SZTE Info

kiemelt

Kiválósági lista – a legjobb befektetés a tanulás, a tehetség kibontása

Több mint kilencmillió forint ösztöndíjat nyertek el a Szegedi Tudományegyetem hallgatói április 27-én, mikor az SZTE Tehetségpont először hirdette ki új tehetségösztönző rendszerét, a Kiválósági listát.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mintegy 300 hallgató részesülhetett valamilyen támogatásban a Szegedi Tehetséggondozó Tanács, Szeged Megyei Jogú Város, az SZTE Doktori Intézet, a Pro Talentis Alapítvány, az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ, az SZTE Esélyegyenlőséget Biztosító Bizottsága, továbbá cégek patronálása alapján. Ezen a napon osztották ki az Szent-Györgyi Albert Rotary Club Szeged ösztöndíjait is, valamint ugyancsak köszöntötték a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány kuratóriumi díjaiban részesült hallgatókat.

 

Ranglista

A 2011/2012-es tanév második félévében hirdette meg először a Tehetségpont Kiválósági lista nevű programját a jó tanulmányi, illetve kutatási eredményekkel rendelkező, kiemelkedő művészeti, sportolói teljesítményt felmutató hallgatók motiválására. A meghatározott pontrendszer alapján arany-, ezüst-, illetve bronzfokozatba sorolták a pályázokat. Az egyes fokozatokhoz többféle kedvezmény (Tehetségpont-könyvtár, kedvezményes színház- és sportbérletek, fénymásolási engedmény stb.), illetve a teljesítmény függvényében jelenleg 30 és 150 ezer forint közötti úgynevezett Talent-ösztöndíj társul. A rendszert bemutató Badó Attila professzor, a szervezet vezetője, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács elnöke elmondta, minél motiváltabbá szeretnék tenni az egyetemistákat a Kiválósági listán való előrejutásban. A szervezet, valamint az annak segítésére létrehozott Pro Talentis Universitatis Alapítvány kiemelt célja forrásokat szerezni a szegedi tehetséggondozásnak, valamint hogy a jövőben a munkáltatói szféra is megismerje a kiválósági rangsort, mely a cégek számára is jelzi majd az egyetemen képződő tehetségpotenciált.

 

Tudásbefektetés

Tehetsegpont konferenciaA díjátadón Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes a bibliai tálentumok példáját idézte fel. Azt mondta, a tehetséget sem azért kaptuk, hogy azzal ne jól sáfárkodjunk, vagy hogy ne legyünk általa a szűkebb-tágabb közösségünk javára. Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes úgy fogalmazott, tudják, kik a tehetségek, kikkel kell külön foglalkozniuk, ugyanis az országgal szemben megbocsáthatatlan bűn lenne, ha ezeket a hallgatókat „parlagon hagynák”. A díjazottaknak is megvan ugyanakkor a maguk feladata, a tehetség nagyon „érzékeny műszer”, rendkívüli gond és önfegyelem szükséges ahhoz, hogy a tehetség eredménnyé váljon.

Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón a Szegedi Tehetséggondozó Tanács új tagjaként üdvözölték Járai Zsigmondot. A Magyar Nemzeti Bank Felügyelő Bizottságának elnöke, korábbi jegybankelnök hangsúlyozta: egyetlen igazi kitörési pontunk van, a sokat emlegetett szellemi tőke, mely régebben is értékes volt, ma pedig de egyre inkább azzá válik. Hozzátette: jó helyre invesztál a Tehetségpont, a legjobb befektetés ugyanis a család és a tudás, hogy legyen sok olyan ember, akire építeni lehet a gazdaságot, aki előre viszi a társadalmat, példát mutat másoknak a munkájával, szorgalmával.

Kardos János, az önkormányzat oktatási irodájának vezetője elmondta, a város hosszú évek óta támogatja a tehetséges hallgatókat, éppen Badó Attila professzor kezdeményezésére született meg a városi ösztöndíj: kezdetben száz egyetemi hallgatónak adtak havi 10 ezer forintos ösztöndíjat 10 hónapos időszakra. Ebből nőtte ki magát az a sok támogatás, amelyből a Tehetséggondozó Tanács tud gazdálkodni. Jelenleg 4 és fél millió forint áll rendelkezésre, ebből középiskolás tehetségeket is támogatnak.

 

Németországból jelentkezett be az Év Tehetsége

A Pro Talentis Alapítvány a lista csúcsán álló két hallgatót külön is jutalmazta: Kálmán János hatodéves orvostanhallgató elnyerte az Év Tehetsége, Németh Zoltán vegyész PhD-hallgató pedig az Év Doktorandusza Díjat. Az éppen szakmai gyakorlatát Németországban töltő Kálmán János Skype-kapcsolaton jelentkezett be a díjátadó előtti sajtótájékoztatón, és úgy nyilatkozott, az elismerés további kitartó munkára sarkallja, hogy ezután is bizonyíthasson, megmutatva, hogy megérdemli a tanács bizalmát. A hatodéves medikus egyébként az SZTE Pszichiátriai Klinikájának Alzheimer-kór, illetve Genetikai Kutatócsoportjában dolgozik diákkörös hallgatóként. Mindkét kutatási témájának célja az öregkori elbutulásért leggyakrabban felelőssé tehető Alzheimer-kór kialakulásának és rizikótényezőinek jobb megértése. Jövőre doktoranduszként szeretné folytatni munkáját az Év Tehetsége.

 

Ünnepség és fogadás a díjazottaknak

Nemcsak szakmailag kiváló, hanem művészi talentumot felmutató hallgatókat is felkarol a Tehetségpont. A díjátadót a Sófi-alapítvány kuratóriumi díjában részesült Lukács Angéla énekművész hallgató fellépése színesítette, aki Liszt Ich möchte hingeh’n című dalát, valamint Marica grófnő belépőjét énekelte, zongorán kísérte Koczka Ferenc. „Mindenkinek jól esik az elismerés, és számomra ez volt az első hivatalos, papírra vetett kitüntetés az egyetemi éveim alatt. Sokan kaptak díjat, és az hogy ennyi tehetséges fiatal közül nekem adatott meg a szereplés lehetősége, rendkívül megtisztelő. Olyan emberekhez szólhattam a zene nyelvén, akikben nem csak lappang a tehetség, hanem felszínre is tudják hozni azt határtalan szorgalommal” – nyilatkozta az ifjú művész. Lukács Angélát már több alkalommal segítette bemutatkozási lehetőséghez az SZTE Tehetségpont, így például énekelhetett a Művészetek Palotájában, és önálló esten lépett fel a Somogyi-könyvtárban is.

A díjátadó ünnepségen az elismerések átadásakor közreműködött az Egyetem Arca verseny idei győztese, Mihályi Vanda, valamint Szarvas Kata, a Tehetségpont koordinátora. Az SZTE, illetve az ösztöndíjakról döntő kuratóriumok képviseletében az ünnepségen megjelent – többek között – Homoki-Nagy Mária, továbbá Sófi József, Hatvani László matematikus akadémikus, Badó Attila, Járai Zsigmond, Balogh Elemér jogtörténész professzor, alkotmánybíró.

Az ünnepség a díjazottakat köszöntő fogadással zárult.

M. A.

További információ:

http://sztehetseg.hu/hu/tehetsegpont

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.