SZTE Info

Szakkollégisták tudományos munkáját segítik

A szegedi egyetem két szakkollégiumának tudományos ambíciójú hallgatói és tutoraik tartottak előadásokat március 30-án a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A TÁMOP-támogatással megvalósuló „Meliocoll Project” a szakkollégiumi hallgatók képzettségének fejlesztését célozza. A projektben részt vevő Sík Sándor Piarista Egyetemi Szakkollégium, illetve a Szent Imre Szakkollégium hallgatóit tehetséggondozási program keretében szeretnék segíteni a tudományos pályán való elindulásban, ösztöndíjas rendszeren keresztül motiválva őket a Gál Ferenc Szegedi Hittudományi Főiskola tutorainak irányításával. Az egyetemisták így készítenek prezentációkat, publikálnak, illetve konferenciákat, workshopokat szerveznek.

„A projekt egyik fő célja az egyetemi tehetséggondozás. Plusz segítséget nyújtva kiemelkedő kutatók, illetve fiatal tudósok segítségével ezek a hallgatók egy-egy témában jobban el tudjanak mélyedni” – tudtuk meg Szilágyi Tamástól, a konferencia egyik szervezőjétől. A résztvevők rendszeres konzultációs lehetőséget kapnak, illetve különböző extrakurrikurális tevékenységekben – például pályázatírás, projektmenedzsment, illetve academic writing – vesznek részt a projekt időtartama alatt.

 

A tehetséggondozó programban való részvétel egyik feltétele a szakkollégiumi tagság volt, de alapvetően nagyon vegyes tematikával érkeztek hallgatók: a természettudományos területtől a hittudományig széles a skála, jóllehet zömében társadalomtudományi érdeklődésű munkák születnek, valamint hangsúlyos irány az egyházi civilszervezetek tematikája. Sokan foglalkoznak történeti kérdésekkel is, főként a régiót érintően. Ennek oka, hogy a projekt azt is célozta, hogy a régió tudásbázisát építsék fel. A fiatal keresztény értelmiségieket próbálják pályán tartani, illetve elindítani a tudományos diákköri munkák támogatásával – összegzett Szilágyi Tamás.

 

A projekt részeként több konferenciát tartottak már. A mostani, az idei első tanácskozáson beszámoltak a hallgatók arról, hogyan sikerült egy-egy témában elmélyülniük, illetve a tutorok előadását is meghallgathatták az érdeklődők. „Mi megjelenést tudunk biztosítani a konferencián keresztül, illetve a továbbiakban lehetőséget arra, hogy publikálhassák a megfelelő minőségű anyagokat” – mondta el a szervező. Év végéig tart a projekt, de további forrásokat kívánnak bevonni a fenntartására és kiszélesítésére.

SZTEpress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.