SZTE Info

A szabadalomtól az értékesítésig – ismét Vállalkozói Klub a Szegedi Tudományegyetemen

Losonczi Áron, az üvegbeton feltalálója beszélt a szabadalmaztatás és az üzleti partner megtalálásának nehézségeiről április 17-én. A második félévében járó Vállalkozói Klub programsorozat célja, hogy a hallgatók már tapasztalt vállalati vezetőkkel beszélgetve ismerjék meg az üzleti élet lehetőségeit és buktatóit.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Egy temesvári művész alkotása ihlette meg az építészmérnök-feltaláló Losonczi Áront. Az üveget és betont ötvöző szobor adta a LiTraCon, azaz a Light Transmitting Concrete alapötletét, amely a már hagyományos építőanyagnak számító beton mellett optikai szálakat tartalmaz. Az eredmény igen látványos, a bonyolult és nem ok nélkül titkos előállítási móddal áttetsző építőanyagot készít a vállalkozás. Egyesek szerint az évszázad építőanyagát, amelyet 2004-ben a Time magazin az év legfontosabb találmányai között említett.

Rögös út vezetett az első sikerekig. A csongrádi születésű Losonczi Áron 2001-ben állította elő az üvegbetont. Több magyarországi próbálkozás után, egy évvel később, posztgraduális tanulmányainak helyszínén, Svédországban sikerült nemzeti támogatással szabadalmaztatnia ötletét. A 2004-es cégalapítást követően az üzleti partner megtalálása bizonyult a legnehezebb feladatnak. Potenciális partnerek hátráltak ki az utolsó pillanatban a szerződéskötésből, kevesen adtak bizalmat a rendhagyó építőanyagnak. A vállalkozás-indításban a tárgyalási gyakorlat és a marketing-stratégia hiánya okozott nehézségeket Losonczi Áronnak. Az igazi kihívást mindezek mellett egy osztrák cég lépése jelentette. Már évek óta értékesítették a LiTraCon-t, amikor az anyag másolatát gyártó cég felszólalt Losonczi Áron szabadalma ellen. Magyar állami támogatással, jogi úton győzött az üvegbeton, a konkurens vállalkozás már csak licence-szerződéssel gyárthatja a hungaricumot. A LiTraCon más szempontból is sikeresen jött ki az üzleti konfliktusból. Az építészmérnök szabadalma vitatására adott „kreatív válasznak” szánta második találmányát, a LiTraCon pXL-t. A műanyag szálakkal készített beton olcsóbb és könnyebben előállítható variációja volt az eredeti elgondolásnak. Egyben a cég második szabadalma is, ami a nemzetközi piacon is egyedülállónak számít a vállalkozások körében.

Stockholm, London, Washington – csak néhány a városok közül, ahol kiállításokon mutatták be az üvegbetont. A washingtoni építészeti múzeum állandó tárlatának részét képezi a magyar találmány, amit dizájn-díjjal is jutalmaztak. Eladható-e a kérdéses termék, valóban egyedülállóan új dolgot találtunk ki? – a vállalkozó szerint egy ötlet szabadalmaztatásakor ezt a legfontosabb mérlegelni.

Üvegbetonból készült már épület-homlokzat, egy vidéki kápolna keresztje, művészek használják alkotásaikhoz, de beltéri bútorok, dekorációs tárgyak, lámpák, sőt ékszerek alapanyaga is. „Csak az építész fantáziája szab határt a felhasználás módjainak” – mondja Losonczi Ádám.

A Vállalkozói Klub tavaszi záró-előadását április 24-én, kedden tartják az SZTE főépületében (Szeged, Dugonics tér 13.), 17.00-kor. Kojedzinszky Richárd (a Ritek Zrt. egykori vezérigazgatója, egy ipari automatizálással foglalkozó kisvállalat vezetője) előadásában a válságmenedzselés kérdéseit vizsgálja.


A rendezvény a DAOP–5.1.2/C-09-2f-2010-0002, Biopolisz Park – Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja című pályázat keretében valósul meg.


SZTEpress

 

uszt_logo_rgb Infoblokk3_ERFA
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018