SZTE Info

Együtt az orvosi képfeldolgozásban a GE Healthcare és az SZTE

Idén márciusban zárult a GE Healthcare üzletágának (GEHC) 2009 áprilisában elindított, összesen 221 millió forint összköltségű szegedi kutatás-fejlesztési projektje, melyben a Szegedi Tudományegyetem kutatóival dolgozott együtt az orvosi képfeldolgozás területén.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A projekt célja olyan új orvosi szoftverek fejlesztése volt, amelyek a széles rétegeket érintő daganatos megbetegedések hatékonyabb gyógyítását segítik elő. A projekt eredményeit hasznosítva idén el is indult egy a GEHC magyarországi mérnökségéhez köthető program kidolgozása. A szoftver a máj daganatos megbetegedéseinek diagnózisát, a terápia tervezését, valamint a terápia nyomkövetését egyszerűsíti fejlett orvosi képfeldolgozó technológia alkalmazásával. Elterjedése révén világszerte javul a daganatos megbetegedésben szenvedő betegek kezelése – nyilatkozta Fidrich Márta, a GEHC szegedi irodájának vezetője. Hozzátette: 12 éve működnek együtt a szegedi egyetem kutatóival, először diákprojekteket indítottak, mára 20 fős szegedi iroda dolgozik azért, hogy a tudományos eredmények hasznosuljanak is a gyakorlatban. A projektzáró április 18-i rendezvényen, a GE Healthcare magyarországi kutatás-fejlesztési vezérigazgatója hangsúlyozta: az SZTE a cég számára stratégiai partner, ami nem csupán frázis: komoly összeget, energiát és időt fordítottak arra, hogy K+F központot hozzanak létre Szegeden.

A lezárult kutatásban az SZTE részéről a Radiológiai Klinika, az Onkoterápiás Klinika és az Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék vett részt, ezáltal segítve a GEHC által gyártott és fejlesztett eszközök minél pontosabb illeszkedését a klinikai igényekhez. Az egyetemmel közös kutatás eredményeit több rangos hazai és nemzetközi konferencián publikálták.

„A radiológiában kiemelt szerepet kap az orvosi képek kvantitatív analízise, mert lehetővé teszi az orvos számára, hogy objektív kritériumok alapján hozzon döntést. Az együttműködés keretében kifejlesztett szoftver révén a jövőben olyan komplex eszköz is elérhetővé válik a klinikusok számára, mint a máj szegmentumonként történő kvantitatív vizsgálata” – magyarázta Palkó András, az SZTE Radiológiai Klinika professzora.

A WHO 2008-as adatai alapján a rák világszerte a vezető halálok, amelyből a májrák a harmadik leggyakoribb ráktípus. A KSH szerint pedig a daganatos megbetegedések miatt bekövetkezett halálozás Magyarországon nagyon magas: 2010-ben az összes halálozás 28%-áért a daganatos betegségek feleltek. Ezzel a rák a második leggyakoribb halálok a szív-és érrendszeri megbetegedések után.

A projekt eredményeként elkészült egy májra specializált alkalmazás prototípusa, amely lehetővé teszi CT-felvételeken a máj automatikus kontúrozását, a máj fő érhálózatának meghatározását, az érhálózat alapján a máj belső szerkezetének megjelenítését, valamint a máj virtuális sebészi vágását. E komponensek egyszerűsítik a máj kóros elváltozásai által érintett területek pontos meghatározását, jelentősen növelve a diagnózis és a terápia-tervezés megbízhatóságát, ezzel javítva a betegek túlélési esélyeit. Létrejött továbbá egy klinikai kutatást támogató prototípus, amely lehetővé teszi egy adott szerven belüli tumorok automatikus detektálását, összetett szerkezetű tumorok kontúrozását, illetve duál-energiás CT-felvételek esetén a vizsgált tumorok anyagi összetételének meghatározását. Ennek segítségével lehetővé válik például az egy szerven belül található tumorok össztérfogatának meghatározása, amely nagyon fontos a terápiakövetésben, és a jelenleg elterjedt szoftverekkel csak becsülhető.

A szegedi K+F iroda fiatalos csapató döntő részben az SZTE-n végzett programtervező matematikusokból áll. „A kutatási célok elérése mellett a projekt fontos eredménye volt egy olyan kutatócsoport kialakítása, amely nemzetközi szinten is elismert eredményekre képes. Sikereink révén reméljük, több programozással foglalkozó hallgatót tudunk az orvosi képfeldolgozás területére csábítani” – mondta Ruskó László, a projekt szakmai vezetője.

A „Duál-energiás-CT technológián alapuló tumor diagnosztikai és terápiatervező eszközök kutatása és piacképes klinikai alkalmazásba integrálása” elnevezésű projektet a GEHC Szegeden valósította meg 123 millió forint állami támogatással, amelyhez további 98 millió forint saját forrás társult.

SZTEpress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.