Bezár

Hírarchívum

Erős mezőnyben mérkőztek a biológushallgatók a Sófi-konferencián

Erős mezőnyben mérkőztek a biológushallgatók a Sófi-konferencián

2012. április 04.
3 perc

Idén immár kilencedik alkalommal tartották meg az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi-alapítvány biológus ösztöndíj-konferenciáját. Az idei slágertémák: a vér-agy gát és a gombák.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

12 hallgató nevezett a Szegedi Tudományegyetem tehetségpontos Sófi-alapítvány biológus ösztöndíj-konferenciára. Közülük a doktori iskola kategóriában 9 pályázó mérkőzött meg egymással.

– A doktoranduszok összesített impaktfaktora 81,66 volt, legutóbb 2009-ben voltak ilyen kaliberű előadók a konferencián – tájékoztatta portálunkat Sófi József, az alapítvány létrehozója, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács tagja. Hozzátette: a mesterképzés kategóriában is igen magas színvonalú prezentációkat hallhattak.

– Szépen kimunkált, jó tudományos előadásokat tartottak a pályázók – értékelt Kovács Kornél, az SZTE Biotechnológiai Tanszék vezetője, a biológuspályázatokat elbíráló kuratórium elnöke. Bár idén az MSc-kategóriában csak három hallgató indult, az ő prezentációk vetekedtek doktorandusz társaikéval. A kuratórium elnöke arról is beszélt, hogy a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány hamarosan egy teljesen új elismeréssel is segíteni szeretné a fiatalokat: az egymilliós forintos életpályadíjat azon diplomások pályázhatják majd, akik legalább indulóként részt vettek egy Sófi-ösztöndíjkonferencián, és még nem töltötték be a 49-dik évüket. Az egyszer elnyerhető díj arra motiválja a kutatókat, hogy folytassák eredményes munkájukat.

A biológus mesterképzés kategória győztese Czifra Dorina, második helyen Majoros Hajnalka, harmadikként pedig Nyúl-Tóth Ádám végzett. A biológia doktori iskola kategóriában Tóth Andrea érdemelte ki az elsőnek járó vándorserleget, őt követte Tengölics Roland, harmadik pedig Balogh Dávid. Az első helyezettek témavezetői idén is Ferenczy Lajos-emlékdíjat (mesterképzés), illetve Farkas Tibor-emlékdíjat (doktori iskola) vehettek át: Kredics László és Hatvani Lóránt, valamint Deli Mária.

Czifra Dorina MSc második évfolyamos molekuláris biológus, mikrobiológus és immunológiai szakirányon, a Természettudományi és Informatikai Kar Mikrobiológiai Tanszékén végez kutatómunkát Kredics László egyetemi adjunktus és Hatvani Lóránt tudományos munkatárs témavezetésével. Dorina a termesztett gombák zöldpenészes megbetegedésével foglalkozik, a trichodermával, melyet a csiperkén, illetve a laskagombán vizsgált – ez a mezőgazdaságban jelentős károkat okoz. Eddig az derült ki, hogy a zöldpenész rendkívül szívós, minden hőmérséklet- és pH-értéken képes nőni, ezért ellene a védekezésre más megoldást kell találni. A végzős hallgató jövőre ebben a témában szeretne doktori tanulmányokat folytatni.

Tóth Andrea harmadéves PhD-hallgató az Általános Orvostudományi Kar Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola Idegtudományok programjában, munkáját az SZBK-ban végzi immár hét éve Deli Mária tudományos főmunkatárs vezetésével. Deli Mária egyébként három éven belül immár Walter Fruzsina után a második Sófi-ösztöndíjast adja az egyetemnek. Andrea röviden a metabolikus szindróma és az azzal kapcsolatban álló betegségekben fellépő idegrendszeri leépülés ellen próbál harcolni az agyi erek védelmével. A metabolikus szindróma tünetegyüttes több kóros állapot, mint a túlsúly, a magas vérnyomás, a magas vérzsír- és vércukorszint együttes fennállását jelenti, melyek idővel szív- és érrendszeri betegségekhez, cukorbetegséghez vagy inzulinrezisztenciához vezethetnek. A legújabb kísérleti eredmények szerint a betegség károsítja az agyi ereket is, így gyakrabban alakulhat ki agyvérzés, és nagyobb az esély az Alzheimer-kórra is, amiért a betegek vérében kimutatott megemelkedett szintű metilglioxál nevű anyag tehető felelőssé, mely a normál anyagcsere felborulásakor túltermelődik. Tóth Andrea az agyi ereket, illetve közvetve az idegrendszert is igyekszik megóvni. A védőanyagok tesztelésekor hatásosnak bizonyult a szakirodalomban is emlegetett aminoguanidin, továbbá a C-vitamin, illetve az E-vitamin alkotója, a γ-tokoferol, az A-vitamin előanyaga, az all-transzretinal. Andrea most szeretné lezárni a kísérleteit, és ezekből megírni a disszertációját.

SZTEpress

 


##alt##
A Sófi-konferencián készült képgaléria
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek