SZTE Info

Költészet napja az SZTE-n is

Zuhanások, Verslábaló, felolvasás és Nagyon Romantikus Szabad Ötletek – változatos programokkal várják az érdeklődőket Szeged több helyszínén a magyar költészet napján. József Attila születésének évfordulójáról idén többnapos rendezvénysorozattal emlékezik meg a Szegedi Tudományegyetem hallgatói mellett az egyetemi színház is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Versfelolvasással indul Szegeden a magyar költészet napja. Április 11-én 13 és 18 óra között a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatala előtt, a Dugonics téren válogat kedvenc költeményeiből a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) és a város több amatőr színjátszó társulata. Ugyanakkor a rendezvényen bárki mondhat verset: a szervezők szívesen átadják a mikrofont egy-egy felolvasó számára.

A költészet napi programot azonban flash mobok, azaz villámcsődületek is kísérik. A város több pontján fellép a Százszorszép Gyermekház. Akciójuk 14 órakor ér a Kárász utcára.

Este a SZESZ költészet napi felolvasást is tart a Szegedi Pinceszínházban. Hervay Gizella erdélyi költőnő Zuhanások című oratóriumát állítják színpadra, ezzel tisztelegve a tragikus sorsú alkotónak, Szilágyi Domokos feleségének. A 19 órakor kezdődő performanszról a társulat elmondta: A Zuhanások újfajta szentséget képvisel. „Mária-kék nyugalomban” késztet minket befelé hallgatózni. Fájdalma reményeink szerint kizökkentő erővel bír, ami eltávolít a giccskarácsonytól, ám felemel a valódi ünnephez.”

Az idei versünnepen azonban nem csupán egy napon tiszteleg a város és az egyetem József Attila emléke előtt: április 12-én 17:30-tól költészet napi kerekasztal beszélgetést rendeznek a Grand Caféban, ahol Bene Zoltán, Kollár Árpád, Veszelka Attila és Varga Norbert mesél kedvenc költeményeiről, de szóba kerülnek majd a Szegedi Nemzeti Színház Facebook-oldalán olvasható, az ünnepre válogatott versek is. Még aznap, április 12-én 19 órától lesz hallható a Nagyon romantikus szabad ötletek a kávézóban, hiszen a Szegedi Egyetemi Színház és az Impró Stúdió megzenésített versekkel kedveskedik a publikumnak.

Azonban az SZTE bölcsészhallgatói sem tétlenkednek: Április 14-én, szombaton 10 órától, a Somogyi-könyvtárból Verslábaló címmel játékos irodalomtörténeti emlékséta indul József Attila és Juhász Gyula emlékére. A program közben játékos feladatlapok kitöltésére szintén lehetőség nyílik gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A résztvevők térképet és leírást is kapnak az irodalmi emlékhelyek felkereséséhez. Akik nem szeretnének egyedül „lábalni”, 11 órakor csoportos indítást szerveznek. 14 órakor tartanak az ünnepélyes eredményhirdetés az SZTE bölcsészettudományi karának irodalom szakos hallgatóinak részvételével.

SZTEpress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform