SZTE Info

Kiállítással is emlékezik a Klebelsberg-könyvtár Szent-Györgyiről

Míg a Szent-Györgyi-konferencia idején emlékszobát rendeztek be a József Attila Információs és Tanulmányi Központban a Nobel-díjas tudós kitüntetésének 75-dik évfordulója alkalmából, az SZTE Klebelsberg-könyvtár aulájában tárlattal tiszteleg a C-vitamin felfedezője előtt.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

1928-tól 1932 végéig tartott a vita, hogy egy anyag-e a C-vitamin és mi köze van a Szent-Györgyi által felfedezett hexuronsavhoz. A kiállításon az érdeklődők megtekinthetik azt az egymondatos cikket, mely végérvényesen lezárta a tudományos vitát: a C-vitamin egy anyag és azonos a hexuronsavval.

A tárlókban számos fotón láthatjuk Szent-Györgyi arcait, gazdag anyag mutatja be a stockholmi Nobel-díjátadót. Alaposan tanulmányozhatjuk a professzor Nobel-díjérméjét, kiderül sok más mellett, hogy 200 grammos, 66 milliméter átmérőjű éremről volt szó – ma a Magyar Nemzeti Múzeum őrzi.

A híres tudós életének főbb szakaszai is megelevenednek a tárlókban, így például a szegedi évek, vagy rektori munkássága, mikor a diákegység megteremtéséért munkálkodott. A professzor időskori napjait kísérhetjük figyelemmel a Woods Hole-i képeken, de olyan kuriózumokat is fellelhetünk, mint egy Szent-Györgyi által saját kezűleg korrektúrázott pohárköszöntő. Fotók és dokumentumok segítségével megismerkedhetünk a családdal és a kortársakkal, valamint nyomon követhetjük korabeli cikkek alapján is a professzor életét, így például elolvashatjuk Márai Szent-Györgyi Albert – Egy ember arcéle című írását a Pesti Hírlapból, vagy a munkatársak megemlékező sorait a „legszeretetreméltóbb professzorról” a Délmagyarország hasábjain.

SZTEpress

 

Szten-Györgyi Kiálítás.zip
A kiállításon készült képgaléria
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.