SZTE Info

Bokretaunnep_kiemelt

Bokrétaünnep: szerkezetkész az SZTE új magkórháza és sürgősségi osztálya

A 12,3 milliárd, illetve 676 millió forintból megvalósuló, az unió által is támogatott projektek a tervek szerint 2013 őszén fejeződnek be. A 265 ágyas új klinikai épület elérte legmagasabb pontját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Fontos állomásához érkezett a Szegedi Tudományegyetem párhuzamosan zajló két nagyberuházása, ugyanis tíz hónap alatt befejezték az európai uniós forrásokból megvalósuló új, 265 ágyas klinikai tömb, valamint a sürgősségi osztály szerkezetépítését. A legmagasabb pont elérését bokrétaavatással ünnepelte meg december 6-án az egyetem, valamint a kivitelezést végző FERROÉP-AKTÍV Konzorcium. A TIOP 2.2.7-es, uniós finanszírozású program keretében folyó beruházás ütemesen halad, a tervek szerint épül a 21,5 ezer négyzetméteres, ötszintes, 265 ágyas klinikai tömb. A másik, TIOP 2.2.2-es, szintén uniós projekt keretében látványos, 24,75 méter magas helikopter-leszállóval is gazdagodik a modernizált, egykapus sürgősségi ellátás. Mind a 265 ágyas klinikát, mind a sürgősségi osztályt a tervek szerint 2013 őszén adják át.

 

A bokrétaavatón a Mikulás és a közelgő karácsony ünnepkörének jegyében egy szalagokkal díszített fenyőfát helyeztek el a készülő épület tetején. Az eseményen a kivitelező konzorcium nevében a Ferroép Zrt. elnök-vezérigazgatója, Nemesi Pál, az SZTE részéről Majó Zoltán gazdasági és műszaki főigazgató, a város képviseletében Solymos László alpolgármester, illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól a fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár, Csepreghy Nándor mondott köszöntőt.

 

Nemesi Pál arról szólt, hogy nehéz körülmények között is fantasztikus eredményeket értek el az építők az utóbbi hónapokban, hiszen egy esztendővel ezelőtt talán még kevesen gondolták, hogy 2012 decemberében szerkezetkész beruházásról beszélhetünk. – Nyugodtam mondhatom, a legek magkórházát építjük! 2400 méter cölöpöt fúrtunk a talajszint alá (így reményeink szerint sem az új 265 ágyas, sem a régebbi, 410 ágyas klinika nem fog süllyedni), szorgos kezek csaknem 12 ezer köbméter betont és több mint 1300 tonna betonacélt építettek be a készülő létesítményekbe. A 21. századi kívánalmakban megfelelő ingatlanban a legmodernebb igényeknek megfelelően lesz majd működtethető az egészségipar – szögezte le a vezérigazgató. Majó Zoltán – aki a konzorciumot alkotó cégek igazgatóit, valamint a vezető tervezőket stílszerűen Mikulás-csomaggal lepte meg – örömmel számolt be róla, hogy a nemrég lezárult Tudássétány projektet követően is folytatódnak az SZTE-n az infrastrukturális fejlesztések, egyúttal reményét fejezte ki, hogy jövő tavasszal a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel együttműködve megkezdődhet a Bolyai-épület rendbetétele is. – Érdemes megjegyezni, hogy az egyetemek között is komoly verseny folyik ezen a területen. Debrecenben már elkészült a hasonló klinikai beruházás, s Pécsett is megindult a kivitelezés. Ezeknek a projekteknek köszönhetően a legfontosabb vidéki egészségügyi centrumok infrastruktúrája jelentős mértékben fejlődik, ami reményeink szerint az ellátásra is pozitív hatást gyakorol majd – mondta.

 

Az alpolgármester hangsúlyozta: az egyetem és a város kooperációja révén megvalósuló program szakmai alapját a 2007-es egészségügyi integráció teremtette meg. Solymos László közölte: a klinikai projekthez az önkormányzat 7-800 millió forinttal járult hozzá, hiszen felújította a környező utcát, közterületet, valamint magára vállalta az épület közműcsatlakozásainak bekötését. Csepreghy Nándor pedig azt ígérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nevében, hogy ha a Szegedi Tudományegyetem továbbra is fenntartja beruházási aktivitását, akkor a kormány épp úgy támogatja majd törekvéseit, mint eddig. A beszédeket követően a résztvevők rövid sétát tehettek a készülő 265 ágyas magkórházban.

 

A projekt eredményeként nemcsak új klinikai tömb születik, hanem korszerűsödik a régi, 410 ágyas klinikai épületszárny is, amelynek az átépítése júliusban kezdődött meg, s 2014 tavaszáig tart. Az építkezés mellett a projekt részeként 4 milliárd forintot is meghaladó értékű, új orvosi műszert és eszközt is beszereznek. Az új épületben a következő részlegek kapnak majd helyet: szervtranszplantációs sebészet, haematológia, központi műtők, invazív kardiológia, stroke, szívsebészet, általános kardiológia, angiológia, érsebészet, általános sebészet, tüdő-mellkas sebészet, ambulanciák.

 

SZTEinfo


Bokretaunnep galéria
A bokrétaünnepen készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. június 15.

Kiemelt_Konyvhet_2019

„Amelyik város nincs megírva, nem létezik” – jelentette ki a József Attila-díjas, egykor a szegedi egyetemen tanuló író, Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét nyitányán. A szegedi könyvünnep 2019-ben is korábban kezdődött és tovább tart, mint más városokban. A közel 150 program harmadát az SZTE NKI szervezte, minden második rendezvény főszereplője vagy közreműködője kötődik a szegedi universitashoz.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 17.
  14:00 - 15:30
  Jogtudósok titkai. Történetek a titkosszolgálatok és a jogtudományok neves művelőinek XX. századi kapcsolataiból címmel jelent meg a Iurisperitus Kiadó gondozásában dr. Révész Béla (egyetemi docens, SZTE ÁJTK) kötete. A szerzővel Laczkó Sándor (osztályvezető, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Különgyűjteményi Osztály) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  14:00 - 16:00
  Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.
 • június 17.
  16:00 - 17:30
  Legtisztább boldogság – Művelődéstörténeti kalandozás Bolyai Farkas és Bolyai János világában. Vekerdi László Bolyai-színművével és Dávid Lajos két matematikai kéziratával című művét – képekkel illusztrálva – bemutatja a szerző, dr. Szabó Péter Gábor (adjunktus, SZTE TTIK Informatikai Intézet, Számítógépes Optimalizálási Tanszék) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdései nyomán. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  18:00 - 19:00
  Pejin Leával, az SZTE szociológia szakos hallgatójával a Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című könyvéről Bene Zoltán író, szerkesztő beszélget. Az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében Ha most nem ölök meg senkit, akkor soha – mondja tiszta szívvel ez a 21 éves vajdasági lány, aki történetesen a Szegedi Egyetem diákja… Pejin Lea egyik nagy erénye, hogy nem próbál meg koraérett verseket – pardon, leákat – írni. Jól is teszi, mert ilyen mélyen, érzelmesen és színesen csak a húszas éveink elején tudunk alkotni. Nyugati csiga körfűrésszel álmodik – micsoda pompás és hátborzongató cím! Pontosan jellemzi a kényelmetlen dolgokat feszegető, érzelmes, de egyben karcos, gyakran kegyetlen szövegeket, melyek nemcsak a szerelem és a magány regiszterében mozognak, hanem gyakran politikai töltetük is van. Hiába, ha valakinek éppen a mezítlábas Szerbia fekszik az ágyában, az másképpen magyar, és másképpen szerelmes. Pejin Lea a Vajdaságban, Zentán született. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatója. A Nyugati csiga körfűrésszel álmodik az első verseskötete. Publikált a Magyar Naplóban, az Irodalmi jelenben, az Előretolt Helyőrség magyarországi és vajdasági mellékletében és a Bárka folyóiratban. Az írás mellett saját dalok szerzésével és versmegzenésítéssel foglalkozik.
 • június 20.
  16:30 - 17:30
  Az előadás címe: Gondolatok a magasvérnyomás-betegségről (DR. ÁBRAHÁM GYÖRGY)