SZTE Info

Szakkollégisták tudományos munkáját segítik

A szegedi egyetem két szakkollégiumának tudományos ambíciójú hallgatói és tutoraik tartottak előadásokat március 30-án a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A TÁMOP-támogatással megvalósuló „Meliocoll Project” a szakkollégiumi hallgatók képzettségének fejlesztését célozza. A projektben részt vevő Sík Sándor Piarista Egyetemi Szakkollégium, illetve a Szent Imre Szakkollégium hallgatóit tehetséggondozási program keretében szeretnék segíteni a tudományos pályán való elindulásban, ösztöndíjas rendszeren keresztül motiválva őket a Gál Ferenc Szegedi Hittudományi Főiskola tutorainak irányításával. Az egyetemisták így készítenek prezentációkat, publikálnak, illetve konferenciákat, workshopokat szerveznek.

„A projekt egyik fő célja az egyetemi tehetséggondozás. Plusz segítséget nyújtva kiemelkedő kutatók, illetve fiatal tudósok segítségével ezek a hallgatók egy-egy témában jobban el tudjanak mélyedni” – tudtuk meg Szilágyi Tamástól, a konferencia egyik szervezőjétől. A résztvevők rendszeres konzultációs lehetőséget kapnak, illetve különböző extrakurrikurális tevékenységekben – például pályázatírás, projektmenedzsment, illetve academic writing – vesznek részt a projekt időtartama alatt.

 

A tehetséggondozó programban való részvétel egyik feltétele a szakkollégiumi tagság volt, de alapvetően nagyon vegyes tematikával érkeztek hallgatók: a természettudományos területtől a hittudományig széles a skála, jóllehet zömében társadalomtudományi érdeklődésű munkák születnek, valamint hangsúlyos irány az egyházi civilszervezetek tematikája. Sokan foglalkoznak történeti kérdésekkel is, főként a régiót érintően. Ennek oka, hogy a projekt azt is célozta, hogy a régió tudásbázisát építsék fel. A fiatal keresztény értelmiségieket próbálják pályán tartani, illetve elindítani a tudományos diákköri munkák támogatásával – összegzett Szilágyi Tamás.

 

A projekt részeként több konferenciát tartottak már. A mostani, az idei első tanácskozáson beszámoltak a hallgatók arról, hogyan sikerült egy-egy témában elmélyülniük, illetve a tutorok előadását is meghallgathatták az érdeklődők. „Mi megjelenést tudunk biztosítani a konferencián keresztül, illetve a továbbiakban lehetőséget arra, hogy publikálhassák a megfelelő minőségű anyagokat” – mondta el a szervező. Év végéig tart a projekt, de további forrásokat kívánnak bevonni a fenntartására és kiszélesítésére.

SZTEpress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.