SZTE Info

kiemelt

Egyetemi Tavasz: változatos évszak, színes programok

Az SZTE-n kilencedik éve rendezik meg az Egyetemi Tavaszt. Április és május között megnyílnak az SZTE kapui: konferenciák, koncertek, filmvetítések, színházi előadások, hangversenyek és kari napok várják az érdeklődőket. Az Egyetemi Tavasz híreit, tudósításait itt kötjük csokorba.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Egyetemi Tavasz – kultúrdömping májusban is

Fesztivál, koncert, mozi, tudomány, irodalom és toronylátogatás: az Egyetemi Tavasz májusban is számtalan kulturális, valamint ismeretterjesztő programmal várja az érdeklődőket. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rendezvénysorozatán megnyílik a Dóm tornya, felcsendülnek Szabó Balázs dalai, s a COLOURS filmes fesztivál pedig a kulturális sokszínűség jegyében várja látogatóit.


A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kulturális fesztiválja, az Egyetemi Tavasz május 13-ig várja változatos programokkal látogatóit. Tovább folytatódnak az ismeretterjesztő előadások, de a művészetek is fontos szerephez jutnak a héten.

Sokszínű zenei palettáról válogathatnak az érdeklődők az elkövetkezendő napokban. A JATE Klubban koncertezik május 11-én Szabó Balázs Bandája, de ugyanazon a napon a Mantra Porno is hallható lesz a Rongy Kocsmában. Komolyzenében sem lesz hiány: az SZTE Rektori Hivatal dísztermében már föllépet Megyesi Zoltán énekművész és Fülei Balázs zongoraművész tart Schubert-estet, másnap pedig Pukánszky Béla és Dombiné Kemény Erzsébet adott hangversenyt Kodály Zoltán műveiből.

A mozik is tárt kapukkal várják a nézőket. A Grand Caféban észt filmhetet tartanak május 12-ig: minden este 9-től levetítik egy-egy északi szerző filmjét. A hétvégén tartják a szomszédos Belvárosi moziban a COLOURS Fesztivált: a kétnapos, ingyenes rendezvényen – a kulturális sokszínűség jegyében – a bevándorlásról és a beilleszkedésről tartanak vetítéseket és beszélgetéseket.

Különleges programmal készül az Egyetemi Tavasz látogatóinak: május 12-én délután és este megnyitja a Dóm toronykilátóját az érdeklődők előtt, így nappali vagy esti fényben is megtekinthető lesz Szeged panorámája 46 méter magasból.

Az Egyetemi Tavasz május 13-ig megannyi színes programot kínál még az egyetemi hallgatóknak, és a város polgárainak. A fesztivál részletes programja elérhető az SZTE honlapján.

 

Könyvbemutatók, koncertek, előadások a Tavaszon - színes programokkal búcsúzik az április

Az SZTE Egyetemi Tavasz nevű kulturális fesztiválja tovább folytatódik Szeged több helyszínén. Április utolsó hetében több, az universitashoz kapcsolódó szerző könyvét mutatják be, muzsikaszó csendül fel a Zeneművészeti Kar (ZMK) mellett számos helyen, színházi főpróbára invitálják és sportolásra biztatják az egyetem polgárait.


Április 24-én megdobbanhatnak a magányos szívek, hiszen Hatperces Villámrandit tartanak a Hattyas sori JUGYU Klubban 18:30-tól. A Tavaszi Zsongáson a részvétel díjtalan, az ismerkedni vágyók szimpátia lapok segítségével értékelhetik majd jelöltjeiket.

A hét közepén az egész testet átmozgatják: az SZTE Bölcsészettudományi Kar ugyanis sportnapot tart az SZTE Sportközpontjában reggel 8 órától. Ezzel szemben április 25-én agytorna is várható. Az SZTE Egyetemi Sakkversenyt 13-tól rendezik meg a József Attila Tanulmányi és Információs Központban (JATIK), ahol a nevezés ingyenes, de regisztrációhoz kötött – a sakkozóknak az ehokrkb@gmail.com vagy a sakkhuszar@gmail.com e-mail címen kell jelezniük részvételi szándékukat. A mozgalmas napot mozgalmas este zárja, hiszen az egyetemi bibliotékában 18 órától hajnali 1-ig mindenki számára nyílt Könyvtári Éjszakát tartanak, ahol a tánctanulás és túrázás mellett számos izgalmas program várja az érdeklődőket.

Színház lesz az egész csütörtök (április 26.) az Egyetemi Tavaszon: a szegedi Kisszínházban nyilvános főpróbára invitálják az egyetemistákat, merthogy Szép Ernő Kávécsarnok és Május című műveit mutatják be hamarosan. Az előadás után beszélgetést is tartanak, ahol a hallgatók kérdezhetnek a darab alkotóitól. Ezalatt a Pinceszínház színpada is megelevenedik: az Impro Társulat Sartre Zárt tárgyalását adja elő, szintén 19 órától.

