Bezár

Hírarchívum

A történeti Jézus-kutatásról tanácskoznak a Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán

A történeti Jézus-kutatásról tanácskoznak a Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán

2012. augusztus 23.
2 perc

Augusztus 21. és 23. között immár huszonnegyedik alkalommal rendezik meg a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskola nemzetközi biblikus konferenciáját. A háromnapos seregszemle központi témája a történeti Jézus-kutatás. 23 előadó érkezett egyebek között Csehországból, Romániából, Németországból, Horvátországból, Kanadából és Japánból.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szervezők tájékoztatása szerint az elmúlt 24 évben a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia a volt kelet-európai országokban a legnagyobb biblikus konferenciává nőtte ki magát. Az eddigi alkalmakon összesen 3105-en voltak kíváncsiak a seregszemlére, 230 előadás hangzott el, és 21 konferenciakötetet jelent meg az előadások alapján. Az eddigi összes előadó közel fele, 121 professzor érkezett külföldről. Minden neves határainkon túli magyar biblikusnak lehetőséget adtak az előadásra és a publikálásra, hogy a hazai közönség is megismerhesse őket. Az előadások szövegét tartalmazó köteteket pedig a kisebbségi magyar területekre is eljuttatták. A konferencia megvalósulását kezdetben Valentiny Géza Bécsben élő pápai prelátus, majd a Magyar Katolikus Püspöki Kar, ezt követően Gyulay Endre püspök, később pedig civil szervezetek (többek között a szegedi Rotary Klub) is segítették, most pedig Kiss-Rigó László megyés püspök és a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola támogatja.

2010-ben Joachim Gnilka professzorról, a rendezvény egyik hűséges támogatójáról díjat neveztek el, amelyet minden évben egy olyan kutatónak adományoznak, aki a legtöbbet tette a magyarországi biblikum fejlődéséért. 2012-ben ezt az elismerést Farkasfalvy Dénes OCist. nyugalmazott apátnak (Dallas, USA) ítélték oda, aki egyetlen magyarként tagja volt a Pápai Biblikus Bizottságnak már Boldog II. János Pál pápa idejében, és máig XVI. Benedek pápa közeli munkatársa. Az idei biblikus konferencia 23 előadója pedig – ahhoz kapcsolódva, hogy XVI. Benedek pápa meghirdette a hit évét, és a Jézus Krisztusról szóló könyvével a figyelmet a Jézus-kutatásra irányította – elsősorban Jézus történeti alakját, valamint azt a kérdést vizsgálja, hogy az újszövetségi iratokon belül hogyan fejlődik a Jézusba vetett hit, és milyen terminológiai változásokon megy keresztül.

Bővebb információk a konferencia folyamatosan frissülő honlapján: http://www.regio10.hu/24-biblikus-konferencia/.

 SZTEPress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek