SZTE Info

Kiállítással is emlékezik a Klebelsberg-könyvtár Szent-Györgyiről

Míg a Szent-Györgyi-konferencia idején emlékszobát rendeztek be a József Attila Információs és Tanulmányi Központban a Nobel-díjas tudós kitüntetésének 75-dik évfordulója alkalmából, az SZTE Klebelsberg-könyvtár aulájában tárlattal tiszteleg a C-vitamin felfedezője előtt.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

1928-tól 1932 végéig tartott a vita, hogy egy anyag-e a C-vitamin és mi köze van a Szent-Györgyi által felfedezett hexuronsavhoz. A kiállításon az érdeklődők megtekinthetik azt az egymondatos cikket, mely végérvényesen lezárta a tudományos vitát: a C-vitamin egy anyag és azonos a hexuronsavval.

A tárlókban számos fotón láthatjuk Szent-Györgyi arcait, gazdag anyag mutatja be a stockholmi Nobel-díjátadót. Alaposan tanulmányozhatjuk a professzor Nobel-díjérméjét, kiderül sok más mellett, hogy 200 grammos, 66 milliméter átmérőjű éremről volt szó – ma a Magyar Nemzeti Múzeum őrzi.

A híres tudós életének főbb szakaszai is megelevenednek a tárlókban, így például a szegedi évek, vagy rektori munkássága, mikor a diákegység megteremtéséért munkálkodott. A professzor időskori napjait kísérhetjük figyelemmel a Woods Hole-i képeken, de olyan kuriózumokat is fellelhetünk, mint egy Szent-Györgyi által saját kezűleg korrektúrázott pohárköszöntő. Fotók és dokumentumok segítségével megismerkedhetünk a családdal és a kortársakkal, valamint nyomon követhetjük korabeli cikkek alapján is a professzor életét, így például elolvashatjuk Márai Szent-Györgyi Albert – Egy ember arcéle című írását a Pesti Hírlapból, vagy a munkatársak megemlékező sorait a „legszeretetreméltóbb professzorról” a Délmagyarország hasábjain.

SZTEpress

 

Szten-Györgyi Kiálítás.zip
A kiállításon készült képgaléria
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018