SZTE Info

Kiállítással is emlékezik a Klebelsberg-könyvtár Szent-Györgyiről

Míg a Szent-Györgyi-konferencia idején emlékszobát rendeztek be a József Attila Információs és Tanulmányi Központban a Nobel-díjas tudós kitüntetésének 75-dik évfordulója alkalmából, az SZTE Klebelsberg-könyvtár aulájában tárlattal tiszteleg a C-vitamin felfedezője előtt.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

1928-tól 1932 végéig tartott a vita, hogy egy anyag-e a C-vitamin és mi köze van a Szent-Györgyi által felfedezett hexuronsavhoz. A kiállításon az érdeklődők megtekinthetik azt az egymondatos cikket, mely végérvényesen lezárta a tudományos vitát: a C-vitamin egy anyag és azonos a hexuronsavval.

A tárlókban számos fotón láthatjuk Szent-Györgyi arcait, gazdag anyag mutatja be a stockholmi Nobel-díjátadót. Alaposan tanulmányozhatjuk a professzor Nobel-díjérméjét, kiderül sok más mellett, hogy 200 grammos, 66 milliméter átmérőjű éremről volt szó – ma a Magyar Nemzeti Múzeum őrzi.

A híres tudós életének főbb szakaszai is megelevenednek a tárlókban, így például a szegedi évek, vagy rektori munkássága, mikor a diákegység megteremtéséért munkálkodott. A professzor időskori napjait kísérhetjük figyelemmel a Woods Hole-i képeken, de olyan kuriózumokat is fellelhetünk, mint egy Szent-Györgyi által saját kezűleg korrektúrázott pohárköszöntő. Fotók és dokumentumok segítségével megismerkedhetünk a családdal és a kortársakkal, valamint nyomon követhetjük korabeli cikkek alapján is a professzor életét, így például elolvashatjuk Márai Szent-Györgyi Albert – Egy ember arcéle című írását a Pesti Hírlapból, vagy a munkatársak megemlékező sorait a „legszeretetreméltóbb professzorról” a Délmagyarország hasábjain.

SZTEpress

 

Szten-Györgyi Kiálítás.zip
A kiállításon készült képgaléria
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform