SZTE Info

Erős mezőnyben mérkőztek a biológushallgatók a Sófi-konferencián

Idén immár kilencedik alkalommal tartották meg az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi-alapítvány biológus ösztöndíj-konferenciáját. Az idei slágertémák: a vér-agy gát és a gombák.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

12 hallgató nevezett a Szegedi Tudományegyetem tehetségpontos Sófi-alapítvány biológus ösztöndíj-konferenciára. Közülük a doktori iskola kategóriában 9 pályázó mérkőzött meg egymással.

– A doktoranduszok összesített impaktfaktora 81,66 volt, legutóbb 2009-ben voltak ilyen kaliberű előadók a konferencián – tájékoztatta portálunkat Sófi József, az alapítvány létrehozója, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács tagja. Hozzátette: a mesterképzés kategóriában is igen magas színvonalú prezentációkat hallhattak.

– Szépen kimunkált, jó tudományos előadásokat tartottak a pályázók – értékelt Kovács Kornél, az SZTE Biotechnológiai Tanszék vezetője, a biológuspályázatokat elbíráló kuratórium elnöke. Bár idén az MSc-kategóriában csak három hallgató indult, az ő prezentációk vetekedtek doktorandusz társaikéval. A kuratórium elnöke arról is beszélt, hogy a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány hamarosan egy teljesen új elismeréssel is segíteni szeretné a fiatalokat: az egymilliós forintos életpályadíjat azon diplomások pályázhatják majd, akik legalább indulóként részt vettek egy Sófi-ösztöndíjkonferencián, és még nem töltötték be a 49-dik évüket. Az egyszer elnyerhető díj arra motiválja a kutatókat, hogy folytassák eredményes munkájukat.

A biológus mesterképzés kategória győztese Czifra Dorina, második helyen Majoros Hajnalka, harmadikként pedig Nyúl-Tóth Ádám végzett. A biológia doktori iskola kategóriában Tóth Andrea érdemelte ki az elsőnek járó vándorserleget, őt követte Tengölics Roland, harmadik pedig Balogh Dávid. Az első helyezettek témavezetői idén is Ferenczy Lajos-emlékdíjat (mesterképzés), illetve Farkas Tibor-emlékdíjat (doktori iskola) vehettek át: Kredics László és Hatvani Lóránt, valamint Deli Mária.

Czifra Dorina MSc második évfolyamos molekuláris biológus, mikrobiológus és immunológiai szakirányon, a Természettudományi és Informatikai Kar Mikrobiológiai Tanszékén végez kutatómunkát Kredics László egyetemi adjunktus és Hatvani Lóránt tudományos munkatárs témavezetésével. Dorina a termesztett gombák zöldpenészes megbetegedésével foglalkozik, a trichodermával, melyet a csiperkén, illetve a laskagombán vizsgált – ez a mezőgazdaságban jelentős károkat okoz. Eddig az derült ki, hogy a zöldpenész rendkívül szívós, minden hőmérséklet- és pH-értéken képes nőni, ezért ellene a védekezésre más megoldást kell találni. A végzős hallgató jövőre ebben a témában szeretne doktori tanulmányokat folytatni.

Tóth Andrea harmadéves PhD-hallgató az Általános Orvostudományi Kar Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola Idegtudományok programjában, munkáját az SZBK-ban végzi immár hét éve Deli Mária tudományos főmunkatárs vezetésével. Deli Mária egyébként három éven belül immár Walter Fruzsina után a második Sófi-ösztöndíjast adja az egyetemnek. Andrea röviden a metabolikus szindróma és az azzal kapcsolatban álló betegségekben fellépő idegrendszeri leépülés ellen próbál harcolni az agyi erek védelmével. A metabolikus szindróma tünetegyüttes több kóros állapot, mint a túlsúly, a magas vérnyomás, a magas vérzsír- és vércukorszint együttes fennállását jelenti, melyek idővel szív- és érrendszeri betegségekhez, cukorbetegséghez vagy inzulinrezisztenciához vezethetnek. A legújabb kísérleti eredmények szerint a betegség károsítja az agyi ereket is, így gyakrabban alakulhat ki agyvérzés, és nagyobb az esély az Alzheimer-kórra is, amiért a betegek vérében kimutatott megemelkedett szintű metilglioxál nevű anyag tehető felelőssé, mely a normál anyagcsere felborulásakor túltermelődik. Tóth Andrea az agyi ereket, illetve közvetve az idegrendszert is igyekszik megóvni. A védőanyagok tesztelésekor hatásosnak bizonyult a szakirodalomban is emlegetett aminoguanidin, továbbá a C-vitamin, illetve az E-vitamin alkotója, a γ-tokoferol, az A-vitamin előanyaga, az all-transzretinal. Andrea most szeretné lezárni a kísérleteit, és ezekből megírni a disszertációját.

SZTEpress

 


##alt##
A Sófi-konferencián készült képgaléria
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.