SZTE Info

kiemelt

Kiválósági lista – a legjobb befektetés a tanulás, a tehetség kibontása

Több mint kilencmillió forint ösztöndíjat nyertek el a Szegedi Tudományegyetem hallgatói április 27-én, mikor az SZTE Tehetségpont először hirdette ki új tehetségösztönző rendszerét, a Kiválósági listát.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mintegy 300 hallgató részesülhetett valamilyen támogatásban a Szegedi Tehetséggondozó Tanács, Szeged Megyei Jogú Város, az SZTE Doktori Intézet, a Pro Talentis Alapítvány, az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ, az SZTE Esélyegyenlőséget Biztosító Bizottsága, továbbá cégek patronálása alapján. Ezen a napon osztották ki az Szent-Györgyi Albert Rotary Club Szeged ösztöndíjait is, valamint ugyancsak köszöntötték a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány kuratóriumi díjaiban részesült hallgatókat.

 

Ranglista

A 2011/2012-es tanév második félévében hirdette meg először a Tehetségpont Kiválósági lista nevű programját a jó tanulmányi, illetve kutatási eredményekkel rendelkező, kiemelkedő művészeti, sportolói teljesítményt felmutató hallgatók motiválására. A meghatározott pontrendszer alapján arany-, ezüst-, illetve bronzfokozatba sorolták a pályázokat. Az egyes fokozatokhoz többféle kedvezmény (Tehetségpont-könyvtár, kedvezményes színház- és sportbérletek, fénymásolási engedmény stb.), illetve a teljesítmény függvényében jelenleg 30 és 150 ezer forint közötti úgynevezett Talent-ösztöndíj társul. A rendszert bemutató Badó Attila professzor, a szervezet vezetője, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács elnöke elmondta, minél motiváltabbá szeretnék tenni az egyetemistákat a Kiválósági listán való előrejutásban. A szervezet, valamint az annak segítésére létrehozott Pro Talentis Universitatis Alapítvány kiemelt célja forrásokat szerezni a szegedi tehetséggondozásnak, valamint hogy a jövőben a munkáltatói szféra is megismerje a kiválósági rangsort, mely a cégek számára is jelzi majd az egyetemen képződő tehetségpotenciált.

 

Tudásbefektetés

Tehetsegpont konferenciaA díjátadón Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes a bibliai tálentumok példáját idézte fel. Azt mondta, a tehetséget sem azért kaptuk, hogy azzal ne jól sáfárkodjunk, vagy hogy ne legyünk általa a szűkebb-tágabb közösségünk javára. Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes úgy fogalmazott, tudják, kik a tehetségek, kikkel kell külön foglalkozniuk, ugyanis az országgal szemben megbocsáthatatlan bűn lenne, ha ezeket a hallgatókat „parlagon hagynák”. A díjazottaknak is megvan ugyanakkor a maguk feladata, a tehetség nagyon „érzékeny műszer”, rendkívüli gond és önfegyelem szükséges ahhoz, hogy a tehetség eredménnyé váljon.

Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón a Szegedi Tehetséggondozó Tanács új tagjaként üdvözölték Járai Zsigmondot. A Magyar Nemzeti Bank Felügyelő Bizottságának elnöke, korábbi jegybankelnök hangsúlyozta: egyetlen igazi kitörési pontunk van, a sokat emlegetett szellemi tőke, mely régebben is értékes volt, ma pedig de egyre inkább azzá válik. Hozzátette: jó helyre invesztál a Tehetségpont, a legjobb befektetés ugyanis a család és a tudás, hogy legyen sok olyan ember, akire építeni lehet a gazdaságot, aki előre viszi a társadalmat, példát mutat másoknak a munkájával, szorgalmával.

Kardos János, az önkormányzat oktatási irodájának vezetője elmondta, a város hosszú évek óta támogatja a tehetséges hallgatókat, éppen Badó Attila professzor kezdeményezésére született meg a városi ösztöndíj: kezdetben száz egyetemi hallgatónak adtak havi 10 ezer forintos ösztöndíjat 10 hónapos időszakra. Ebből nőtte ki magát az a sok támogatás, amelyből a Tehetséggondozó Tanács tud gazdálkodni. Jelenleg 4 és fél millió forint áll rendelkezésre, ebből középiskolás tehetségeket is támogatnak.

 

Németországból jelentkezett be az Év Tehetsége

A Pro Talentis Alapítvány a lista csúcsán álló két hallgatót külön is jutalmazta: Kálmán János hatodéves orvostanhallgató elnyerte az Év Tehetsége, Németh Zoltán vegyész PhD-hallgató pedig az Év Doktorandusza Díjat. Az éppen szakmai gyakorlatát Németországban töltő Kálmán János Skype-kapcsolaton jelentkezett be a díjátadó előtti sajtótájékoztatón, és úgy nyilatkozott, az elismerés további kitartó munkára sarkallja, hogy ezután is bizonyíthasson, megmutatva, hogy megérdemli a tanács bizalmát. A hatodéves medikus egyébként az SZTE Pszichiátriai Klinikájának Alzheimer-kór, illetve Genetikai Kutatócsoportjában dolgozik diákkörös hallgatóként. Mindkét kutatási témájának célja az öregkori elbutulásért leggyakrabban felelőssé tehető Alzheimer-kór kialakulásának és rizikótényezőinek jobb megértése. Jövőre doktoranduszként szeretné folytatni munkáját az Év Tehetsége.

 

Ünnepség és fogadás a díjazottaknak

Nemcsak szakmailag kiváló, hanem művészi talentumot felmutató hallgatókat is felkarol a Tehetségpont. A díjátadót a Sófi-alapítvány kuratóriumi díjában részesült Lukács Angéla énekművész hallgató fellépése színesítette, aki Liszt Ich möchte hingeh’n című dalát, valamint Marica grófnő belépőjét énekelte, zongorán kísérte Koczka Ferenc. „Mindenkinek jól esik az elismerés, és számomra ez volt az első hivatalos, papírra vetett kitüntetés az egyetemi éveim alatt. Sokan kaptak díjat, és az hogy ennyi tehetséges fiatal közül nekem adatott meg a szereplés lehetősége, rendkívül megtisztelő. Olyan emberekhez szólhattam a zene nyelvén, akikben nem csak lappang a tehetség, hanem felszínre is tudják hozni azt határtalan szorgalommal” – nyilatkozta az ifjú művész. Lukács Angélát már több alkalommal segítette bemutatkozási lehetőséghez az SZTE Tehetségpont, így például énekelhetett a Művészetek Palotájában, és önálló esten lépett fel a Somogyi-könyvtárban is.

A díjátadó ünnepségen az elismerések átadásakor közreműködött az Egyetem Arca verseny idei győztese, Mihályi Vanda, valamint Szarvas Kata, a Tehetségpont koordinátora. Az SZTE, illetve az ösztöndíjakról döntő kuratóriumok képviseletében az ünnepségen megjelent – többek között – Homoki-Nagy Mária, továbbá Sófi József, Hatvani László matematikus akadémikus, Badó Attila, Járai Zsigmond, Balogh Elemér jogtörténész professzor, alkotmánybíró.

Az ünnepség a díjazottakat köszöntő fogadással zárult.

M. A.

További információ:

http://sztehetseg.hu/hu/tehetsegpont

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.