SZTE Info

Az adventi koncert után folytatódik a zenés december a Somogyiban

Az SZTE Tehetségpont fiatal zenészhallgatói léptek fel december 12-én a Somogyi-könyvtárban. A két intézmény további közös programokkal teszi még intenzívebbé együttműködését.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Az adventi koncert közel nem az első olyan alkalom, amely a bibliotéka zenész tehetségeink felé való nyitottságáról tanúskodik – fogalmazott köszöntőjében Badó Attila professzor, az SZTE Tehetségpont vezetője, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács elnöke. Kiemelte: a Tehetségpont azért jött létre, hogy támogassa az ilyen kezdeményezéseket. A professzor arról is beszélt, novemberben végén együttműködési megállapodást írt alá a Tehetségpont a Somogyi-könyvtárral, így reményeik szerint az egyetem és a könyvtár közötti kapcsolat továbbra is élő marad.

 

Tehetségek a könyvtárban

Az SZTE Tehetségpont és a városi könyvtár együttműködése 2011-ben kezdődött. Ennek keretében vegyész tehetségek népszerűsíthették saját tudományterületüket a fiatalok körében nem csak Szegeden, hanem a könyvtári hálózat révén Mindszentre és Csanádpalotára is eljuthattak a fiatalok. 2011 novemberében Lukács Angéla magánének szakos Tehetségpont-tag önálló esttel léphetett fel a Somogyi-könyvtár Zenei album című rendezvénye keretében opera- és operettrészletekkel, és óriási sikert aratott. Idén májusban a képzőművészeti tehetségek kaptak önálló kiállítási lehetőséget. Immár egy éve hónapról hónapra bemutathat a Tehetségpont egy-egy pártfogolt fiatalt a Somogyi által gondozott Szeged folyóiratban Tandi Lajos főszerkesztő támogatásával.

 

A gitártól az operettig

Az adventi koncerten ígéretes fiatal művészeket hallhattak az érdeklődők, többük Művészeti Diákköri Konferenciák helyezettjei, rangos kulturális intézmények fellépői voltak.

Csajkovszkij Évszakok című sorozatából a Decemberrel Huszár Anita (SZTE JGYPK, harmadéves BA hallgató, ének-zene szak) nyitotta meg az estet, melynek másik zongorista tehetsége, Szabó Éva (SZTE ZMK, másodéves MA hallgató, zongoraművész szak) volt Franck Prelúdium és koráljával. Surján Noémi (SZTE ZMK, harmadéves BA hallgató, klarinét szak) Spohr c-moll klarinétversenyét szólaltatta meg Káuzli Bálint zongorakíséretével, és két gitáros is színesítette az estét: Bach E-dúr Menuetjéből játszott Hartl Bence (SZTE ZMK, harmadéves BA hallgató, gitárművész szak), a spanyol Tárregától mazurkát és polkadallamokat adott elő Kovács Viktóra (SZTE ZMK, elsőéves MA hallgató, gitárművész szakirány). Kellemes, vidám hangulatot teremtett a tavalyi Somogyibeli estje után ismét visszatérő Lukács Angéla (SZTE ZMK, másodéves MA hallgató, operaének-művész szakirány), aki két operettrészletet adott elő, kísérője pedig Koczka Ferenc korrepetíció- és szerepgyakorlat-tanár, a Szegedi Nemzeti Színház karmestere volt.

 

Jön: Bartók!

A Somogyi-könyvtárnak még két decemberi programját színesítik a tehetségek. December 19-én a bibliotéka hagyományosan meghirdetett szenior novellaíró pályázatának eredményhirdetésén lépnek fel a fiatalok, név szerint Tarnai Dávid (SZTE ZMK, végzett operaének-művész MA, illetve elsőéves MA hallgató énektanár szak), Jánoshegyi Anna (SZTE ZMK, másodéves BA hallgató, klasszikus ének szak) és Kovács Zsuzsanna (SZTE ZMK, másodéves MA hallgató, operaének-művész szak) – mindhárom fellépőnél zongorán közreműködik Kerényi Mariann, az SZTE ZMK Zongora Tanszék korrepetitor szakcsoport művésztanára.

 

Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak Temesi Ferenc Bartók című regényének bemutatójára december 21-én 17 órától, ahol igazi kis keresztmetszetet adnak a bartóki életműből zenei betéteikkel a tehetségpontos hallgatók. A regényről a szerzővel Veszelka Attila, a Szegedi Írók Társaságának elnöke a Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóirat-olvasójában. Közreműködnek az SZTE Tehetségpont művésztehetségei:

 

Tarnai Dávid előadásában: Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára – Hetedik ajtótól a végéig. Zongorán közreműködik: Kerényi Mariann

Hartl Bence és Bujdosó Géza előadásában: Bartók Béla: „Öt duó”-ból (Sz. 98, BB 104): Máramarosi tánc (32.), Bánkódás (28.), Rutén kolomejka (35.)

Surján Noémi előadásában: Bartók Béla: Este a székelyeknél klarinétra és zongorára. Zongorán kísér: Kormányos Zoltán

Huszár Anita előadásában: Bartók Béla: Mikrokozmosz: 4. füzet: Népdalféle, No. 100. és Mikokozmosz: 5. füzet: Csónakázás, No. 125.

 

Részletes műsor megtekinthető ITT: http://www.sk-szeged.hu/1158

 

M.A.

tehetsegpont_hangverseny
A hangversenyen készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 23.
  10:00 - 12:30
  Prof. Dr. Borbás Anikó (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) Gyökös tioladdíciók telítetlen szénhidrátokon címmel és Prof. Dr. Herczegh Pál (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) előadása A teikoplanin származékoktól a triciklánókig: a közelmúlt terméséből címmel a SZAB Gyógyszerésztudományi Szakbizottság Gyógyszerkémiai és Gyógyszeranalitikai Munkabizottság, valamint az SZTE Gyógyszerkémiai Intézet programja.
 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/