Bezár

Hírarchívum

Lezárult az Irányítástechnikai Programozó Verseny

Lezárult az Irányítástechnikai Programozó Verseny

2012. április 16.
2 perc

A 18-dik alkalommal megrendezett Országos Irányítástechnikai Programozó Versenynek április 11. és 13. között a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara adott otthont. Az első és a különdíjat is a pécsi egyetem Műszaki és Informatikai Kara nyerte el.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Látványos robotikai feladatokkal zárult az április 11. és 13. között megrendezett Országos Irányítástechnikai Programozó Verseny. A szegedi egyetem két kara – Természettudományi és Informatikai, valamint a Mérnöki Kar – is indított csapatot a megmérettetésen.

Az első nap az elméleti fordulóé volt, a második-harmadik nap délelőttje a kapott programozási feladatokkal telt, délután pedig egy működő modellen mutatták be megoldásaikat a hallgatók. A megmérettetés zsűrijében mindig a nevező intézmények egy-egy felkészítő tanára foglal helyet, a találkozó végén pedig megegyeznek, ki lesz a verseny következő rendezője.

A hétköznapi nyelvben az irányítástechnika lényegét leginkább az automatika szó adja vissza, az ilyen programok az ipari gyakorlatban előforduló gépek, berendezések működtetésére szolgálnak, hogy előre megtervezett módon végezzék el azt a feladatot, amit a készítő szeretne.

Húsz évvel ezelőtt az irányítástechnikát oktató intézmények tanárai azért fogtak össze, hogy segítsék egymást szakterületükön tapasztalatátadással és információcserével – ennek révén jött létre a Főiskolai, majd később a Felsőfokú Irányítástechnikai Oktatásmódszertani Egyesület (FIOM) – tudtuk meg Gyeviki János szervezőtől, az SZTE MK Műszaki Intézete adjunktusától. Az egyesületben Győrtől Nyíregyházán, Budapesten és Szegeden át Debrecenig minden irányítástechnikával foglalkozó intézet képviselteti magát.

Az évi rendszeres tananyag- és módszertani egyeztetés mellett a hallgatóknak megrendezik az irányítástechnikai programozóversenyt, melyen többek között egy ipari számítógép, az úgynevezett Programozható Logikai Vezérlő (PLC) programozásához kapcsolódó feladatokat kell megoldaniuk a résztvevőknek.

A XVIII. Országos Irányítástechnikai Programozó Verseny végeredménye: I. hely: Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar, II. hely: Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar, III. hely: Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar. Különdíj (a legjobb házi feladat): Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar.

SZTEpress

 

Mérnöki kar verseny.zip
Az Országos Irányítástechnikai Programozó Versenyen készült fotók itt megtekinthetőek
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek