Bezár

Hírarchívum

izraeli_kiemelt

Sokat profitálhat az SZTE az izraeli partnerekkel való együttműködésből

Sokat profitálhat az SZTE az izraeli partnerekkel való együttműködésből

2012. augusztus 17.
3 perc

Augusztus 17–18-i szegedi látogatása alkalmával az SZTE-n is megbeszéléseket folytatott Ilan Mor, Izrael állam budapesti nagykövete, aki Szabó Gábor rektorral is találkozott.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ilan Mor felesége társaságában érkezett Szegedre. A diplomata Tisza-parti programja a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában kezdődött, ahol mintegy másfél órán át tárgyalt Szabó Gábor akadémikussal, az SZTE rektorával. A megbeszélést követően Ilan Mor azt mondta: a magyar-izraeli együttműködés egyik legfontosabb területe a felsőoktatás, ezért olyan városokban járva, ahol felsőoktatási intézmény működik, igyekszik segíteni a lehetséges partnerek egymásra találását.

Külön öröm számomra, hogy Magyarország egyik vezető egyetemének rektora fogadott. Eredményes eszmecserén vagyunk túl: megtárgyaltuk azokat a lehetőségeket, melyek az SZTE előtt állnak az izraeli partnerekkel való együttműködésre az oktatásban és a tudományos kutatásban. Meghívtam Szabó Gábort, hogy a Szegedi Tudományegyetem delegációjával látogasson el Izraelbe, közvetlenül vegye fel a kapcsolatot az ottani egyetemekkel, kutatóintézetekkel, alakítsák ki az előremutató kooperáció formáit. Úgy gondolom, mind az oktatás és a tudományos kutatás, mind pedig az innováció területén hasznot húzhatnak majd az együttműködésből a felek emelte ki Ilan Mor.

Mely területeken nyújtja a legkecsegtetőbb lehetőségeket a Szegedi Tudományegyetem számára az Izraellel való együttműködés? – faggatta ezt követően a rektort a www.u-szeged.hu. Szabó Gábor úgy felelt: megvannak már az olyan hagyományos formák, mint például a szegedi egészségügyi képzések, melyeken jelentős számú izraeli hallgató vesz részt, illetve szerzett már diplomát, s a nagykövet is arról számolt be, hogy Izraelben nagyra értékelik az itt végzettek szaktudását, szívesen fogadják a Szegeden diplomát szerzett szakembereket. – Jó lenne az izraeli partnerekkel való oktatási és tudományos kooperációt az egészségtudományok mellett például a gazdaság- és természettudományokra is kiterjeszteni, nem utolsósorban annak jegyében, hogy a Szegedi Tudományegyetemnek stratégiai célja a nemzetközi kapcsolatainak bővítése, megerősítése. Már léteznek ugyan kutatási együttműködések, ám ezek esetlegesek, az egyes kutatók partnerkapcsolatain alapulnak, mindenképpen szükséges ezek szélesítése. Véleményem szerint ezenkívül az innováció és a technológiatranszfer területén tudnánk Izraeltől tanulni. Hosszan beszélgettünk erről Ilan Morral, hiszen olyan potenciált nyújthat ez a partnerség, amelyből hazánk, illetve az SZTE sokat profitálhat – szögezte le az akadémikus.

Az izraeli nagykövet a nap folyamán az universitas több vezető személyiségével (így mások mellett Nagy Katalinnal, a Fogorvostudományi, Vilmányi Mártonnal, a Gazdaságtudományi, Hernádi Klárával, a Természettudományi és Informatikai, Hohman Judittal, a Gyógyszerészettudományi, valamint Véha Antallal, a Mérnöki Kar dékánjával) is tárgyalt az SZTE Általános Orvostudományi Kar Dékáni Hivatalában, ahol egyebek mellett a szegedi idegen nyelvű képzések lehetőségeiről, esélyeiről esett szó.

 

SZTEPress

 

Izraeli nagykövet galéira
További képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek