7-én, a József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) alagsori előadótermében tartandó konferencián.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tudományos tanácskozáson Badó Attila jogászprofesszor, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács elnöke, az SZTE Tehetségpont vezetője szól majd a szegedi tehetséggondozás feladatairól, arról, hogy a tömegképzés közepette miként lehet megtalálni az utat azon kiválóságok felé, akik a jövő akadémiai tudásutánpótlását képezhetik.

A konferencián résztvevők hallhatnak a tehetséggondozás cambridge-i példájáról is, a tudományos diákköri mozgalom perspektíváiról. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól Fonyó Attila osztályvezető beszél a felsőoktatási tehetséggondozó programok támogatási rendszeréről. A tehetséges egyetemisták civil oldali segítéséről Sófi József, a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány létrehozója, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács tagja tart előadást, Görög Márta TÁMOP-projektmenedzser, az SZTE Alma Mater vezetője pedig az egyetemi szolgáltatásoknak a tehetséggondozásba való bevonásáról beszél.

Különleges eseményként a konferencián egy gombnyomással elindítják azt az interaktív, közösségi honlapot, mely az SZTE Tehetségpont tagjainak „Facebookjaként” fog működni, vagyis a tehetségek egymással és a Tehetségponttal való kapcsolattartását hivatott elősegíteni. Emellett egy pályázati rendszeren keresztül a hallgatókat arany-, ezüst- és bronzfokozatú tagokká sorolják be, ami egy motivációs rendszert jelent majd, hiszen minden szinthez más kedvezménycsomag tartozik. Az ingyenes/kedvezményes színház- és sportbérletektől a banki tanácsadáson át az ingyenes JATE-klubbérletekig, külön Tehetségpont-könyvtárig számos lehetőséggel segítik a legkiválóbbakat, és sarkallják minél jobb eredmények elérésére.

Szintén a konferencia keretében kerül sor az SZTE Tehetségpont és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány Pro Talentis díjának átadása az egyetemi tehetségek támogatójának.

Figyelem! A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrációs link: www.uniosoktatas.hu/jelentkezes.

Regisztrációs határidő: 2011. október 4.

Részletes program:

9.30-tól - Regisztráció

10.00 -10.20 - Prof. Szendrő Péter, OTDT elnöke, a konferencia fővédnöke

Megnyitó

10.25 -10.30 - Prof. Szabó Gábor, rektor

Rektori köszöntő

10.30 -11.00 - Prof. Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Elnöke

Hogyan lehet a magyar felsőoktatás tehegséggondozása az alakulóban lévő európai tehetséggondozási hálózat része?

11.15 -11.25 - Asztalos Kata, SZTE ZMK hallgatója énekel

11.25 -11.45 - Prof. Badó Attila, Szegedi Tehetséggondozó Tanács elnöke, SZTE Tehetségpont vezetője

A szegedi tehetséggondozás kihívásai

Az SZTE Tehetségpont honlap, kiválósági lista hivatalos bemutatása

Az SZTE Tehetségpont és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány Pro Talentis díjának átadása az egyetemi tehetségek támogatójának

11.50 -12.10 - Duncan McCallum, Deputy Academ

A tehetséggondozás cambridge-i útja (angol nyelvű)

12.10 -12.30 - Fonyó Attila, NEFMI Tudománypolitikai Főosztály, Stratégiai és Tervezési Osztály kijelölt osztályvezetője

Felsőoktatási tehetséggondozóprogramok támogatási rendszere

12.30 -13.30 -Állófogadás

13.40 -14.00 - Sófi József, Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány alapítója

Civil szervezetek szerepe az egyetemi tehetséggondozásban

14.00 -14.20 - Dr. Bóka János, SZTE Állam- és Jogtudományi kar, kari TDT titkár

Van-e élet harmincon túl? A Tudományos Diákköri Mozgalom a tömegképzés korában

14.20 -14.40 - Dr. Görög Márta, TÁMOP 4.1.1 projektmenedzser, SZTE Alma Mater vezetője

Tehetséggondozás és az egyetemi szolgáltatások szinergiája

Zárszó: Prof. Badó Attila

Projekt azonosító: TÁMOP 4.1.1-08/1-2009-0015

További felvilágosításért kérem forduljon Szarvas Kata koordinátorhoz (e-mail: tehetsegpont@rekt.u-szeged.hu, telefon: 06 62 544 696. 06 70 3771044)

Kedvezményezett: Szegedi Tudományegyetem, 6720 Szeged, Dugonics tér 13.

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. január 09.

SZEM_2018_dekanok_nyito

Mi a szegedi egyetem küldetése? A 2000-ben született 12 karú szegedi universitas kari vezetőinek válaszai az SZTE honlapján a Pillanatfölvétel a dékánoktól interjúsorozatban olvashatóak. Ezekre épül a Szegedi Egyetem Magazin alábbi összeállítása, amely az SZTE 12 karának hasonlóságait, az összetartó és előre vivő erőket villantja föl.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 20.
  18:00 - 19:00
  Születni kell a vezetésre vagy az tanulható? Ha születni kell rá, miért tanítjuk? Mi teszi sikeressé a 21. század vezetőit? Mit üzen Dzsingisz kán és Steve Jobs a ma vezetőinek? Mi a vezetés felelőssége? Mi a morál, az etika szerepe a vezetésben? Mit hoz a jövő, hogyan alkalmazkodik a változáshoz a (tudás)társadalom? Hogyan alakítja a munka és az iskola világát, mindennapi életünket az AI (mesterséges intelligencia), a VR (virtuális valóság), az AR (kiterjesztett valóság) és az 5G? Izgalmas kérdések, hiteles válaszok - vendégünk dr. Baráth Tibor, a Szegedi Tudományegyetem Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézetének igazgatója!
 • május 20.
  18:30 - 19:30
  Joe Vitone-nal Kis Péter beszélget a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumban is kiállított képeiről. "Joe Vitone 'Családi felvételek: Portrék az amerikai rozsdaövezetből' című sorozata az alkotó az ohiói Akronben és környékén élő családtagjairól készült. Az 1998 óta készülő anyag az amerikai rozsdaövezet (az USA észak-keleti, egykori nagyipari régiója) munkásosztálybeli közösségeiben élők személyes kapcsolatainak alakulását dokumentálja. Vitone a képeket nyári látogatásai alkalmával készíti, és olyan családi ünnepekkel, házasélettel, válással, függőséggel, munkanélküliséggel vagy gyermekszületéssel kapcsolatos pillanatokat örökít meg, melyek az egész országban részei a családi életnek." (Theresa Bembnister, segédkurátor, Akron Művészeti Múzeum) Joe Vitone dokumentarista fotóművész és oktató a texasi Austin városából. Művei főként nagyformátumú portrék és az Egyesült Államokban készült tájképek, panorámaképein pedig különböző kultúrák hagyományait vizsgálja. Hagyományos és digitális fotográfiával, illetve elektronikus médiával kapcsolatos kurzusokat tart a St. Edwards Egyetemen. Elnyerte a National Endowment for the Arts ösztöndíját, Fulbright-ösztöndíjasként pedig Costa Ricában dolgozott egy családi gazdálkodással kapcsolatos projekten. Számos kiállítása volt többek között a New York University-n, a Limában található Perui-Észak-amerikai Kulturális Intézetben, a portlandi Oregon Fotóművészeti Központban és a Houstoni Fotográfiai Központban. Fotói részét képezik a Clevelandi Művészeti Múzeum, a Kreatív Fotográfiáért Központ, a Houstoni Szépművészeti Múzeum és a Smithsonian Intézet Amerikai Történelem Múzeuma gyűjteményének. American Corner fotópályázata: Parafrázis Fotópályázat / Paraphrase Photo Contest https://www.facebook.com/events/856167818100087/
 • május 21.
  14:00 - 18:00
  A SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék a Bonni Egyetem Médiatudományi Tanszékével közösen nemzetközi workshopot szervez május 21-én Screen Cultures címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 • május 21.
  17:00 - 18:00
  Pászka Imre professzorral, a SZAB Szociológiai Munkabizottság alapító elnökével 70. születésnapja és készülő kötete kapcsán beszélget Jancsák Csaba a SZAB Szociológiai Munkabizottság elnöke és Dávid Benjámin hallgató.
 • május 21.
  19:30 - 20:30
  A Bharatanatyam Dél-India klasszikus tánca, amely leszármazottja a több évezredes múltra visszatekintő templomi táncosnők, a dévadászik művészetének. A 20. században a Bharatanatyam színpadi műfajjá vált. A táncos a zene, tánc, színészet és költészet egységét hivatott megidézni, hogy ezzel spirituális magasságokba emelje nézőjét és önmagát. Subhashini Goda indiai származású táncművész, tánctanár; Erasmus Mundus – Choreomundus ösztöndíjat nyert táncelmélet és -gyakorlat, illetve kulturális örökség témakörben, jelenleg az SZTE BTK Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszéken folytatja tanulmányait. Egyéni táncelőadások, valamint csoportos tradicionális és kortárs táncdrámák kimagasló előadója és alkotója. Többszörös szakmai elismerésben részesült: 2013-ban és 2014-ben legjobb előadói díjat, valamint kiváló táncművész minősítést kapott. A Kala Sangam Tánccsoport 2003 óta működik Szegeden. A tánccsoport vezetője, Kiss Tímea Somi Panninál kezdte, majd Indiában folytatta tanulmányait Anuradha Shinde tanárnőnél és Adyar K. Lakshman táncmesternél. Tanítványaival számos fellépésen, fesztiválon vettek részt, adtak önálló táncestet. A fellépők csoportos és szóló tánckoreográfiákat adnak elő, mely alkalmon az összes tánccsoport megmutatja magát, magyar és indiai származású tanítványok egyaránt. Belépőjegy elővételben és SZTE diákigazolvánnyal 990 Ft, a rendezvény napján 1300 Ft