SZTE Info

Szakkollégisták tudományos munkáját segítik

A szegedi egyetem két szakkollégiumának tudományos ambíciójú hallgatói és tutoraik tartottak előadásokat március 30-án a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A TÁMOP-támogatással megvalósuló „Meliocoll Project” a szakkollégiumi hallgatók képzettségének fejlesztését célozza. A projektben részt vevő Sík Sándor Piarista Egyetemi Szakkollégium, illetve a Szent Imre Szakkollégium hallgatóit tehetséggondozási program keretében szeretnék segíteni a tudományos pályán való elindulásban, ösztöndíjas rendszeren keresztül motiválva őket a Gál Ferenc Szegedi Hittudományi Főiskola tutorainak irányításával. Az egyetemisták így készítenek prezentációkat, publikálnak, illetve konferenciákat, workshopokat szerveznek.

„A projekt egyik fő célja az egyetemi tehetséggondozás. Plusz segítséget nyújtva kiemelkedő kutatók, illetve fiatal tudósok segítségével ezek a hallgatók egy-egy témában jobban el tudjanak mélyedni” – tudtuk meg Szilágyi Tamástól, a konferencia egyik szervezőjétől. A résztvevők rendszeres konzultációs lehetőséget kapnak, illetve különböző extrakurrikurális tevékenységekben – például pályázatírás, projektmenedzsment, illetve academic writing – vesznek részt a projekt időtartama alatt.

 

A tehetséggondozó programban való részvétel egyik feltétele a szakkollégiumi tagság volt, de alapvetően nagyon vegyes tematikával érkeztek hallgatók: a természettudományos területtől a hittudományig széles a skála, jóllehet zömében társadalomtudományi érdeklődésű munkák születnek, valamint hangsúlyos irány az egyházi civilszervezetek tematikája. Sokan foglalkoznak történeti kérdésekkel is, főként a régiót érintően. Ennek oka, hogy a projekt azt is célozta, hogy a régió tudásbázisát építsék fel. A fiatal keresztény értelmiségieket próbálják pályán tartani, illetve elindítani a tudományos diákköri munkák támogatásával – összegzett Szilágyi Tamás.

 

A projekt részeként több konferenciát tartottak már. A mostani, az idei első tanácskozáson beszámoltak a hallgatók arról, hogyan sikerült egy-egy témában elmélyülniük, illetve a tutorok előadását is meghallgathatták az érdeklődők. „Mi megjelenést tudunk biztosítani a konferencián keresztül, illetve a továbbiakban lehetőséget arra, hogy publikálhassák a megfelelő minőségű anyagokat” – mondta el a szervező. Év végéig tart a projekt, de további forrásokat kívánnak bevonni a fenntartására és kiszélesítésére.

SZTEpress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas Bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.