SZTE Info

fuveszkert_kiemelt

Átadták az SZTE Füvészkert új üvegházát

Három ütemben fejleszti infrastruktúráját, illetve végez élőhely-rekonstrukciót a kilencvenéves egyetemi füvészkert – november 30-án a második fázis hivatalos lezárására került sor, melynek révén többek között egy európai színvonalú üvegházat kapott a létesítmény.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az utóbbi években KEOP-pályázatok támogatásával megújult a növényszaporító ház, kitisztították a vizes élőhelyeket. A második szakaszban az eddig csupán fóliával fedett növénygyűjtemény került valódi üvegházba. Felújították a sziklakertet is, ahol a kertészeti változatok mellett a hazai sziklás területek növényeit is bemutatják. A projekt keretében egy vagyonvédelmi kerítést is felhúztak az őzek és nyulak távol tartására, valamint egy olyan szoftver beszerzésére is sor került, amely a növények minden jellemzőjét egy áttekinthető számítógépes rendszerben foglalja össze – sorolta Kocsis Vilmosné Mihalik Erzsébet, az SZTE Füvészkert igazgatónője. Reménykednek a harmadik ütem megvalósulásában is, ami a trópusi növények üvegházának felújítását, valamint a teljes fűtési rendszer korszerűsítését jelentené.

Az élőhely-rekonstrukcióra irányuló KEOP-pályázat (KEOP-3-1-3/2F/09-11-2011-0007) keretében több mint 220 millió forintot fordíthatott a kert a felújításokra. A projekt anyagi hátterét az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam biztosította 85-15 százalék arányban, a projekt lebonyolításában a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vett részt. Az igazgatónő a projektzáró eseményen elmondta, nagyon elégedettek voltak a kivitelezőkkel (Ferrogép Zrt., Kész Kft. és Garden Kft.), professzionálisan végezték a munkálatokat.

Az utóbbi időszakban a szegedi egyetem uniós pályázatok révén jelentős fejlődést tudott elérni, jól látszik ez például a megépülése óta most először felújított Dóm téri épületeken, vagy a ’60-as évek óta megújulásra váró füvészkerten is – összegzett Rácz Béla általános rektorhelyettes.

A projektzárón jelen volt Kósa Géza, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége (MABOSZ) elnöke is, aki arról beszélt, szép, de nehéz szakma a füvészkertek fenntartása. Emlékeztetett, az SZTE Füvészkertje a kolozsvári egyetem gyűjteményének egyenes ági leszármazottja. Annak kezdeményezője, Richter Aladár szerint egy nemzet közművelődési fokmérője lehet a botanikus kert. A MABOSZ-elnök hangsúlyozta, bár a növények kulcsfontosságú szerepet töltenek be a földi élet fenntartásában, a társadalom megfeledkezett róluk, amit nem csak természet pusztítása jelez, hanem például az is, hogy az egyetemeken háttérbe szorul a botanikai oktatás. Bár a jelenlegi pályázati hullám egy kegyelmi állapotot jelentett a gyakorta mellőzött füvészkerteknek, sajnos azokat hosszútávon nem tudja segíteni – tette hozzá Kósa Géza.

 

Arany Mihály


fuveszkert fotok

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja