SZTE Info

Költészet napja az SZTE-n is

Zuhanások, Verslábaló, felolvasás és Nagyon Romantikus Szabad Ötletek – változatos programokkal várják az érdeklődőket Szeged több helyszínén a magyar költészet napján. József Attila születésének évfordulójáról idén többnapos rendezvénysorozattal emlékezik meg a Szegedi Tudományegyetem hallgatói mellett az egyetemi színház is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Versfelolvasással indul Szegeden a magyar költészet napja. Április 11-én 13 és 18 óra között a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatala előtt, a Dugonics téren válogat kedvenc költeményeiből a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) és a város több amatőr színjátszó társulata. Ugyanakkor a rendezvényen bárki mondhat verset: a szervezők szívesen átadják a mikrofont egy-egy felolvasó számára.

A költészet napi programot azonban flash mobok, azaz villámcsődületek is kísérik. A város több pontján fellép a Százszorszép Gyermekház. Akciójuk 14 órakor ér a Kárász utcára.

Este a SZESZ költészet napi felolvasást is tart a Szegedi Pinceszínházban. Hervay Gizella erdélyi költőnő Zuhanások című oratóriumát állítják színpadra, ezzel tisztelegve a tragikus sorsú alkotónak, Szilágyi Domokos feleségének. A 19 órakor kezdődő performanszról a társulat elmondta: A Zuhanások újfajta szentséget képvisel. „Mária-kék nyugalomban” késztet minket befelé hallgatózni. Fájdalma reményeink szerint kizökkentő erővel bír, ami eltávolít a giccskarácsonytól, ám felemel a valódi ünnephez.”

Az idei versünnepen azonban nem csupán egy napon tiszteleg a város és az egyetem József Attila emléke előtt: április 12-én 17:30-tól költészet napi kerekasztal beszélgetést rendeznek a Grand Caféban, ahol Bene Zoltán, Kollár Árpád, Veszelka Attila és Varga Norbert mesél kedvenc költeményeiről, de szóba kerülnek majd a Szegedi Nemzeti Színház Facebook-oldalán olvasható, az ünnepre válogatott versek is. Még aznap, április 12-én 19 órától lesz hallható a Nagyon romantikus szabad ötletek a kávézóban, hiszen a Szegedi Egyetemi Színház és az Impró Stúdió megzenésített versekkel kedveskedik a publikumnak.

Azonban az SZTE bölcsészhallgatói sem tétlenkednek: Április 14-én, szombaton 10 órától, a Somogyi-könyvtárból Verslábaló címmel játékos irodalomtörténeti emlékséta indul József Attila és Juhász Gyula emlékére. A program közben játékos feladatlapok kitöltésére szintén lehetőség nyílik gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A résztvevők térképet és leírást is kapnak az irodalmi emlékhelyek felkereséséhez. Akik nem szeretnének egyedül „lábalni”, 11 órakor csoportos indítást szerveznek. 14 órakor tartanak az ünnepélyes eredményhirdetés az SZTE bölcsészettudományi karának irodalom szakos hallgatóinak részvételével.

SZTEpress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018