Zenével zárul a hét az SZTE-n. Hangversenyt ad aZMK Vonós Kamarazenekara április 27-én 18 órától a kar épületében, 19 órától a szegedi Ifjúsági Házban Egy szoknya, egy nadrág címmel tart jubileumi koncertet a Molnár Dixiland Band Szulák Andreát és Berki Tamást is vendégül látva. Azonban „tudományosfantasztikuspopban” sem lesz hiány: a JATE Klubban a Supernem zenekar zárja az estét.


Díjkiosztóval indult az SZTE Tavaszi Fesztiválja

Kihirdették a SZTE kreatív pályázatainak győzteseit a Tavaszi Fesztivál megnyitóján. Az SZTE Kulturális Iroda kezdeményezése idén is több száz hallgató érdeklődését keltette fel, a legtöbb jelentkezőt a fotópályázat vonzotta. A beérkezett művekből válogatott kiállítást május 4-ig az SZTE Rektori Hivatal átriumában lehet megtekinteni.

„Fontos, hogy sok hallgatót megmozgat ez az esemény, és ezáltal azt is megmutathatjuk, hogy milyen tartalmas programokat tudunk biztosítani az egyetemistáknak a kreativitásuk kibontakoztatására” – mondta Szabó Gábor rektor a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Kulturális Irodájának pályázatairól. Az Egyetemi Tavasz megnyitóján ugyanis kihirdették az Egyetemi Fotópályázat, a Juhász Gyula Versmondó Verseny, a Meseíró- és Verspályázat díjazottjait. A több száz hallgatót vonzó kezdeményezést immár 10 éve minden esztendőben megrendezik, legnépszerűbb területnek rendre a fényképkészítés bizonyul. Az idei fotópályázatra beérkezett művekből válogatott kiállítás május 4-ig tekinthető meg az SZTE Rektori Hivatal (Szeged, Dugonics tér 13.) átriumában.

A drámaíró-pályázat azonban még nem ért véget: szeptember 30-ig várja az SZTE Kulturális Iroda a műveket.

 

AZ SZTE KULTURÁLIS IRODA ÁLTAL KIÍRT ALKOTÓI PÁLYÁZATOK ÉS ELŐADÓI VERSENY DÍJAZOTTAI:

2011/2012 II. FÉLÉV

 

EGYETEMI FOTÓPÁLYÁZAT

Egyetemi élet kategória

I. Nagy Zsombor (ÁJTK II. nemzetközi tanulmányok MA)

II. Stéger Barbara (GTK II. pénzügy és számvitel)

 

Természetfotó kategória

I. Repisky Máté (GTK I. gazdálkodási és menedzsment)

II. Demeter Rebeka (TTIK I. biológia)

III. Szűcs Eszter (JGYPK IV. tanító)

Jutalom: Máté Soma (BTK I. romanisztika-spanyol)

 

JUHÁSZ GYULA VERSMONDÓ VERSENY

I. Galzó Ákos Ferenc (TTIK I. fizika)

II. Nagypál Katalin (BTK III. magyar)

III. Leist B. Brigitta (BTK I. pszichológia)

 

MESEÍRÓ PÁLYÁZAT

I. Ádók Anita (ZMK III. klasszikus zongora)

II. Eszes Gertrúd (JGYPK I. andragógia)

III. Kőszegi László (JGYPK I. andragógia)

 

„TAVASZI SZÉL VIZET ÁRASZT” VERSPÁLYÁZAT

I. Harmos Noémi (BTK II. MA magyar)

II. Balogh Gyula (BTK II. BA magyar)

III. Huszár Tamara (BTK II. magyar)

 

Egyetemi_tavasz
A díjkiosztón készült képgaléria itt megtekinthető


Megnyílt az Egyetemi Tavaszi Fesztivál
 http://vtvszeged.hu/hun/s_!news/i__2/i__5061

Világsztárok a Gitárfesztiválon
 http://vtvszeged.hu/hun/s_!news/i__2/i__5062

 

Zeneszó

 

Szeged változatos zenei életébe színes programokat hoz az Egyetemi Tavasz: a komoly és a könnyűzene kedvelői egyaránt megtalálhatják majd a kedvükre való „csemegéket”.

A programsorozat keretében a JATE-ban vendégeskedik a világzenét játszó Kerekes Band, a hip-hop-szférát a Punnany Massif és a Belga képviseli, míg az Irie Maffia jótékonysági koncerttel lép az egyetemi klub színpadára.

A Reök Palotába érkezik Czutor Zoltán, a Belmondo énekese, hogy előadói estjével és szubjektív tárlatvezetéssel törje meg a Lennon-kiállítás csendjét; Földes László Hobo pedig Hármasoltár című produkciójával állít majd emléket József Attilának és Jim Morrisonnak.

A Szegedi Universitas Szimfonikus Zenekar komolyzenei koncertet ad az SZTE Rektori Hivatalában: tolmácsolásukban két ízben is hallhatók lesznek Ravel, Dvorak, Sarasate és Bizet dallamai, de koncertezik többek között a ZMK Vonós Kamarazenekara is.

 

Színház

 

Új előadásokkal jelentkezik az Egyetemi Tavaszon a város több társulata. Az idei Örkény-év alkalmából a Tóték című tragikomédiát mutatja be Szegedi Pinceszínház, ezzel tisztelegve a magyar író előtt születésének 100. évfordulóján. A Kisszínház is premierrel jelentkezik: Szép Ernő Kávécsarnokának nyilvános főpróbájára invitálják az egyetemistákat, amelyet egy beszélgetés követ majd az alkotókkal. Szeged egyik alternatív színházi társulata, a Metanoia Artopédia Köszönöm, jól! – van benne valami nyugtalanító című előadására várja az érdeklődőket. Az előadáshoz többek olyan szerzők műveiből válogatott Perovics Zoltán, mint Kafka, Nietzsche, de kórboncnoki szövegekkel is találkozhatnak az Artopédia Műterem látogatói. Azonban poén szintén kerül szegedi színpadra: a Károlyi Színpad a JUGYU Klub közönségét várja Humorban az igazság című produkciójával.

 

Sport

 

Mozgalmasan telik az április és a május az SZTE-n, hiszen számos sportrendezvényre hívják az aktív kikapcsolódásra vágyókat. Az egyetemi sportközpontban Kidobós bajnokságot, azaz Cokeball-t tartanak, a XVI. Juhász Gyula napok alkalmával csoportvetélkedőket szerveznek. Sportnapot tart a Hattyas soron több egyetemi kar is. Nyitott sportpálya akciót hirdet az SZTE Egyetemi Sportközpont: az érdeklődők kipróbálhatják a falmászást, a streetball-t, a kerékpáros pólót és a turult, mindemellett jógázhatnak, focizhatnak, teniszezhetnek vagy pin-pongozhatnak kedvükre.

A tavaszi agytorna sem marad el azonban: a Tanulmányi és Információs Központban (TIK) Egyetemi Sakkversenyt hirdettek.

 

Kultúr-csemegék

 

Különleges szabadidős programokkal várják a város több helyszínén az Egyetemi Tavasz vendégeit. A Junior Szabadegyetem keretében Kép/alatt – Vizualitás, test és a kortárs amerikai tévésorozatokról hallhatnak a bölcsészettudományi karra látogatók. A Rongy Kocsma viszont interaktív felolvasó estre invitálja az érdeklődőket: Mesedélutánjára a világ minden tájáról érkeznek majd történetek, de az irodalmárokhoz és műkedvelőkhöz bárki csatlakozhat, vagy megoszthatja a publikummal kedvenc népmeséjét. Nemzetközi konferenciát ugyanúgy tartanak az SZTE-n, ahol A szerelem témáját járják körbe a Lábjegyzetek Platónhoz című programon. Filmekben sem lesz hiány az Egyetemi Tavaszon: Filegauf Bencével személyesen, míg Bergmannal a képernyő közvetítésével találkozhatnak a filmkedvelők, de lesz Észt filmhét és kertmozi is a városban.

 

Az SZTE Egyetemi Tavasz programfüzete innen letölthető

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.
 • február 28.
  17:55 - 19:30
  Szalai Anikó, az SZTE ÁJTK adjunktusa Hétköznapi nemzetközi jog című előadásában kifejti: általában az emberek úgy gondolják, hogy a nemzetközi jog egy elvont szelete a jognak, amely a külföldiekre, másokra vonatkozik, de a mi hétköznapjainkat biztosan nem érinti. A nemzetközi jog azóta létezik, amióta államok vannak. Ez a jogterület eredetileg az államok közötti kapcsolatok rendezését szolgálta, azonban a technikai és társadalmi fejlődés elvezetett a nemzetközi jog kiszélesedéséhez. Kibővült a nemzetközi jog alanyainak köre, így az államok és nemzetközi szervezetek mellett ide soroljuk az embereket, sőt mostanában már a gazdasági társaságokat is. A nemzetközi jog áthatja a mindennapi életünket, onnantól kezdve, hogy bekapcsoljuk reggel a telefonunkat, megesszük a banánunkat és munkába megyünk, odáig, hogy este megnézzük a híreket.