SZTE Info

Az adventi koncert után folytatódik a zenés december a Somogyiban

Az SZTE Tehetségpont fiatal zenészhallgatói léptek fel december 12-én a Somogyi-könyvtárban. A két intézmény további közös programokkal teszi még intenzívebbé együttműködését.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Az adventi koncert közel nem az első olyan alkalom, amely a bibliotéka zenész tehetségeink felé való nyitottságáról tanúskodik – fogalmazott köszöntőjében Badó Attila professzor, az SZTE Tehetségpont vezetője, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács elnöke. Kiemelte: a Tehetségpont azért jött létre, hogy támogassa az ilyen kezdeményezéseket. A professzor arról is beszélt, novemberben végén együttműködési megállapodást írt alá a Tehetségpont a Somogyi-könyvtárral, így reményeik szerint az egyetem és a könyvtár közötti kapcsolat továbbra is élő marad.

 

Tehetségek a könyvtárban

Az SZTE Tehetségpont és a városi könyvtár együttműködése 2011-ben kezdődött. Ennek keretében vegyész tehetségek népszerűsíthették saját tudományterületüket a fiatalok körében nem csak Szegeden, hanem a könyvtári hálózat révén Mindszentre és Csanádpalotára is eljuthattak a fiatalok. 2011 novemberében Lukács Angéla magánének szakos Tehetségpont-tag önálló esttel léphetett fel a Somogyi-könyvtár Zenei album című rendezvénye keretében opera- és operettrészletekkel, és óriási sikert aratott. Idén májusban a képzőművészeti tehetségek kaptak önálló kiállítási lehetőséget. Immár egy éve hónapról hónapra bemutathat a Tehetségpont egy-egy pártfogolt fiatalt a Somogyi által gondozott Szeged folyóiratban Tandi Lajos főszerkesztő támogatásával.

 

A gitártól az operettig

Az adventi koncerten ígéretes fiatal művészeket hallhattak az érdeklődők, többük Művészeti Diákköri Konferenciák helyezettjei, rangos kulturális intézmények fellépői voltak.

Csajkovszkij Évszakok című sorozatából a Decemberrel Huszár Anita (SZTE JGYPK, harmadéves BA hallgató, ének-zene szak) nyitotta meg az estet, melynek másik zongorista tehetsége, Szabó Éva (SZTE ZMK, másodéves MA hallgató, zongoraművész szak) volt Franck Prelúdium és koráljával. Surján Noémi (SZTE ZMK, harmadéves BA hallgató, klarinét szak) Spohr c-moll klarinétversenyét szólaltatta meg Káuzli Bálint zongorakíséretével, és két gitáros is színesítette az estét: Bach E-dúr Menuetjéből játszott Hartl Bence (SZTE ZMK, harmadéves BA hallgató, gitárművész szak), a spanyol Tárregától mazurkát és polkadallamokat adott elő Kovács Viktóra (SZTE ZMK, elsőéves MA hallgató, gitárművész szakirány). Kellemes, vidám hangulatot teremtett a tavalyi Somogyibeli estje után ismét visszatérő Lukács Angéla (SZTE ZMK, másodéves MA hallgató, operaének-művész szakirány), aki két operettrészletet adott elő, kísérője pedig Koczka Ferenc korrepetíció- és szerepgyakorlat-tanár, a Szegedi Nemzeti Színház karmestere volt.

 

Jön: Bartók!

A Somogyi-könyvtárnak még két decemberi programját színesítik a tehetségek. December 19-én a bibliotéka hagyományosan meghirdetett szenior novellaíró pályázatának eredményhirdetésén lépnek fel a fiatalok, név szerint Tarnai Dávid (SZTE ZMK, végzett operaének-művész MA, illetve elsőéves MA hallgató énektanár szak), Jánoshegyi Anna (SZTE ZMK, másodéves BA hallgató, klasszikus ének szak) és Kovács Zsuzsanna (SZTE ZMK, másodéves MA hallgató, operaének-művész szak) – mindhárom fellépőnél zongorán közreműködik Kerényi Mariann, az SZTE ZMK Zongora Tanszék korrepetitor szakcsoport művésztanára.

 

Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak Temesi Ferenc Bartók című regényének bemutatójára december 21-én 17 órától, ahol igazi kis keresztmetszetet adnak a bartóki életműből zenei betéteikkel a tehetségpontos hallgatók. A regényről a szerzővel Veszelka Attila, a Szegedi Írók Társaságának elnöke a Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóirat-olvasójában. Közreműködnek az SZTE Tehetségpont művésztehetségei:

 

Tarnai Dávid előadásában: Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára – Hetedik ajtótól a végéig. Zongorán közreműködik: Kerényi Mariann

Hartl Bence és Bujdosó Géza előadásában: Bartók Béla: „Öt duó”-ból (Sz. 98, BB 104): Máramarosi tánc (32.), Bánkódás (28.), Rutén kolomejka (35.)

Surján Noémi előadásában: Bartók Béla: Este a székelyeknél klarinétra és zongorára. Zongorán kísér: Kormányos Zoltán

Huszár Anita előadásában: Bartók Béla: Mikrokozmosz: 4. füzet: Népdalféle, No. 100. és Mikokozmosz: 5. füzet: Csónakázás, No. 125.

 

Részletes műsor megtekinthető ITT: http://www.sk-szeged.hu/1158

 

M.A.

tehetsegpont_hangverseny
A hangversenyen készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.