SZTE Info

fuveszkert_kiemelt

Átadták az SZTE Füvészkert új üvegházát

Három ütemben fejleszti infrastruktúráját, illetve végez élőhely-rekonstrukciót a kilencvenéves egyetemi füvészkert – november 30-án a második fázis hivatalos lezárására került sor, melynek révén többek között egy európai színvonalú üvegházat kapott a létesítmény.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az utóbbi években KEOP-pályázatok támogatásával megújult a növényszaporító ház, kitisztították a vizes élőhelyeket. A második szakaszban az eddig csupán fóliával fedett növénygyűjtemény került valódi üvegházba. Felújították a sziklakertet is, ahol a kertészeti változatok mellett a hazai sziklás területek növényeit is bemutatják. A projekt keretében egy vagyonvédelmi kerítést is felhúztak az őzek és nyulak távol tartására, valamint egy olyan szoftver beszerzésére is sor került, amely a növények minden jellemzőjét egy áttekinthető számítógépes rendszerben foglalja össze – sorolta Kocsis Vilmosné Mihalik Erzsébet, az SZTE Füvészkert igazgatónője. Reménykednek a harmadik ütem megvalósulásában is, ami a trópusi növények üvegházának felújítását, valamint a teljes fűtési rendszer korszerűsítését jelentené.

Az élőhely-rekonstrukcióra irányuló KEOP-pályázat (KEOP-3-1-3/2F/09-11-2011-0007) keretében több mint 220 millió forintot fordíthatott a kert a felújításokra. A projekt anyagi hátterét az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam biztosította 85-15 százalék arányban, a projekt lebonyolításában a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vett részt. Az igazgatónő a projektzáró eseményen elmondta, nagyon elégedettek voltak a kivitelezőkkel (Ferrogép Zrt., Kész Kft. és Garden Kft.), professzionálisan végezték a munkálatokat.

Az utóbbi időszakban a szegedi egyetem uniós pályázatok révén jelentős fejlődést tudott elérni, jól látszik ez például a megépülése óta most először felújított Dóm téri épületeken, vagy a ’60-as évek óta megújulásra váró füvészkerten is – összegzett Rácz Béla általános rektorhelyettes.

A projektzárón jelen volt Kósa Géza, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége (MABOSZ) elnöke is, aki arról beszélt, szép, de nehéz szakma a füvészkertek fenntartása. Emlékeztetett, az SZTE Füvészkertje a kolozsvári egyetem gyűjteményének egyenes ági leszármazottja. Annak kezdeményezője, Richter Aladár szerint egy nemzet közművelődési fokmérője lehet a botanikus kert. A MABOSZ-elnök hangsúlyozta, bár a növények kulcsfontosságú szerepet töltenek be a földi élet fenntartásában, a társadalom megfeledkezett róluk, amit nem csak természet pusztítása jelez, hanem például az is, hogy az egyetemeken háttérbe szorul a botanikai oktatás. Bár a jelenlegi pályázati hullám egy kegyelmi állapotot jelentett a gyakorta mellőzött füvészkerteknek, sajnos azokat hosszútávon nem tudja segíteni – tette hozzá Kósa Géza.

 

Arany Mihály


fuveszkert fotok

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.