SZTE Info

Együtt az orvosi képfeldolgozásban a GE Healthcare és az SZTE

Idén márciusban zárult a GE Healthcare üzletágának (GEHC) 2009 áprilisában elindított, összesen 221 millió forint összköltségű szegedi kutatás-fejlesztési projektje, melyben a Szegedi Tudományegyetem kutatóival dolgozott együtt az orvosi képfeldolgozás területén.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A projekt célja olyan új orvosi szoftverek fejlesztése volt, amelyek a széles rétegeket érintő daganatos megbetegedések hatékonyabb gyógyítását segítik elő. A projekt eredményeit hasznosítva idén el is indult egy a GEHC magyarországi mérnökségéhez köthető program kidolgozása. A szoftver a máj daganatos megbetegedéseinek diagnózisát, a terápia tervezését, valamint a terápia nyomkövetését egyszerűsíti fejlett orvosi képfeldolgozó technológia alkalmazásával. Elterjedése révén világszerte javul a daganatos megbetegedésben szenvedő betegek kezelése – nyilatkozta Fidrich Márta, a GEHC szegedi irodájának vezetője. Hozzátette: 12 éve működnek együtt a szegedi egyetem kutatóival, először diákprojekteket indítottak, mára 20 fős szegedi iroda dolgozik azért, hogy a tudományos eredmények hasznosuljanak is a gyakorlatban. A projektzáró április 18-i rendezvényen, a GE Healthcare magyarországi kutatás-fejlesztési vezérigazgatója hangsúlyozta: az SZTE a cég számára stratégiai partner, ami nem csupán frázis: komoly összeget, energiát és időt fordítottak arra, hogy K+F központot hozzanak létre Szegeden.

A lezárult kutatásban az SZTE részéről a Radiológiai Klinika, az Onkoterápiás Klinika és az Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék vett részt, ezáltal segítve a GEHC által gyártott és fejlesztett eszközök minél pontosabb illeszkedését a klinikai igényekhez. Az egyetemmel közös kutatás eredményeit több rangos hazai és nemzetközi konferencián publikálták.

„A radiológiában kiemelt szerepet kap az orvosi képek kvantitatív analízise, mert lehetővé teszi az orvos számára, hogy objektív kritériumok alapján hozzon döntést. Az együttműködés keretében kifejlesztett szoftver révén a jövőben olyan komplex eszköz is elérhetővé válik a klinikusok számára, mint a máj szegmentumonként történő kvantitatív vizsgálata” – magyarázta Palkó András, az SZTE Radiológiai Klinika professzora.

A WHO 2008-as adatai alapján a rák világszerte a vezető halálok, amelyből a májrák a harmadik leggyakoribb ráktípus. A KSH szerint pedig a daganatos megbetegedések miatt bekövetkezett halálozás Magyarországon nagyon magas: 2010-ben az összes halálozás 28%-áért a daganatos betegségek feleltek. Ezzel a rák a második leggyakoribb halálok a szív-és érrendszeri megbetegedések után.

A projekt eredményeként elkészült egy májra specializált alkalmazás prototípusa, amely lehetővé teszi CT-felvételeken a máj automatikus kontúrozását, a máj fő érhálózatának meghatározását, az érhálózat alapján a máj belső szerkezetének megjelenítését, valamint a máj virtuális sebészi vágását. E komponensek egyszerűsítik a máj kóros elváltozásai által érintett területek pontos meghatározását, jelentősen növelve a diagnózis és a terápia-tervezés megbízhatóságát, ezzel javítva a betegek túlélési esélyeit. Létrejött továbbá egy klinikai kutatást támogató prototípus, amely lehetővé teszi egy adott szerven belüli tumorok automatikus detektálását, összetett szerkezetű tumorok kontúrozását, illetve duál-energiás CT-felvételek esetén a vizsgált tumorok anyagi összetételének meghatározását. Ennek segítségével lehetővé válik például az egy szerven belül található tumorok össztérfogatának meghatározása, amely nagyon fontos a terápiakövetésben, és a jelenleg elterjedt szoftverekkel csak becsülhető.

A szegedi K+F iroda fiatalos csapató döntő részben az SZTE-n végzett programtervező matematikusokból áll. „A kutatási célok elérése mellett a projekt fontos eredménye volt egy olyan kutatócsoport kialakítása, amely nemzetközi szinten is elismert eredményekre képes. Sikereink révén reméljük, több programozással foglalkozó hallgatót tudunk az orvosi képfeldolgozás területére csábítani” – mondta Ruskó László, a projekt szakmai vezetője.

A „Duál-energiás-CT technológián alapuló tumor diagnosztikai és terápiatervező eszközök kutatása és piacképes klinikai alkalmazásba integrálása” elnevezésű projektet a GEHC Szegeden valósította meg 123 millió forint állami támogatással, amelyhez további 98 millió forint saját forrás társult.

SZTEpress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.