Bezár

Hírarchívum

SZTE: a második-harmadik legnépszerűbb egyetem

SZTE: a második-harmadik legnépszerűbb egyetem

2012. április 16.
2 perc

Első helyen 8236 továbbtanuló diák jelölte meg a Szegedi Tudományegyetemet. Változatlanul a második-harmadik legnépszerűbb képzőhely a Tisza-parti universitas. Itt az országos trendnél (22 százalék) kisebb arányban, 16 százalékkal csökkent a múlt évhez képest a felvételi jelentkezők száma.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szegeden összesen 15 ezer 603 fiatal szeretne továbbtanulni. Az országos trendnél kisebb arányban, 16 százalékkal csökkent a jelentkezők száma – mutatja a felvételizőkről 2012. április 16-án közzétett adatsor. Alapképzésben 10346, míg mesterképzésben 2818 fiatal kíván a szegedi universitas kötelékében tanulni – állami támogatásra 13402 jelentkező pályázik.

Fej-fej mellett a második-harmadik legnépszerűbb haza felsőoktatási intézmény évek óta a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem. A két képzőhely között az első helyes jelentkezők szám alapján idén csak 42 a különbség, Debrecen javára.

Az első helyen megjelölt karok közül vidék-Magyarország második legnépszerűbb helye az SZTE Természettudományi és Informatikai Kara. (A szegedi TTIK-t öt fővárosi és egy győri képzőhely előzi meg.) A legnépszerűbb húsz egyetemi kar közé került az SZTE Bölcsészettudományi Kara (13. helyen) és a Juhász Gyula Pedagógusképző Kara (19. hely) is.

A négy legnépszerűbb alapszak – a gépészmérnök, a mérnök informatikus, a gazdálkodási és menedzsment, és a kommunikáció és médiatudomány alapszak – a szegedi képzési kínálatban is megtalálható. Mesterképzésben a nappali munkarendre jelentkezők legtöbben a vezetés és szervezést, a nemzetközi tanulmányokat, valamint a kommunikáció- és médiatudományt választották.

Ötödével (22 százalékkal) csökkent a hazai felsőoktatási intézményekbe pályázók száma a múlt évhez képest – derült ki az Oktatási Hivatal április 16-án kiadott gyorsjelentéséből. A jelentkezők négyötöde első helyen államilag támogatott képzést jelölt meg. A legtöbben a műszaki képzési területet választották. A jelentkezők kétharmada e-felvételizett. A 2012-es általános felvételi eljárásban összesen 109654 fő jelentkezett valamely felsőoktatási intézménybe.

SZTEpress

További információ: http://www.felvi.hu/felveteli/ponthatarok_rangsorok/friss_statisztikak

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek