SZTE Info

Bokretaunnep_kiemelt

Bokrétaünnep: szerkezetkész az SZTE új magkórháza és sürgősségi osztálya

A 12,3 milliárd, illetve 676 millió forintból megvalósuló, az unió által is támogatott projektek a tervek szerint 2013 őszén fejeződnek be. A 265 ágyas új klinikai épület elérte legmagasabb pontját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Fontos állomásához érkezett a Szegedi Tudományegyetem párhuzamosan zajló két nagyberuházása, ugyanis tíz hónap alatt befejezték az európai uniós forrásokból megvalósuló új, 265 ágyas klinikai tömb, valamint a sürgősségi osztály szerkezetépítését. A legmagasabb pont elérését bokrétaavatással ünnepelte meg december 6-án az egyetem, valamint a kivitelezést végző FERROÉP-AKTÍV Konzorcium. A TIOP 2.2.7-es, uniós finanszírozású program keretében folyó beruházás ütemesen halad, a tervek szerint épül a 21,5 ezer négyzetméteres, ötszintes, 265 ágyas klinikai tömb. A másik, TIOP 2.2.2-es, szintén uniós projekt keretében látványos, 24,75 méter magas helikopter-leszállóval is gazdagodik a modernizált, egykapus sürgősségi ellátás. Mind a 265 ágyas klinikát, mind a sürgősségi osztályt a tervek szerint 2013 őszén adják át.

 

A bokrétaavatón a Mikulás és a közelgő karácsony ünnepkörének jegyében egy szalagokkal díszített fenyőfát helyeztek el a készülő épület tetején. Az eseményen a kivitelező konzorcium nevében a Ferroép Zrt. elnök-vezérigazgatója, Nemesi Pál, az SZTE részéről Majó Zoltán gazdasági és műszaki főigazgató, a város képviseletében Solymos László alpolgármester, illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól a fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár, Csepreghy Nándor mondott köszöntőt.

 

Nemesi Pál arról szólt, hogy nehéz körülmények között is fantasztikus eredményeket értek el az építők az utóbbi hónapokban, hiszen egy esztendővel ezelőtt talán még kevesen gondolták, hogy 2012 decemberében szerkezetkész beruházásról beszélhetünk. – Nyugodtam mondhatom, a legek magkórházát építjük! 2400 méter cölöpöt fúrtunk a talajszint alá (így reményeink szerint sem az új 265 ágyas, sem a régebbi, 410 ágyas klinika nem fog süllyedni), szorgos kezek csaknem 12 ezer köbméter betont és több mint 1300 tonna betonacélt építettek be a készülő létesítményekbe. A 21. századi kívánalmakban megfelelő ingatlanban a legmodernebb igényeknek megfelelően lesz majd működtethető az egészségipar – szögezte le a vezérigazgató. Majó Zoltán – aki a konzorciumot alkotó cégek igazgatóit, valamint a vezető tervezőket stílszerűen Mikulás-csomaggal lepte meg – örömmel számolt be róla, hogy a nemrég lezárult Tudássétány projektet követően is folytatódnak az SZTE-n az infrastrukturális fejlesztések, egyúttal reményét fejezte ki, hogy jövő tavasszal a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel együttműködve megkezdődhet a Bolyai-épület rendbetétele is. – Érdemes megjegyezni, hogy az egyetemek között is komoly verseny folyik ezen a területen. Debrecenben már elkészült a hasonló klinikai beruházás, s Pécsett is megindult a kivitelezés. Ezeknek a projekteknek köszönhetően a legfontosabb vidéki egészségügyi centrumok infrastruktúrája jelentős mértékben fejlődik, ami reményeink szerint az ellátásra is pozitív hatást gyakorol majd – mondta.

 

Az alpolgármester hangsúlyozta: az egyetem és a város kooperációja révén megvalósuló program szakmai alapját a 2007-es egészségügyi integráció teremtette meg. Solymos László közölte: a klinikai projekthez az önkormányzat 7-800 millió forinttal járult hozzá, hiszen felújította a környező utcát, közterületet, valamint magára vállalta az épület közműcsatlakozásainak bekötését. Csepreghy Nándor pedig azt ígérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nevében, hogy ha a Szegedi Tudományegyetem továbbra is fenntartja beruházási aktivitását, akkor a kormány épp úgy támogatja majd törekvéseit, mint eddig. A beszédeket követően a résztvevők rövid sétát tehettek a készülő 265 ágyas magkórházban.

 

A projekt eredményeként nemcsak új klinikai tömb születik, hanem korszerűsödik a régi, 410 ágyas klinikai épületszárny is, amelynek az átépítése júliusban kezdődött meg, s 2014 tavaszáig tart. Az építkezés mellett a projekt részeként 4 milliárd forintot is meghaladó értékű, új orvosi műszert és eszközt is beszereznek. Az új épületben a következő részlegek kapnak majd helyet: szervtranszplantációs sebészet, haematológia, központi műtők, invazív kardiológia, stroke, szívsebészet, általános kardiológia, angiológia, érsebészet, általános sebészet, tüdő-mellkas sebészet, ambulanciák.

 

SZTEinfo


Bokretaunnep galéria
A bokrétaünnepen készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja