SZTE Info

A szabadalomtól az értékesítésig – ismét Vállalkozói Klub a Szegedi Tudományegyetemen

Losonczi Áron, az üvegbeton feltalálója beszélt a szabadalmaztatás és az üzleti partner megtalálásának nehézségeiről április 17-én. A második félévében járó Vállalkozói Klub programsorozat célja, hogy a hallgatók már tapasztalt vállalati vezetőkkel beszélgetve ismerjék meg az üzleti élet lehetőségeit és buktatóit.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Egy temesvári művész alkotása ihlette meg az építészmérnök-feltaláló Losonczi Áront. Az üveget és betont ötvöző szobor adta a LiTraCon, azaz a Light Transmitting Concrete alapötletét, amely a már hagyományos építőanyagnak számító beton mellett optikai szálakat tartalmaz. Az eredmény igen látványos, a bonyolult és nem ok nélkül titkos előállítási móddal áttetsző építőanyagot készít a vállalkozás. Egyesek szerint az évszázad építőanyagát, amelyet 2004-ben a Time magazin az év legfontosabb találmányai között említett.

Rögös út vezetett az első sikerekig. A csongrádi születésű Losonczi Áron 2001-ben állította elő az üvegbetont. Több magyarországi próbálkozás után, egy évvel később, posztgraduális tanulmányainak helyszínén, Svédországban sikerült nemzeti támogatással szabadalmaztatnia ötletét. A 2004-es cégalapítást követően az üzleti partner megtalálása bizonyult a legnehezebb feladatnak. Potenciális partnerek hátráltak ki az utolsó pillanatban a szerződéskötésből, kevesen adtak bizalmat a rendhagyó építőanyagnak. A vállalkozás-indításban a tárgyalási gyakorlat és a marketing-stratégia hiánya okozott nehézségeket Losonczi Áronnak. Az igazi kihívást mindezek mellett egy osztrák cég lépése jelentette. Már évek óta értékesítették a LiTraCon-t, amikor az anyag másolatát gyártó cég felszólalt Losonczi Áron szabadalma ellen. Magyar állami támogatással, jogi úton győzött az üvegbeton, a konkurens vállalkozás már csak licence-szerződéssel gyárthatja a hungaricumot. A LiTraCon más szempontból is sikeresen jött ki az üzleti konfliktusból. Az építészmérnök szabadalma vitatására adott „kreatív válasznak” szánta második találmányát, a LiTraCon pXL-t. A műanyag szálakkal készített beton olcsóbb és könnyebben előállítható variációja volt az eredeti elgondolásnak. Egyben a cég második szabadalma is, ami a nemzetközi piacon is egyedülállónak számít a vállalkozások körében.

Stockholm, London, Washington – csak néhány a városok közül, ahol kiállításokon mutatták be az üvegbetont. A washingtoni építészeti múzeum állandó tárlatának részét képezi a magyar találmány, amit dizájn-díjjal is jutalmaztak. Eladható-e a kérdéses termék, valóban egyedülállóan új dolgot találtunk ki? – a vállalkozó szerint egy ötlet szabadalmaztatásakor ezt a legfontosabb mérlegelni.

Üvegbetonból készült már épület-homlokzat, egy vidéki kápolna keresztje, művészek használják alkotásaikhoz, de beltéri bútorok, dekorációs tárgyak, lámpák, sőt ékszerek alapanyaga is. „Csak az építész fantáziája szab határt a felhasználás módjainak” – mondja Losonczi Ádám.

A Vállalkozói Klub tavaszi záró-előadását április 24-én, kedden tartják az SZTE főépületében (Szeged, Dugonics tér 13.), 17.00-kor. Kojedzinszky Richárd (a Ritek Zrt. egykori vezérigazgatója, egy ipari automatizálással foglalkozó kisvállalat vezetője) előadásában a válságmenedzselés kérdéseit vizsgálja.


A rendezvény a DAOP–5.1.2/C-09-2f-2010-0002, Biopolisz Park – Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja című pályázat keretében valósul meg.


SZTEpress

 

uszt_logo_rgb Infoblokk3_ERFA
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.