SZTE Info

Bokretaunnep_kiemelt

Bokrétaünnep: szerkezetkész az SZTE új magkórháza és sürgősségi osztálya

A 12,3 milliárd, illetve 676 millió forintból megvalósuló, az unió által is támogatott projektek a tervek szerint 2013 őszén fejeződnek be. A 265 ágyas új klinikai épület elérte legmagasabb pontját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Fontos állomásához érkezett a Szegedi Tudományegyetem párhuzamosan zajló két nagyberuházása, ugyanis tíz hónap alatt befejezték az európai uniós forrásokból megvalósuló új, 265 ágyas klinikai tömb, valamint a sürgősségi osztály szerkezetépítését. A legmagasabb pont elérését bokrétaavatással ünnepelte meg december 6-án az egyetem, valamint a kivitelezést végző FERROÉP-AKTÍV Konzorcium. A TIOP 2.2.7-es, uniós finanszírozású program keretében folyó beruházás ütemesen halad, a tervek szerint épül a 21,5 ezer négyzetméteres, ötszintes, 265 ágyas klinikai tömb. A másik, TIOP 2.2.2-es, szintén uniós projekt keretében látványos, 24,75 méter magas helikopter-leszállóval is gazdagodik a modernizált, egykapus sürgősségi ellátás. Mind a 265 ágyas klinikát, mind a sürgősségi osztályt a tervek szerint 2013 őszén adják át.

 

A bokrétaavatón a Mikulás és a közelgő karácsony ünnepkörének jegyében egy szalagokkal díszített fenyőfát helyeztek el a készülő épület tetején. Az eseményen a kivitelező konzorcium nevében a Ferroép Zrt. elnök-vezérigazgatója, Nemesi Pál, az SZTE részéről Majó Zoltán gazdasági és műszaki főigazgató, a város képviseletében Solymos László alpolgármester, illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól a fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár, Csepreghy Nándor mondott köszöntőt.

 

Nemesi Pál arról szólt, hogy nehéz körülmények között is fantasztikus eredményeket értek el az építők az utóbbi hónapokban, hiszen egy esztendővel ezelőtt talán még kevesen gondolták, hogy 2012 decemberében szerkezetkész beruházásról beszélhetünk. – Nyugodtam mondhatom, a legek magkórházát építjük! 2400 méter cölöpöt fúrtunk a talajszint alá (így reményeink szerint sem az új 265 ágyas, sem a régebbi, 410 ágyas klinika nem fog süllyedni), szorgos kezek csaknem 12 ezer köbméter betont és több mint 1300 tonna betonacélt építettek be a készülő létesítményekbe. A 21. századi kívánalmakban megfelelő ingatlanban a legmodernebb igényeknek megfelelően lesz majd működtethető az egészségipar – szögezte le a vezérigazgató. Majó Zoltán – aki a konzorciumot alkotó cégek igazgatóit, valamint a vezető tervezőket stílszerűen Mikulás-csomaggal lepte meg – örömmel számolt be róla, hogy a nemrég lezárult Tudássétány projektet követően is folytatódnak az SZTE-n az infrastrukturális fejlesztések, egyúttal reményét fejezte ki, hogy jövő tavasszal a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel együttműködve megkezdődhet a Bolyai-épület rendbetétele is. – Érdemes megjegyezni, hogy az egyetemek között is komoly verseny folyik ezen a területen. Debrecenben már elkészült a hasonló klinikai beruházás, s Pécsett is megindult a kivitelezés. Ezeknek a projekteknek köszönhetően a legfontosabb vidéki egészségügyi centrumok infrastruktúrája jelentős mértékben fejlődik, ami reményeink szerint az ellátásra is pozitív hatást gyakorol majd – mondta.

 

Az alpolgármester hangsúlyozta: az egyetem és a város kooperációja révén megvalósuló program szakmai alapját a 2007-es egészségügyi integráció teremtette meg. Solymos László közölte: a klinikai projekthez az önkormányzat 7-800 millió forinttal járult hozzá, hiszen felújította a környező utcát, közterületet, valamint magára vállalta az épület közműcsatlakozásainak bekötését. Csepreghy Nándor pedig azt ígérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nevében, hogy ha a Szegedi Tudományegyetem továbbra is fenntartja beruházási aktivitását, akkor a kormány épp úgy támogatja majd törekvéseit, mint eddig. A beszédeket követően a résztvevők rövid sétát tehettek a készülő 265 ágyas magkórházban.

 

A projekt eredményeként nemcsak új klinikai tömb születik, hanem korszerűsödik a régi, 410 ágyas klinikai épületszárny is, amelynek az átépítése júliusban kezdődött meg, s 2014 tavaszáig tart. Az építkezés mellett a projekt részeként 4 milliárd forintot is meghaladó értékű, új orvosi műszert és eszközt is beszereznek. Az új épületben a következő részlegek kapnak majd helyet: szervtranszplantációs sebészet, haematológia, központi műtők, invazív kardiológia, stroke, szívsebészet, általános kardiológia, angiológia, érsebészet, általános sebészet, tüdő-mellkas sebészet, ambulanciák.

 

SZTEinfo


Bokretaunnep galéria
A bokrétaünnepen készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.