Bezár

Hírarchívum

Freund Tamás előadást tart a szegedi egyetemen

Freund Tamás előadást tart a szegedi egyetemen

2012. április 26.
2 perc

Az agykutató Freund Tamás akadémikus 2012. április 26-án 16 órakor tart előadást a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) Oktatási Épület (Szeged, Dóm tér 13.) nagyelőadójában.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Freund Tamás neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA Kísérletes Orvostudományi Kutatóintézetének igazgatója, az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa. Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság Gyógyszerészeti Szakbizottságának meghívására tart előadást Szegeden.

Az Agy-díj egyik birtokosa Freund Tamás – Somogyi Péterrel és Buzsáki Györggyel egyetemben. A rangos nemzetközi elismerést birtokló három magyar tudós közül Freund Tamás azokat a gátló idegsejteket kutatja, amelyek gamma-amino vajsav (GABA) kibocsátásával csökkentik az általuk beidegzett sejtek aktivitását, hangolják össze működésüket. Freund Tamás munkatársaival a hippokampuszban három ilyen új idegsejttípust azonosított, amelyek más gátló neuronokhoz kapcsolódnak. Kísérleti úton bizonyították azt is, hogy az agyban természetes körülmények között megtalálható kannabisz-szerű molekulák a gátló idegsejtek egy különleges csoportjára hatnak, és e szabályozórendszer működési zavarai számos neurológiai és pszichiátriai kórkép keletkezésében játszanak közre.

Freund Tamás kutatócsoportja olyan betegségek neurobiológiai kérdéseivel foglalkozik, mint az epilepszia, az oxigénhiányos agykárosodás, a szorongás és a Parkinson-kór. Munkatársaival leírták a kender biológiailag aktív anyagának (THC) hatásmechnizmusát az agyban, valamint az endocannabinoid szignál rendszer működését és szerepét a szorongás és az epilepszia patomechanizmusában. Szegedi előadásában ez utóbbi témakörről beszél Magyarország egyik legkiválóbb, számos rangos kitüntetéssel elismert kutatója.

SZTEpress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek