SZTE Info

fertotlenites_kiemelt

Egészségre ártalmatlan fertőtlenítés a fény segítségével

A felületeket és a levegőt is megtisztítja a baktériumoktól és a vírusoktól az az új módszer, melyet a Szegedi Tudományegyetem, a Nanocolltech Kft. és a General Electric Hungary Kft. dolgozott ki. A konzorciumi partnerek fejlesztése áttörő megoldást jelent a fertőtlenítés területén.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A közösségi helyiségekben, így például az iskolákban, óvodákban, edzőtermekben, fürdőkben és kiváltképpen a kórházakban, illetve az orvosi rendelők várójában a vírusok és baktériumok elszaporodnak, így a helyiségekben jelen lévőket nagyobb eséllyel fertőzhetik meg. Ezért az egészségügyi intézmények, kórházak számára alapvető kérdés a mindennapi sterilizálás – magyarázta Buzás Norbert, az Szegedi Tudományegyetem innovációs igazgatója december 12-én azon a sajtótájékoztatón, melyen az SZTE, a Nanocolltech Kft. és a GE Hungary Kft. közös fejlesztését mutatták be. A konzorciumi tagok nanotechnológiai eljárásra épülő, komplex sterilizáló rendszert fejlesztettek ki.

 

Polgári védelem fotokatalizátorral

– A ’90-es évek végén a Honvédelmi Minisztérium felkérésére, polgári védelmi célból, veszélyes kémiai anyagok megsemmisítésére fejlesztettünk ki reaktív felületeket – mondta Dékány Imre akadémikus. Az SZTE Orvos Vegytani Intézet egyetemi tanárától megtudtuk: akkor olyan fotokatalizátorokat javasoltak a minisztérium számára, amelyek a veszélyes anyagokkal szennyezett talajt megtisztították a napfény segítségével. Tehát abban az esetben, ha olyan terepre kerülnek a katonák, ahol esetleg a járművekből sem lehet kiszállni, kiszórják vagy kipermetezik a fotokatalizátort, melyet a napfény egy-két óra alatt elbont, így megtisztul a talaj. Ennek a kutatásnak a következő lépése volt, hogy ne csak a kémiai védelemben, hanem a biológiaiban is kísérletezzenek ki hasonló módszert.

 

Régi kontra új módszer

A fertőtlenítést eddig kétféle módszerrel végezték. Egyrészt vegyszeresen, klórral vagy klór tartalmú tisztítószerekkel. Ez azonban egyrészt ártalmas az egészségre, másrészt a hipervirulens törzsekkel szemben hatástalan. A másik eljárás a vírusok, baktériumok elpusztítására a hőkezelés, esetleg az UV sugárzás alkalmazása, ami viszont rendkívül energiaigényes, illetve az utóbbi az egészségre sem veszélytelen.

Az új módszer legnagyobb előnye, hogy a betegségeket okozó mikroorganizmusokat – vírusokat, baktériumokat – a levegőből, valamint a padló- és falfelületekről egyszerre távolítja el. Ártalmatlan az egészségre, olcsóbb és kevesebb időt igényel. Lényege, hogy a látható fényben működő fotokatalizátor nanorészecskék segítségével sterilizálják a különböző felületeket. Vagyis egy olyan anyagot fejlesztettek ki, amelyet bele lehet keverni a felső festékrétegbe, vagy fel lehet hordani a készülő padló felületére. Az így kezelt felületeken a fény hatására egy kémiai folyamat – a fotokatalízis – során lebomlanak a szerves anyagok, így a vírusok és a baktériumok.

 

Lámpa tisztítja meg a levegőt

A konzorcium akkor jött létre, amikor a GE Hungary Kft. is csatlakozott a kutatásokhoz, hogy megfelelő fényforrást fejlesszen ki a levegő megtisztítására. A lámpa belső felületére is a szóban forgó anyag, a fotokatalizátor került, mely a megvilágítás hatására ártalmatlanítja a környező levegőből a felületre érkező káros anyagokat. A lámpa cirkuláltatja a levegőt, gyakorlatilag „beszippantja” a káros anyagokkal szennyezettet, majd megtisztítva engedi tovább. A három éves fejlesztés eredményeként LED, fénycső és kerámia-fémhalogén lámpatest prototípusokat is létrehoztak a GE szakemberei – tudtuk meg Balázs Lászlótól. A GE Hungary Kft. GE Lighting innovációs vezetője bemutatta az újszerű lámpa ősprotottípusát, amelyeket a kísérletekhez használtak. A vizsgálat-sorozat ismewrtetése melltt vázolta a „nanoster”-nek nevezett eszköz piaci alkalmazásának lehetőségeit.

Gyakorlati kérdéseket tett föl a kutatás résztvevőinek a sajtótájékoztatón Nagy Kamilla. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Kórházhigiénikus főorvosa megjegyezte: hasznos lenne a mobil lámpa is, hiszen például a fogászaton, a fogorvosi szék fölé lehetne helyezni, vagy bevinni a műtőbe. Kifejtette: a kórházban azokon a felületeken terjednek leggyorsabban a baktériumok, melyeket az orvosok és ápolók legsűrűbben megérintenek. Így például a kapcsolók, az ágyak, az éjjeli szekrények, a klaviatúra. Az új technikával lehet-e ezeket fertőtleníteni – kérdezte a főorvosnő.

Megtudtuk: a nanotechnológiával készült katalizátorral kevert lakkal be lehet vonni a bútorokat, így a módszer itt is hatékony. Sőt, a kísérleteket kiterjesztették – többek között – az uszodafestékekre is. Így például a vízfertőtlenítéshez is hozzá lehet majd járulni az innovatív technikával.

Tesztelték a fertőtlenítőrendszert az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ gyermekklinikáján: a koraszülött osztály egyik kórtermének falát és csempéjét kezelték. A módszer hatékonyságát az ott kapott eredmények bizonyították.

Bobkó Anna


Fertőtlenítés galéria
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 19.
  14:00 - 16:00
  Az MTA SZAB közgyűlés programja: Köszöntő - Lovász László, az MTA elnöke. Beszámoló a SZAB 2017. évi munkájáról, tájékoztatás a SZAB 2018. évi terveiről – Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke. A SZAB szakbizottságainak 2017. évi munkájának összegzése – Görög Márta, a SZAB tudományos titkára. Jókai pozíciója kora kulturális térképén című tudományos előadás – Szajbély Mihály, az MTA doktora, SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Magyar Irodalmi Tanszék intézetvezető egyetemi tanára. A SZAB 2017. évi Média pályázat díjkiosztó ünnepsége – Csernus Sándor, a Bírálóbizottság elnöke.
 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.