SZTE Info

Költészet napja az SZTE-n is

Zuhanások, Verslábaló, felolvasás és Nagyon Romantikus Szabad Ötletek – változatos programokkal várják az érdeklődőket Szeged több helyszínén a magyar költészet napján. József Attila születésének évfordulójáról idén többnapos rendezvénysorozattal emlékezik meg a Szegedi Tudományegyetem hallgatói mellett az egyetemi színház is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Versfelolvasással indul Szegeden a magyar költészet napja. Április 11-én 13 és 18 óra között a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatala előtt, a Dugonics téren válogat kedvenc költeményeiből a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) és a város több amatőr színjátszó társulata. Ugyanakkor a rendezvényen bárki mondhat verset: a szervezők szívesen átadják a mikrofont egy-egy felolvasó számára.

A költészet napi programot azonban flash mobok, azaz villámcsődületek is kísérik. A város több pontján fellép a Százszorszép Gyermekház. Akciójuk 14 órakor ér a Kárász utcára.

Este a SZESZ költészet napi felolvasást is tart a Szegedi Pinceszínházban. Hervay Gizella erdélyi költőnő Zuhanások című oratóriumát állítják színpadra, ezzel tisztelegve a tragikus sorsú alkotónak, Szilágyi Domokos feleségének. A 19 órakor kezdődő performanszról a társulat elmondta: A Zuhanások újfajta szentséget képvisel. „Mária-kék nyugalomban” késztet minket befelé hallgatózni. Fájdalma reményeink szerint kizökkentő erővel bír, ami eltávolít a giccskarácsonytól, ám felemel a valódi ünnephez.”

Az idei versünnepen azonban nem csupán egy napon tiszteleg a város és az egyetem József Attila emléke előtt: április 12-én 17:30-tól költészet napi kerekasztal beszélgetést rendeznek a Grand Caféban, ahol Bene Zoltán, Kollár Árpád, Veszelka Attila és Varga Norbert mesél kedvenc költeményeiről, de szóba kerülnek majd a Szegedi Nemzeti Színház Facebook-oldalán olvasható, az ünnepre válogatott versek is. Még aznap, április 12-én 19 órától lesz hallható a Nagyon romantikus szabad ötletek a kávézóban, hiszen a Szegedi Egyetemi Színház és az Impró Stúdió megzenésített versekkel kedveskedik a publikumnak.

Azonban az SZTE bölcsészhallgatói sem tétlenkednek: Április 14-én, szombaton 10 órától, a Somogyi-könyvtárból Verslábaló címmel játékos irodalomtörténeti emlékséta indul József Attila és Juhász Gyula emlékére. A program közben játékos feladatlapok kitöltésére szintén lehetőség nyílik gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A résztvevők térképet és leírást is kapnak az irodalmi emlékhelyek felkereséséhez. Akik nem szeretnének egyedül „lábalni”, 11 órakor csoportos indítást szerveznek. 14 órakor tartanak az ünnepélyes eredményhirdetés az SZTE bölcsészettudományi karának irodalom szakos hallgatóinak részvételével.

SZTEpress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.