Bezár

Hírarchívum

SZTE pótfelvételi: közel nyolcszáz újabb gólya a Szegedi Tudományegyetemen

SZTE pótfelvételi: közel nyolcszáz újabb gólya a Szegedi Tudományegyetemen

2012. augusztus 22.
2 perc

Sikeres pótfelvételi eljárást zár a Szegedi Tudományegyetem: 787 új első éves hallgató csatlakozhat az első körben felvett 6643 gólyához.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A legtöbb, azaz 165 pótfelvételizőt az SZTE Állam- és Jogtudományi Karára vehetnek föl – a legkevesebbet, vagyis 2-t az első körben is majdnem „megtelt” fogorvostudományi karra – derül ki a friss pótfelvételis statisztikából. A szegedi egyetemen a pótfelvételi eljárás eredményeként 787 hallgató kezdheti meg tanulmányait – tudtuk meg Varga Zsuzsannától. Az SZTE oktatási igazgatója hozzátette: az SZTE 12 kara közül csak a zeneművészeti nem hirdetett pótfelvételit.

A második körben a legtöbb, vagyis 37 szakkal a bölcsészek várták a továbbtanulókat. E szempontból ezüst érmes az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kara 34 szakkal, a TTIK bronzérmes 16 pótfelvételis szakkal.

A jelentkezők, a potenciális gólyák száma alapján a pótfelvételin a jogi karé az aranyérem, míg a képzeletbeli dobogó második fokára a JGYPK állhat 155, a harmadik helyezett a TTIK 102 fiatallal. Az SZTE Gazdaságtudományi Karára 84 diák juthat be, mérnöknek tanulhat 59, míg mezőgazdasághoz kötődő páláyra léphet 41 fiatal. Az előző években nem mindig hirdettek pótfelvételis lehetőséget az egészségtudományokhoz kötődő karok, most viszont a fogorvosi 2, a gyógyszerész 12, az általános orvosi kar 14, az SZTE Egészségtudományi és Szocális Képzési Kar 33 jelentkezőnek ad új esélyt.

Az első körben felvettekkel együtt összesen 7430 fiatal célozhatja meg, hogy a szegedi egyetemen szerez oklevelet. A pótfelvételis körben első éves hallgatóvá lettekkel együtt a gólyák 36 százaléka fizet önköltségi díjat a felsőfokú tanulmányokért a Szegedi Tudományegyetemen.

A www.u-szeged.hu honlapon megírtuk már: szegedi egyetemre jelentkezők és felvettek száma alapján idén is az SZTE vidék-Magyarország legnépszerűbb egyeteme. Az SZTE minden statisztikai mutató alapján jobb eredményt ért el az országos átlagnál, s felülmúlta a hasonló jellegű vidéki társintézmények – a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem – teljesítményét is – mutatta a számokat Varga Zsuzsanna.

Az első körös eljárásban (még a pótfelvételi előtt) összesen 6643 gólyával büszkélkedhetett az SZTE. Nappali tagozatos osztatlan alapképzésre 4040-en kerültek be a Tisza-parti intézménybe, mesterszakon 1325-en, míg államilag támogatott formában 4474-en folytathatják tanulmányaikat.

2011-hez képest országosan 81 százalékra csökkent a jelentkezők, a felvettek száma – az első körben. Az államilag finanszírozottak aránya még nagyobb mértékben, a tavalyi szint 76 százalékára esett vissza. A Szegedi Tudományegyetemen azonban az országos átlaghoz képest kisebb mértékű a változás. A jelentkezők száma a 2011-es adatokhoz viszonyítva 85 százalék volt, a felvetteké 84 százalék. Az államilag támogatott képzésekre felvettek alapján 82 százalék – itt listavezető is az SZTE, ugyanis a DE 80, az ELTE 78, a PTE 75 százalékot teljesített.

SZTEpress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek